Skocz do zawartości

[łańcuch] przechowywanie po czyszczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do osób, które używają po 2-3 komplety łańcucha na zmianę.

Co robicie po wyczyszczeniu łańcucha? Czy po prostu suszycie i idzie na półkę do aż do zmiany, czy jakoś go specjalnie zabezpieczacie?

pozdrawiam,

Sebeq

Napisano

Smaruję go z naddatkiem, tj po kropelce na każde ogniwo, potem w powietrzu nim macham aby się pozginał i olej dobrze rozprowadził, a na koniec lekko smaruję go z zewnątrz aby nie rdzewiał. Przed założeniem wycieram do sucha czystą szmatką i śmigam.

Napisano

Smaruję go z naddatkiem, tj po kropelce na każde ogniwo, potem w powietrzu nim macham aby się pozginał i olej dobrze rozprowadził, a na koniec lekko smaruję go z zewnątrz aby nie rdzewiał

ale robisz to po myciu czy dopiero przed założeniem? bo taka przerwa potrafi potrwać kilkanaście do kilkudziesięciu dni.

Napisano

Najlepiej zrób to po myciu, nic mu się nie stanie a olej lepiej wejdzie w ogniwa.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Wybacz, skrót myślowy. Zapytałeś co robię zaraz po umyciu - to odpowiedziałem, że smaruję nadmiarowo. Olej ma właściwości antykorozyjne, a taki HG50 to łapie rudą jak głupi jeśli nie jest posmarowany.

A zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Olej wsiąka, wysycha, znika z powierzchni i ogniw. Wyczyszczony i wysuszony łańcuch, nasmarowany pilarolem był wyraźnie mokry. Poleżał miesiąc w szczelnym pudełeczku po lodach (tak przechowuję czyste łańcuchy) - i jak zajrzałem to okazało się, że jest na zewnątrz po prostu suchy. 

Napisano

Najpierw robie shake'a w benzynie aby go wyczyścić, następnie tak samo postępuję z dodatkiem niewielkiej ilości nafty, później trafia do pudełka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...