Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Udało mi się zalogować na sigma.

Teraz mam jeszcze pytanie. Czy ten program bedzie na jakiejś płycie i w jaki sposób będzie  dostarczony iw jakim czasie i ile bedzie wynosił kosz cakowity?

Napisano

Program pobierasz ze strony --> http://dcupdate.sigmasport.de/en/

Po wykupieniu licencji dostajesz kod aktywacyjny.

Koszt 9,95Euro - 50% (kupon) = 4,98 Euro * 4,0993 = 20,39PLN.

Płatność kartą (nie musi być kredytowa).

Ktoś wyżej pisał, że można bez kodu uruchomić program i połączyć się z urządzeniem.

Można sprawdzić, dodatkowo będziesz wiedział co kupujesz....

Napisano

Witam ponownie.

Po przejściu wszystkich procedur udało mi się kupić SDC 4. Oprogramowanie jest na komputerze parę kilka razy go otwierałem no i się skończyło, okazało  się że trzeba wprowadzić klucz licencyjny Zeby to aktywować.

Rozomiem że to jakiś kod dostępu ale jaki i gdzie on jest? Mam nadzieje żę niczego nie spartoliłem???????

Napisano

Witam!

Wreszcie udało mi się z wielką pomocą Użytkowników Forum Rowerowgo pomyślnie kupić i zainstalować oprogramowanie SDC 4.

Zaco jestem BARDZO WDZIĘCZNY i SERDECZNIE DZIĘKUJĘ.

Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy po wejsciu na SDC 4 i podłączeniu licznika wszystkie dane,(powiecmy z wycieczki) automatycznie przejdą na SDC 4 czy trzeba gdzieś kliknąć?

Napisano

Po podłączeniu licznika pokaze Ci się w panelu po lewej stronie że wykrylo licznik, klikasz LOAD, i powinien Ci się pokazać 'trening' (ja to sobie tak nazywam) z danej przejazdzki ;)

Napisano

Witam,

mam jedno pytanie - czy nie będzie problemu z zamontowaniem "magnesu na szprychę" na szprychę płaską?

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam taką (do zimówki), ale kadencja jest tylko bezprzewodowo niestety. Na opakowaniu mam napisane Universalhalterung 2450, i że pasuje do BC 1909 HR, BC 2209 MHR, BC 2209 TARGA, nie ma nic o Sigmie Rox 6.0, ale działa.

A ROX 6.0 przełącza ci się wtedy na Bike 2?

reklamacja złożona wczoraj, z tego co wiem licznik został wysłany do serwisu więc tym razem, nie uda się tego ogarnąć.

Zareklamuje te zaczepy w późniejszym terminie. Nie mam zamiaru płacić za wymianę tylnej części obudowy tylko dlatego, że jest zrobiona

z badziewnego materiału. Nie widzę tutaj mojej winy. 

Jeśli Sigma odmowi to będzie to ostatni licznik tej firmy.

Swoją drogą dziwie się Wam, że nikt nie ma podobnego problemu.

Mam w ręku stary licznik 1009 i te ząbki na tyle są na maksa zjechane, licznik ledwo trzyma się w podstawce.

Zacząłem się zastanawiać, czy aby na pewno umiem korzystać z liczników Sigmy:-) ale chyba nie da się

wkładać w podstawkę na różne sposoby.

Potwierdzam, te zaczepy w liczniku się wyrabiają i potem bardzo łatwo może wypaść, albo po prostu nie ma styku z podstawką.

U mnie w dwoch 1609 mam to samo. Chyba za male te zaczepy albo tandetny plastik ......

Napisano

Pozytywne rozwiązanie moich przygód z wypasionym licznikiem. W zeszłym tygodniu w ramach reklamacji sprzedawca przysłał mi nowy Rox 6.0. I po zamontowaniu  wszystko działa prawidłowo. Rama ALU. Synchronizacja licznika z czujnikami jest zgodna z tym co w instrukcji. Licznik chodzi prawidłowo na wolnej przestrzeni. W poprzednim przypadku podejrzewam , że w liczniku był nieprawidłowo skalibrowany nadajnik-odbiornik cyfrowego sygnału. Był za mało czuły i dlatego chodził w pomieszczeniach zamkniętych(sumowanie siły sygnału w ramach odbicia  od ścian), a nie łączył się na otwartej przestrzeni. W nowym egzemplarzu licznik zachowuje się poprawnie. Pulsometr synchronizuje się z odległości 1,5 metra. Poprzednio nie było to tak sprawne. Dla tych co mają pierwszy raz ten licznik w rękach może przyda się info  jak zamontowałem zestaw. Może oszczędzić wiele czasu i irytacji.  Licznik na kierownicy jest po tej samej stronie co oba czujniki (czyli po lewej). Odległość licznika od czujnika prędkości to 60 cm. Czujnik kadencji(środek podstawy) jest w odległości 92 cm od środka podstawy licznika. Na dolnych widłach jest tak zamontowany, że  magnes na ramieniu korby jest w odległości 6 cm od osi obrotu korby. Jest lekko odchylony od pionu w stronę magnesu. Odległość magnesu od sensora w czujniku kadencji to 5 mm. Jak się patrzy z góry  od licznika w stronę czujnika kadencji to nic nie zasłania widoku (żaden fragment  bidonu czy pompki). Nie ma żadnej fizycznej przeszkody. ps. Dystrybutor wymienił mi cały zestaw w ciągu 20 dni, ale zapomniał dołączyć paragonu i karty gwarancyjnej. Ale to pewnie tylko przeoczenie i w najbliższym tygodniu będzie wszystko uzupełnione.    

