globoos Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Witam serdecznie, znalazłem wile wypowiedzi na temat terkotania podczas jazdy lub gdy rower jest na stojaku. W moim przypadku też tak terkocze podczas jazdy i na stojaku. Dźwięk słyszalny jest na każdym biegu. Rzecz jednak w tym że wymianiałem w swoim jednośladzie napęd: korba , łańcuch, kaseta. Pytanie moje jest do was takie: Czy to terkotanie może być spowodowane zurzytymi zębatkami w tylnej przerzutce? Dżwięk dochodzi z tamtych rejonów. Rower mam dość stary, to co teraz wymieniałem to pierwszy remoncik, nie pamiętam aby przerzutaka była ruszana. Łańcuch jaki zamontowałem to shimano CN HG91, kaseta to shimano HG 51 - 8 rzędowa, korba to shimano FC - M590. Z tyłu pracuje przerzutka SRAM 4.0. Przed wymianą osprzętu terkotania nie było słychać. Zmainy biegów dokonują się błyskaicznie i bez absolutnie rzadnych problemów. Czy to może ustąpić samo? czy to kwestia ułożenia/dotarcia? Tak jak wcześniej pisałem, przejrzałęm już posty na ten temat i zbadałem ułożenie łańcucha, czy o coś nie ociera, itd.
Mod Team michuuu Napisano 8 Maja 2014 Mod Team Napisano 8 Maja 2014 Jeżeli kółka przerzutki są zjechane to się nie zastanawiaj. Koszt niewielki. A terkotanie powinno samo ustąpić jak wszystkie nowe części się ułożą/dopasują.
globoos Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Kółka podobno nie są zużyte, tak powiedział gość w serwisie który oglądał rower i robił wymiany sprzętu. Niestety nie znam tego serwisu. Przeprowadzałem się i mam z nimi pierwszy raz kontakt. Niepokoi mnie jednak ten terkot, wymieniając klamoty nie spodziewałem się tego. Wydałem jak dla mnie sporo kasy i trochę mnie to niepokoi.
Mod Team michuuu Napisano 9 Maja 2014 Mod Team Napisano 9 Maja 2014 Sprawdź czy łańcuch nie ociera o ten wystający pizdryg na wózku przerzutki. Zdarza się że przy przewlekaniu przez kółka łańcuch wchodzi nad a nie pod niego.
kasperek Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 U mnie wymiana była na taki zestaw: HG50, FC-M590, Accent AC-901 Również pojawiło się niewielkie "terkotanie" tyle że na najmniejszej koronce kasety. Ustąpiło po kilkudziesięciu kilometrach. Napęd potrzebował czasu żeby się ułożyć. Dla świętego spokoju sprawdź ustawienia przerzutki (czy jest poprawnie wyregulowana) i czy ramię przerzutki nie jest krzywe.
Mod Team michuuu Napisano 9 Maja 2014 Mod Team Napisano 9 Maja 2014 Jakieś pierdy się wkleiły. http://naforum.zapodaj.net/bbfa815ef12b.jpg.html http://zapodaj.net/31b400d10c00f.jpg.html
afly Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Kolega w nowym rowerze z pełnym XT Dyna-Sys też miał terkotanie, po 200km ustało.
globoos Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Sprawdź czy łańcuch nie ociera o ten wystający pizdryg na wózku przerzutki. Zdarza się że przy przewlekaniu przez kółka łańcuch wchodzi nad a nie pod niego. niestety nie ociera o ten "pizdryg" .... niestety bo wciąż nie wiem co to. Dziś nasmarowałem łańcuch, przejechałem 30km i nic się nie zmieniło. Jutro może wrzucę zdjęcie jak wygląda przerzutka od tyłu, wprawne oko bardziej doświadczonych może coś zauważy.
globoos Napisano 11 Maja 2014 Autor Napisano 11 Maja 2014 W sobotę w serwisie rowerowym, powiedziano mi że jest to normalny dźwięk nowego łańcucha. Trudno mi w to uwierzyć, choć wielu cyklistów zauważyło że terkotanie znika po jakimś czasie. Na razie na nowym osprzęcie przebyłem 50km, wiem to niewiele żeby coś powiedzieć. Przesyłam zdjęcie tylnej przerzutki, widok z tyłu może ktoś coś zauważy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.