Mexyk Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Otóż posiadam bardzo nurtujący problem w rowerze żony. Jest to Level A6 z 2010 roku na tylnym SLXie i zmieniarką trigger DEORE. Swojego czasu chodziło to to dobrze i nic się nie działo do czasu jak postanowiłem wszystko przekonserwować. Zmieniłem okablowanie, rozkręciłem na bebechy pierwsze manetki i to wszystko z powrotem do kupy po nasmarowaniu smarem złożyłem.Graniczne śruby i baryłka poszły w ruch i to zonk. Potworny problem z ustawieniem. Jak się ustawi tak by prawidłowo wrzucał biegi to już prawidłowo nie zrzuca i odwrotnie, jak dobrzez zrzuca to źle wrzuca. Trwało to jeden sezon i nie bolało bo żona nie jeździła za dużo. Podejrzewałem bębenek, który miał pewne luzy, on również został wyczyszczony i odpicowany. Kaseta i łańcuch założony, baryłka w ruch i jakby lepiej ale nie tak jak ma być. 15km testu i nic nie wyszło , dalej się pier***i i wk***ia mnie to niemiłosiernie.Teraz zaczynam podejrzewać manetkę, którą kiedyś na czynniki pierwsze rozłożyłem. Jak myślicie czy może być to jej wina?
Sagitt77 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 A jak pracuje manetka? Prawidłowo ciągnie i puszcza linkę? Jak masz wątpliwości co do prawidłowego złożenia manetki to na stronie shimano znajdziesz schemat budowy. Sprawdzałeś jak porusza się linka w pancerzach? Sprawdź też czy hak przerzutki nie jest skrzywiony. Podobno wiele osób ma problem z ustawieniem przerzutki SLX. Też ją mam ale jakoś moja nie sprawia problemów.
mariuszpk Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Może to być manetka. Jakiego smaru użyłeś do jej smarowania? Niektórych plastików nie wolno smarować. Rozpuszczają się lub sklejają. Zobacz jak działa wózek w przerzutce, czy wraca zawsze w to samo miejsce? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.