Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam, chce złozyć koła, możliwie jak najtaniej, jestem lekki (60kg). Przeznaczenie to dirt. Specialnie topic napisałem tutaj, ponieważ to wlasnie forum grawitacyjne ;] Ceny nie określam, chce porządnie, ale w miare tanio. Czekam na propozycje, mile widziane linki z góry dzieki. Oczywiscie chodzi o: obrecze, piasty, szprychy, detki oraz opona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Pytanie zasadnicze ile cali ?? 24 czy 26 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Sam nie wiem... podpowiedzcie cos... czym to sie rozni po za rozmiarem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 No 24 beda troche wytrzymalsze ale to zalezy czy masz tarcze czy v'ki i jesli v'ki to pod jaki rozmiar kola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 v-ki, ale jeszcze nie kupione. Tak więc to nie ma znaczenia, moge kupić wersje pod 24 (o ile takie są?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Tu chodzi o pivoty przy ramie. Napisz najlepiej jaka masz rame i na jakich kolach jezdzila wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Rower sie składa, ramka to na 99% bedzie DC Amstaff. Na stronce piszą że owszem ma mocowania pod v-ki, ale na 26" :/ http://www.duncon.pl/amstaff.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 No to juz sprawa kol jest chyba jasna:) No chyba ze zdecydujesz sie na tarcze z tylu i 24' na tyl to bedziesz mial troche inna geometrie ramy ale przy rozmiarze Dc 14" to wedlog mnie nie ma sesu. Wiec okresl jaki rozmiar kol i bedziemy myslec dalej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Nie ma co kombinować... 26" Na tarcze mnie nie stać, tym bardziej ze to ma być w miare tani fun bike. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 To napisz jeszcze czy z przodu bedziesz sztywny widelec czy amortyzator i ile max mozesz przeznaczyc na te kola. I jeszcze czy zlozysz je sam czy oddajesz do serwisu aha i napisz jeszcze czy bedziesz kupowal to przez net np. allegro czy gdzies u siebie w sklepie rowerowym bo nie wiem czy szukac roznych rzeczy u tego samego sprzedawcy zeby na przesylce bylo taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Amortyzator, duro albo jakis lekko uzywany dirt jumper. Cześci oddam do serwisu ;] Nie określam sumy, wydam tyle ile bedzie trzeba, poprostu chce żeby to wytrzymalo pare sezonów. Weź pod uwage ze mam tylko 60kg. Allegro oczywiscie bo wiele taniej Nie musisz szukać tak dokladnie, to ja juz tam dokladniej poszukam, zeby znalesc najtaniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wydaje mi się, że najtańszą, a zarazem dobrą propozycją jest komplet kół z http://www.extreme-shop.com.pl/ wejdź w części-> koła -> komplety kół i tam masz zestaw dwóch kół na obręczach sun rims single track, szprychach DT Champion i piastach deore za 399zł, do tego kupujesz dwie oponki np. Tioga Factory DH 2.1 (realne 2.3) za jakieś 160zł komplet, do tego dętki zwykłe po 2x10zł i masz zestaw za mniej niż 600zł i właściwie jedyne co może Ci paść kiedyś w przyszłości to piasty, ale nie ma się czym przejmować przy Twojej wadze. Jedyny problem to to, że obręcze są pod tarcze, ale możesz kupić sobie jakieś tanie tektro, black box'y albo hayesy mx-1 co w sumie z dobrymi klamkami łącznie wydolisz w 1k zł. Może być jeszcze problem z tym, że extreme shop nie ma jakiś super dobrych opini, jeśli mógłbyś się pofatygować do nich do siedziby to na 100% wszystko byłoby Ok. Pozdrawiam i właściwie nigdzie nie kupisz tańszych kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wszystko ładnie pięknie, ale tarczówki odpadają na starcie, chce sie zamknąć z całym rowerkiem ponizej 2,5k. Tak z grubsza to bedzie: DC Amstaff (400zł), Duro albo lekko uzywany Dirt Jumper (400-500zł), a reszta to tak po kolei Jedynie teraz mi zalezy na dobrych kółkach, bo to b. wazny element, a jeszcze zbroja i ochraniacze na kolana :029: Kasa, kasa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 No to ja stary za godzinke ci cos ciekawego zloze na Alexrims 24 bo mam to w swoim signie i naprawde polecam:) Tylko cos zrobie;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 może coś takiego ?? 