tobo Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ja z pilną prośbą do zorientowanych w temacie Robię serwis foxa z tłumikiem rlc, model 2008 lub 2009, z kąpielą olejową po stronie tłumienia. Widelec rozłożyłem, wyczyściłem, zalałem i... zrobił się problem.Regulacja powrotu (na górze goleni, czerwone pokrętło) przestała działać. Nie jestem w stanie ruszyć w żadną stronę pokrętła ani trzpienia na którym jest pokrętło.Przed rozbiórką regulacja działała; tłumika nie rozbierałem na czynniki pierwsze, jedynie wyjąłem z goleni, wypompowałem z niego resztki oleju - po zmontowani całości pojawił się powyższy problem...Ktoś rozbierał na atomy ten tłumik?Jestem może nierozgarnięty ale nie znalazłem żadnego video ani zdjęć z rozbiórki tłumika w foxie - chodzi o ten konkretny typ.Zdemontowałem z tłumika jego dolną część - rurkę, w której porusza się górny segment tłumika - część odpowiedzialna za tłumienie powrotu, blokadę i ustawienie kompresji. Zarówno na dole jak i na górze tłumik posiada dwa podobne elementy w których znajdują się śrubki na imbus 1,5 mm - na mój chłopski rozum po ich odkręceniu powinienem być w stanie oddzielić główkę tłumika od reszty, jednak siedzi ona mocno - nie chcę tego elementu skrzywdzić próbując wypchnąć/wybić/wykręcić bo nie mam nic na podmianę....1. Miał ktoś kiedykolwiek problem taki jak ja - z regulacją powrotu?2. Czy w necie są jakieś materiały poglądowe na temat rozbiórki tłumika? Jeśli tak to proszę o link - nie znalazłem tego na stronie foxa ani np na yt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 proszzzzzz http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Service/QuickTech/07_32mm_RL_RLC_Cartridge_Service.htm Czy po zdjęciu pokrętła tłumienia i kompresji trzpień się obraca? Na marginesie bardzo nieoficjalnie- czasami pomaga przyłożenie większej siły ( kleszcze w dłoń i .....). Często przyczyną jest nadmierne skręcenie reboundu podczas serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi