Skocz do zawartości

[Zmiana biegu tył] Z czym jest problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż posiadam bardzo nurtujący problem w rowerze żony. Jest to Level A6 z 2010 roku na tylnym SLXie i zmieniarką trigger DEORE. Swojego czasu chodziło to to dobrze i nic się nie działo do czasu jak postanowiłem wszystko przekonserwować. Zmieniłem okablowanie, rozkręciłem na bebechy pierwsze manetki i to wszystko z powrotem do kupy po nasmarowaniu smarem złożyłem.
Graniczne śruby i baryłka poszły w ruch i to zonk. Potworny problem z ustawieniem. Jak się ustawi tak by prawidłowo wrzucał biegi to już prawidłowo nie zrzuca i odwrotnie, jak dobrzez zrzuca to źle wrzuca. Trwało to jeden sezon i nie bolało bo żona nie jeździła za dużo. Podejrzewałem bębenek, który miał pewne luzy, on również został wyczyszczony i odpicowany. Kaseta i łańcuch założony, baryłka w ruch i jakby lepiej ale nie tak jak ma być. 15km testu i nic nie wyszło , dalej się pier***i i wk***ia mnie to niemiłosiernie.
Teraz zaczynam podejrzewać manetkę, którą kiedyś na czynniki pierwsze rozłożyłem. Jak myślicie czy może być to jej wina?

Napisano

A jak pracuje manetka? Prawidłowo ciągnie i puszcza linkę? Jak masz wątpliwości co do prawidłowego złożenia manetki to na stronie shimano znajdziesz schemat budowy. Sprawdzałeś jak porusza się linka w pancerzach? Sprawdź też czy hak przerzutki nie jest skrzywiony. Podobno wiele osób ma problem z ustawieniem przerzutki SLX. Też ją mam ale jakoś moja nie sprawia problemów.

Napisano

Może to być manetka. Jakiego smaru użyłeś do jej smarowania? Niektórych plastików nie wolno smarować. Rozpuszczają się lub sklejają. Zobacz jak działa wózek w przerzutce, czy wraca zawsze w to samo miejsce?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...