2 x alex dm 24 piasty deore pod tarcze (na przyszłość ) do tego szprychy dt champion całość na 36 szprych i masz fajne kółka za dosyć nieduże pieniądze Co do ramki to zamiast amstafa weź destroyera jumpa Amstafy często pękają i są przeznaczone bardziej do agresywnego XC. Destroyery są ze stali więc więcej wytrzymają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Czyli 2x Alexrims DM 24 (200zł) Deore disc 36 otwory, przód (50zł) Deore disc 36 otwory, tył (70zł) DT Champion- 2zł / sztuka (72zł) Tak swoją drogą, jaka długość tych szprych o_O? Razem: 400zł, do tego dętki 30-40zł i opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panika Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ja sie zastanawiam nad czyms takim (tylne kółko): -Piasta dartmoor X-Forrce, na łożyskach maszynowych, przystosowana do tarczówek(140 zł) -szprychy jakieś niemarkowe, ponoć nawet nawet, za 1 zł sztuka -raweczka Dartmoor Blizzard, 5 komór, kapslowana 36 otworów, czarna (69,60zł) -opona Kenda Kollosal 2,3 (ze starego koła) Co o tym myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 jeżeli pakujesz tyle kasy w obręcz i piaste to szprychy też jakieś porządne!! Polecam dt champion tanie i wytrzymałe. Ombre co do dętek to na początek kup zwykłe cst, co do opon to nie wiem może kendy k-rady ale jakieś continentale. Co do długości szprych to nie wiem nigdy nie zaplatałem koła, na necie jest sporo kalkulatorów. Ale jak bedziesz dawać koło do zaplecenia to nie masz sie co martwić dobiorą Ci odpowiednią długość A i pamiętaj że po jakimś czasie (miesiąc zalezy ) musisz szprychy dociągnąć bo Ci sie zaczną luzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Tak wiem o tym Dzieki wszystkim za porady, rowerek juz poskladany. (na razie wirtualnie, ale... ; ) Swoją drogą, jaki rozmiar ramki brać? 14" czy 16"? Mam 170-175cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ja ci polecam te obrecze o ktorych mowilem a do teog: opona na przod: http://www.allegro.pl/item108729671_najtan...ka_gratis_.html a na tyl cos takiego: http://www.allegro.pl/item108729446_schwal...a_70_tanie.html Jesli zaczynasz jezdzic to piasty kup faktycznie takie jak napisales bo i tak je zaraz rozp... a szprychy i nyple niech ci dobiora w serwisie. Jesli chodzi o detki to kupuj najtansze jakies po 6zl/szt w serwisie i wloz je w jakies stare detki. Jesli nie masz zadnych starych to na pewno od kogos zalatwisz. Mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie a kola bede naprawde mocne =D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ja osobiście brałbym 14 Jednak radze Ci sie zastanowić na destroyerem jumpem, za 370 zł masz nową ramke z cromo którą wytrzymie o wiele więcej niż amstaf No i możesz w przyszłości dać na tył kółko 24 (piwoty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermittt Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Jak do dirtu to na pewno 14" i przemysl propozycje Serka bo ja bym wolal cos z cromo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ja bym został przy moim pomyśle i zamiast kupować zbroję, nie wiem po co Ci zwłaszcza, że zapewne będziesz startował w tym sporcie, lepiej byłoby kupić dwie tarczówki, albo chociaż jedną na tył, albo brakeless napier***** Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Może z zbroją i przesadziłem, ale ochraniacze na kolana i lokcie muszą byc ;] Jeżeli tarczowki to jakie? I jakie wtedy by brac obrecze? Hamulce mysle ze takie, Avid BB5 Jak sądzicie? Btw. MarciNn, ten Twój sprzęt Ile zaplaciłeś za całosc? jezeli mozna wiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ze 4200zł, te avidy są wporządku, ewentualnie hayes hmx1, taki jak u mnie też jest wporządku i wtedy bierz te koła co Ci zapodałem, albo tak jak ktoś mówił na dm 24. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.