Skocz do zawartości

[Koła] Dla lekkiego, dirt.

Ombre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce złozyć koła, możliwie jak najtaniej, jestem lekki (60kg). Przeznaczenie to dirt. Specialnie topic napisałem tutaj, ponieważ to wlasnie forum grawitacyjne ;] Ceny nie określam, chce porządnie, ale w miare tanio. Czekam na propozycje, mile widziane linki z góry dzieki.

Oczywiscie chodzi o: obrecze, piasty, szprychy, detki oraz opona :002:

To napisz jeszcze czy z przodu bedziesz sztywny widelec czy amortyzator i ile max mozesz przeznaczyc na te kola. I jeszcze czy zlozysz je sam czy oddajesz do serwisu

aha i napisz jeszcze czy bedziesz kupowal to przez net np. allegro czy gdzies u siebie w sklepie rowerowym bo nie wiem czy szukac roznych rzeczy u tego samego sprzedawcy zeby na przesylce bylo taniej.

Amortyzator, duro albo jakis lekko uzywany dirt jumper. Cześci oddam do serwisu ;]

Nie określam sumy, wydam tyle ile bedzie trzeba, poprostu chce żeby to wytrzymalo pare sezonów. Weź pod uwage ze mam tylko 60kg.

Allegro oczywiscie bo wiele taniej :rolleyes: Nie musisz szukać tak dokladnie, to ja juz tam dokladniej poszukam, zeby znalesc najtaniej :)

Wydaje mi się, że najtańszą, a zarazem dobrą propozycją jest komplet kół z http://www.extreme-shop.com.pl/ wejdź w części-> koła -> komplety kół i tam masz zestaw dwóch kół na obręczach sun rims single track, szprychach DT Champion i piastach deore za 399zł, do tego kupujesz dwie oponki np. Tioga Factory DH 2.1 (realne 2.3) za jakieś 160zł komplet, do tego dętki zwykłe po 2x10zł i masz zestaw za mniej niż 600zł i właściwie jedyne co może Ci paść kiedyś w przyszłości to piasty, ale nie ma się czym przejmować przy Twojej wadze.

Jedyny problem to to, że obręcze są pod tarcze, ale możesz kupić sobie jakieś tanie tektro, black box'y albo hayesy mx-1 co w sumie z dobrymi klamkami łącznie wydolisz w 1k zł. Może być jeszcze problem z tym, że extreme shop nie ma jakiś super dobrych opini, jeśli mógłbyś się pofatygować do nich do siedziby to na 100% wszystko byłoby Ok.

Pozdrawiam i właściwie nigdzie nie kupisz tańszych kół.

Wszystko ładnie pięknie, ale tarczówki odpadają na starcie, chce sie zamknąć z całym rowerkiem ponizej 2,5k.

Tak z grubsza to bedzie: DC Amstaff (400zł), Duro albo lekko uzywany Dirt Jumper (400-500zł), a reszta to tak po kolei :) Jedynie teraz mi zalezy na dobrych kółkach, bo to b. wazny element, a jeszcze zbroja i ochraniacze na kolana :029: Kasa, kasa... :)

może coś takiego ??

2 x alex dm 24

piasty deore pod tarcze (na przyszłość :P)

do tego szprychy dt champion

całość na 36 szprych i masz fajne kółka za dosyć nieduże pieniądze

Co do ramki to zamiast amstafa weź destroyera jumpa :D Amstafy często pękają i są przeznaczone bardziej do agresywnego XC. Destroyery są ze stali więc więcej wytrzymają

Ja sie zastanawiam nad czyms takim (tylne kółko):

-Piasta dartmoor X-Forrce, na łożyskach maszynowych, przystosowana do tarczówek(140 zł)

-szprychy jakieś niemarkowe, ponoć nawet nawet, za 1 zł sztuka

-raweczka Dartmoor Blizzard, 5 komór, kapslowana 36 otworów, czarna (69,60zł)

-opona Kenda Kollosal 2,3 (ze starego koła)

Co o tym myślicie??

jeżeli pakujesz tyle kasy w obręcz i piaste to szprychy też jakieś porządne!! Polecam dt champion ;) tanie i wytrzymałe.

Ombre co do dętek to na początek kup zwykłe cst, co do opon to nie wiem może kendy k-rady ale jakieś continentale. Co do długości szprych to nie wiem nigdy nie zaplatałem koła, na necie jest sporo kalkulatorów. Ale jak bedziesz dawać koło do zaplecenia to nie masz sie co martwić dobiorą Ci odpowiednią długość :) A i pamiętaj że po jakimś czasie (miesiąc zalezy :)) musisz szprychy dociągnąć bo Ci sie zaczną luzować

Ja ci polecam te obrecze o ktorych mowilem a do teog:

opona na przod: http://www.allegro.pl/item108729671_najtan...ka_gratis_.html

a na tyl cos takiego:

http://www.allegro.pl/item108729446_schwal...a_70_tanie.html

Jesli zaczynasz jezdzic to piasty kup faktycznie takie jak napisales bo i tak je zaraz rozp... a szprychy i nyple niech ci dobiora w serwisie.

Jesli chodzi o detki to kupuj najtansze jakies po 6zl/szt w serwisie i wloz je w jakies stare detki. Jesli nie masz zadnych starych to na pewno od kogos zalatwisz. Mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie a kola bede naprawde mocne =D

Może z zbroją i przesadziłem, ale ochraniacze na kolana i lokcie muszą byc ;] Jeżeli tarczowki to jakie? I jakie wtedy by brac obrecze?

Hamulce mysle ze takie, Avid BB5

Jak sądzicie?

Btw. MarciNn, ten Twój sprzęt :blink: Ile zaplaciłeś za całosc? jezeli mozna wiedziec?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...