marcinw Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Witajcie. Noszę się z zamiarem zakupu nieco lepszych butów SPD MTB. Kiedy zaczynałem jazdę w SPD kupiłem najtańsze Exustary. Jestem z nich zadowolony ale... czas chyba kupić coś lepszego (wentylacja, waga). Mam budżet do 600pln (możliwe delikatne przekroczenie). W związku z czym proszę i dziękuję za opinię użytkowników butów NORTHWAVE STRIKER CARBON. Względnie jeśli możecie coś polecić w tym budżecie również będę wdzięczny.
Mod Team durnykot Napisano 7 Maja 2014 Mod Team Napisano 7 Maja 2014 Użytkuję poprzednika tych butów- model Rebel SBS- różnica miedzy nimi to lekko zmodyfikowane wnętrze buta (środkowa i tylna część buta ma zmniejszoną objętość),ale konstrukcja podeszwy, zapięcia , system wentylacji i część zewnętrzna jest praktycznie taka sama ( pomijając grafikę). Komfort jest na bardzo wysokim poziomie- nic nie uciska,nie przeszkadza, wkładka jest super wygodna. Po zapięciu stopa jest bardzo dobrze utrzymywana z lekkim luzem w okolicach palców. Zakres regulacji rzepów i klamry jest wystarczający i łatwy w dopasowaniu.Klamra pozwala na zluzowanie paska o jeden ząbek poprzez naciśnięcie środkowego przycisku w klamrze. Konstrukcja zapiętka bardzo dobrze utrzymuje pietę na miejscu. Wentylacja jest niesamowita ,co jest zarówno plusem ( latem) i minusem ( w chłodne dni). Buty bardzo szybko schną i nie nasiąkają wodą. Niestety dzięki wspomnianej wentylacji woda dosyć szybko dostaje się do środka, tak wiec w chłodne i mokre dni ochraniacze są bardzo wskazane. Podeszwa ( wzmocniona włóknem szklanym) jest bardzo sztywna,co nieco przeszkadza w chodzeniu ,szczególnie w kamienistym terenie. Podejrzewam,że podeszwa karbonowa z Strikerach będzie jeszcze bardziej sztywna ( co może być niekorzystne w górach i przy chodzeniu po mokrych kamieniach i korzeniach). Otwory montażowe na bloki są przesunięte do przodu w porównaniu ze Specami lub Shimano. Ale nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na bloki niezależnie od rodzaju pedałów ( Sh,Look,Time) Trwałość: Jak widać na zdjęciach, po ponad dwóch latach dosyć intensywnego użytkowania w każdych warunkach jest całkiem nieźle. Podeszwa: Klamra - czarny przycisk odpowiada za zwolnienie paska o jeden ząbek, srebrna służy do całkowitego wypięcia. Pasek po wspomnianych ponad dwóch latach użytkowania. Góra buta- w przedniej części widoczna siatka odpowiadająca za bardzo dobrą wentylację przedniej części buta. Jedyną ( dla mnie) wadą jest język buta- jest zbyt cienki i ma lekką tendencję do przesuwania się. Niedawno mierzyłem Strikery ( szukam drugich butów do drugiego roweru) i w 90% są takie same jak Rebele - wspomniana modyfikacja wnętrza buta sprawiła,że Strkery są wygodniejsze niż Rebele ( szczególnie dla osób o węższych stopach). PS- sorki za brudne buty,ale po ostatnim wypadzie nie chciało mi się ich czyścić.
marcinw Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Wow!!! durnykot dziękuję za baaaaardzo szczegółowy opis. W zasadzie to... nie mam więcej pytań
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.