Skocz do zawartości

[Pompka] Jaką pompkę z manometrem możecie polecić ?

kuku83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Właśnie rozglądam się za pompką, a gdzie ja znajdę pomoc jak nie tu na forum, u osób które kilka lub kilkanaście lat jeżdżą na rowerze, a pompka jest niezbędnym wyposażeniem każdego rowerzysty,  z racji tego myślę że mogę liczyć na Waszą pomoc, być może macie jakieś sprawdzone pompki o podanych wymaganiach, które możecie polecić. Głównym kryterium wyboru jest:

-Do 50zł. (Myślę że uda się w tej cenie zakupić w miarę dobrą pompkę)

-Zmieściła się do plecaka

-Z dokładnym manometrem

-Do wentyli "Presta"

-Wykonana w miarę solidnie, aby nie rozleciała się po kilku pompowaniach.

Wymieniłem najważniejsze cechy dla mnie, ale nie wiem czy jest coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę przy zakupie ???

Jeśli używacie pompki którą bez wahania możecie polecić, to piszcie śmiało, czekam na Wasze odpowiedzi, za które oczywiście dziękuję.

Napisano

Przy takich wymaganiach polecę Sigma Alpha Jet. Bardzo wygodnie się pompuje, czytelny manometr. Z napompowaniem slicków do 10 barów nie ma problemów.

Napisano

Dzięki MokryxD, na pewno wezmę ją pod uwagę i poszukam w necie jakiś informacji o niej, a w międzyczasie może macie jeszcze jakieś pompki do polecenia ???

Napisano

Witam ponownie

Tak jak pisałem wyżej zainteresowany Twoją propozycją MokryxD zacząłem szukać jakiś informacji o Sigma Alpha Jet, i wyczytałem że również polecany model to Sigma Lambda, ogólnie to mało jest ich dostępnych znalazłem tylko na Tablicy w cenie 40zł. i nie wiem czy warto dopłacać, bo wspomniany Alpha Jet na Allegro jest do wyrwania za 25zł. Tak na marginesie to wykrakałem ten zakup pompki, bo dziś przebiłem oponę ;) więc zaoszczędzone pieniążki poszły by na zakup dętki, tylko właśnie czy warto dopłacić do tej Lambda ???

Napisano

Nie wiem, szczerze mówiąc. Ja mam Alphe, którą dostałem i jestem mega zadowolony.

Jedyna wada, która przychodzi mi do głowy, to pękła mi gumka mocująca pompkę do ramy, ale ona i tak w plecaku jeździ.

Napisano

Popytałem ludzi, którzy posiadają model Alpha Jet, i ogólnie pompka jest O.K. choć kilka osób wspomniało, że ten zacisk na wentyl jest słabej jakości i trzeba się troszkę namęczyć, mógłbyś się do tego odnieść MokryxD ??? Możesz mi napisać do pompowania jakich wentyli jej używasz ??? 

Napisano

Pompowałem nią Preste i AV. W oby przypadkach nie mam z nią problemów. Czasem, jak za płytko się nałoży głowicę na wentyl, to puszcza powietrze. Ale jak się dobrze wciśnie i zapnie, to pompuje się tam samo jak stacjonarną BETO.

Napisano

Wiesz co... jak chcesz ją wozić to traktuj ją jaką AWARYJNĄ, a ta musi być lekka, wytrzymała i koniec! Na cholerę Ci w niej manometr? Awaryjnie nabijesz na oko i też na bazę zjedziesz. Gwarantuje.

Z takich "awaryjnych" polecam droższe ale dobre Lezyne HP Mini (ma Presta i Auto). Całość waży <100g czyli nic i działa rewelacyjnie.

Stacjonarne do dokładnego nabicia przed wyruszeniem w drogę (z manometrem!) tu w zasadzie chyba każda z metalowym korpusem. Ja używam samochodowej nożnej z hipermarketu za 30 pln i też daje rade :)

Gdybyś jednak się uparł to NIE polecam pompek Beto. Niezłe dziadostwo.

Napisano

Już po frytkach, bo właśnie zamówiłem tą Sigma Alpha Jet.

Co do Twojego postu, to wiesz ishi, ja chciałem zakupić coś bardziej uniwersalnego, żeby dało radę w domu dopompować, i wrzucić do plecaka żeby wziąć ze sobą, z drugiej strony, to zobaczymy jak będzie się sprawować, jeśli będzie lipa, to po prostu kupię jak wspomniałeś ishi malutką pompkę do plecaka, i coś typowo nożnego.

Napisano

Co do Twojego postu, to wiesz ishi, ja chciałem zakupić coś bardziej uniwersalnego, żeby dało radę w domu dopompować, i wrzucić do plecaka żeby wziąć ze sobą,
 ...też tak chciałem kiedyś pomyślałem ale już się wyleczyłem z takiego pomysłu :) tak czy siak powodzenia, może ta sigma da rade.
Napisano

Ta sigma nie da rady pisałem już na forum że to jest sh*t ale napisze jeszcze raz. Jak pompujesz tą pompką to tu gdzie nanometr jest plastik i on po paru razach no może z 10-20 razy ułamie się i będzie z pompki nici.

W razie co trzymaj paragon ale pewnie i tak napiszą że z winy użytkownika.

5uenambiw8ngfhen.jpg

Napisano

@marcinek1992 Mi się dokładnie w tym miejscu ułamał dynks w Sigmie Delta Jet po około 10 latach od zakupu. Ile razy z niej korzystałem to już nie zliczę ale to była moja jedyna pompka. To jest jej najsłabszy punkt.

Napisano

Nie wiem, jak tobie marcinek1992 udało się to połamać. Ja użytkuję ją 4 miesiące, wcześniej kolega Jasiński pewnie z drugie tyle.

Nabijanie slicków w szosie, kapci MTB, wentyli presta i AV. Nie widzę, żeby to miał się złamać.

A jeśli zbyt mocno dokręcimy nakrętkę po zmianie typa wentyla, to faktycznie ta dźwigienka ciężko chodzi. Należy wtedy delikatnie poluzować nakrętkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...