Napisano

A ROX 6.0 przełącza ci się wtedy na Bike 2?

Zgodnie z instrukcją ustawiasz odpowiednio kabelki w podstawce (lewy jak pamiętam) i zależnie od tego wykrywa bike 1 albo bike 2 - testowałem i to tak działa.

Napisano

Braaawo, braaawo ...

Czyty widzisz jakiego licznika dotyczy temat ?

Bike 1/2 ustawia się na nadajniku prędkości ... w jednym przypadku diode mruga na zielono w drugim na czerwono ...

Kabelki w podstawce to se możesz przestawiać ale w wersjach przewodowych  a nie STS ...

Pozdro

Napisano

Odniosę się do wycierających się zaczepów w Sigmach...

Mam 2 szt. ROX 10.0 oraz 1609. ROXa używam od 1 sezonu, codziennie wyjmuję go z uchwytu i nie mam najmniejszych oznak zużycia.

W przypadku 1609 rownież brak wytarc a ten licznik ma juz 4 lata za soba i zaczyna 5 sezon...

Napisano

Braaawo, braaawo ...

Czyty widzisz jakiego licznika dotyczy temat ?

Bike 1/2 ustawia się na nadajniku prędkości ... w jednym przypadku diode mruga na zielono w drugim na czerwono ...

Kabelki w podstawce to se możesz przestawiać ale w wersjach przewodowych  a nie STS ...

Pozdro

A ty też czytaj ze zrozumieniem....

Chodzi mi o podstawkę z kabelkami a nie bezprzewodową do ROX'a. To w kabelkach to ty se możesz diodami pomrugać

W bezprzewodowym, wiadomo przełącznikiem w nadajniku.

Napisano

W takim razie mocno zastanawiające jest to że ROX 6.0 w ogóle współpracuje ze zwykłym czujnikiem przewodowym kontaktronowym.

9,1 nie reaguje pomiarem prędkości po pobudzaniu jego styków.

Jak dla mnie drugi styk w 6,0 jest do rozpoznania rodzaju podstawki i po włożeniu do opaski na rękę ogranicza funkcje rowerowe do biegowo-wędrówkowych...

Pozdro

Napisano

W instrukcji PDF ze strony SIGMY jest zdjęcie podstawki kablowej z jaką ROX 6.0 współpracuje. Nr kodowy produktu 00433 - Działa z wcześniej wskazanymi licznikami. Zdjęcie w załączniku. Ciekawe, ile obrotów koła potrzeba do pierwszego pomiaru ? Czy też 5 jak w wersji bezprzewodowej? Kadencji nie można tak podłączyć z ROX 6.0 , tylko przewodowy czujnik prędkości.

post-155197-0-85151000-1428853226_thumb.png

Napisano

Rox 9,1 ma 6 styków ... z czego 2 do rozpoznania wpięcia w podstawkę roweru i 4 do transmisji na kablu z komputerem ...

I jak już pisałem styki z podstawki nie reaguje na pobudzenie od czujnika przewodowego.

Pozdro

Napisano

Rox 6.0 ma 4.

@bazzz mam dokladnie coś takiego. Łapie po 2-3 (tzn pokazuje prędkość, bo nie miga jak się wpina licznik, bo nic się nie musi wybudzać jak w przypadku bezprzewodowego).

9.1 ma inna stacje dokująca, gdzie na dole są 4 piny i jeden po lewe i prawej. Prawdopodobnie poprawia to szybkość transferu, bo z roxa 6.0 strasznie wolno zgrywa, a on ma logowanie tylko co 10 sekund. 9.1 ma konfigurowalne 1,2,5 sek i do tego może trzymać kilka wycieczek, więc prawdopodobnie by wieki zgrywało dane na czyms takim co jest w starszych roxach.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Waham się na chwilę obecną między 16.12, a rox 6.0. Co przemawia za roxem to wszystko widoczne na jednym wyświetlaczu i wysokościomierz. Tylko czy jest sens dopłacać ponad 200 zł? Posiadam już pulsometr ale denerwuje mnie odrywanie ręki od kierownicy, żeby spojrzeć na zegarek. Miał ktoś podobny dylemat pomiędzy 16.12 i rox?

Jeszcze pytanie dotyczące logów. Kasując dystans dzienny, kasuje się też log? Na wyświetlaczu wykres wysokości dostępny jest tylko dla 3km. Czy w logu zapisywane są wysokości dla całej wycieczki?

Napisano

Trochę szkoda, że mimo wszystko nie trzyma w pamięci tych ostatnich 19h treningu i trzeba zgrywać dane przed każdym wyjazdem. Dwa pola przy distance i training time to czas i długość zjazdów i podjazdów? Profil wysokości na niebiesko? Porównywał ktoś może ten profil z profilem gps?

Napisano

Nie ma co porównywać altimetru do GPS ... 

Z samej zasady działania GPS jest ułomny w wyznaczaniu wysokości ... 

Sigma ma czujnik ciśnieniowy ... dobrze skalibrowany pokazuje o niebo dokładniej ...

Mi ROX na trasie z i do pracy między dniami "myli się" o kilka metrów w sumie podjazdów i zjazdów ... GPS potrafi rozjechać się nawet o ponad 100 m.

Przy sumie podjazdów na poziomie 330 m to niemal 1/3 :). GPS to loteria jeżeli chodzi o wysokość.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...