artur87 Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Witajcie, chciałbym Was zapytać o opinię, który rower jest lepszy? Unibike Crossfire GTS czy Unibike Crossfire Disc GTS? Różnią się one tym, że ten pierwszy ma hamulce V-ki SHIMAONO ACERA M422, a ten drugi hydrauliczne SHIMAONO ACERA M395. Miałem okazję przejachać się na jednym i drugim rowerze i różnica w hamowaniu jest wg mnie bardzo duża na korzyść hydraulicznych. Co z awaryjnością tego hamulca hydraulicznego? Nie chciałbym mieć z nim kłopotów. Dziękuję za odpowiedzi.
Tadeus Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 395 to bodajże najniższy model Shimano. Niby jakością nie powalają, ale z drugiej strony takie same montowane są w prawie już zawodniczych rowerach po 4-5 tys PLN Tu masz sporo opinii: http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/shimano/br-m395/prd_503212_1507crx.aspx Raczje niezłe, bo na tej stronie zazwyczaj na wszystko równo narzekają
artur87 Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 Czyli generalnie radzisz brać z hydraulicznymi tak?
kurasvip Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 artur87jak juz kupisz rower to napisz jakie wrazenia z jazdy bo generalnie szukam wlasnie w przedziale ok 2tys zl ale wiadomo im taniej tym lepiej pozdro
Tadeus Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 No, na 100% hydrauliki jeśli liczysz na to, że kiedyś może będziesz chciał go trochę ulepszyć. Amortyzatorów pod V-ki już prawie nie ma. To nowy standard w MTB, no i jak sam zauważyłeś - działają lepiej. A tego, że ewentualnie trzeba będzie wydać trochę więcej na serwis nie da się wykluczyć, choć są tacy, którym hydrauliki działają idealnie nieruszane przez całe lata.
RowereoPL Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Unibike Crossfire Disc GTS zbiera pozytywne opinie na forach,więc myślę że warto mu się przyjrzeć nieco bardziej i rzecz jasna nie zawiedziesz się. Hydrauliczne są o tyle lepsze,że potem możesz rozbudowac,zmieniać,moderniizowac rower iw niczym nie będa one przeszkadzały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.