marcinSZ0 Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 Aktualnie w moim rowerze mam łancuch KMC Z-9900 ,przejechałem nieco ponad 500km i chce dokupic teraz jeszcze 1 albo 2 sztuki aby stosowac metode 2 lub 3 łancuchową ,ale nie potrafie sie zdecydowac co wybrac , kusi mnie cena 45zł za KMC z-9900 na allegro ale nie wiem jak z jego wytrzymałością ,jestem ciężki ,mam bardzo silne nogi wiec łancuch nie ma ze mną lekko ,prosze o pomoc w wyborze.
krawiec91 Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 Jeśli chcesz jeździć metodą 3-łańcuchową, to kup 3 takie same łańcuchy (czyli teraz kup dwa KMC Z-9900). Btw: Metoda3-łańcuchowa IMO nie daje efekty, więc na twoim miejscu zajeździłbym ten napęd który masz teraz a nastepnie kupił nową kasetę i łańcuch(osobiście polecam Srama jesli chodzi o łańcuchy)
marcinSZ0 Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Napisano 19 Czerwca 2006 moze efektu w postaci wydłuzenia zywotnosci napedu nie daje metoda 3 lancuchowa ale w razie zerwania jednego z łancuchów moge jezdzic na pozostałych 2 a przy zastosowaniu 1 lancucha musiałbym wymienic łancuch i kasete,chyba ze jestem w bładzie to mnie poprawcie.
sebekfireman Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 ale w razie zerwania jednego z łancuchów moge jezdzic na pozostałych 2 a przy zastosowaniu 1 lancucha musiałbym wymienic łancuch i kasete,chyba ze jestem w bładzie to mnie poprawcie. Zerwany łańcuch zawsze można skuć bez problemu i jeździć na nim dalej.
Pawciu Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 teraz jezdze na KMC i nie do konca jestem zadowolony, po 280km dalej skacze przy wiekszych podjazdach. Na Sramowskich lancuchach nie mialem tych problemow, lancuch ukladal sie juz po 50 km i bylo git, no chyba ze mi sie udal jakis niefortunny KMC teraz
von Lauenberg Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 KMC nie zachwyca jakością (wypróbowałem), zmień na zalecany do tej kasety łańcuch SRAM przed tysiącem kilometrów, potem może się nie uleżeć. Jeśli masz więcej pieniędzy i chcesz łańcuch na lata pomyśl o Rohloffie SLT99.
marcinSZ0 Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Napisano 22 Czerwca 2006 w takim razie kupie łancuch Sram PC-971 ,bo jakos nie jestem zadowolony z tego mojego KMC Z9900,puki był nowy wszystko było ok,nie było go słychac,a po jakis 200km zaczął hałasowac,mimo regularnego dokładnego mycia i smarowania co 60-100km,jest to taki dziwny odgłos cos jak chrupanie,ale łancuch jest czysty bez piasku i innych zanieczyszczeń,myslalem ze to moze wina oleju Tomex Maraton ,ale olej ten jest chwalony przez innych uzytkowników wiec moze faktycznie łancuch słabej jakosci ?? jak kupie srama to sie przekonam .
marcinSZ0 Napisano 28 Lipca 2006 Autor Napisano 28 Lipca 2006 Kupiłem łancuch i przeskakuje a wiec po 900km zmieniłem łancuch na Sram PC-971 i przeskakuje mi tylko na jednej 4 zębatce z tyłu,dziwne bo rzadko z niej korzystałem ,nie widac na niej sladów zuzycia, przy kazdym troche silniejszym nacisnięciu łancuch przeskakuje ,na wszystkich innych zębatkach działa poprawnie ,przejechałem na razie kolo 60km i moze odrobine jest lepiej,ale ruszyc z miejsca na 4 zębatce nie ma szans ,jak myslicie dopasuje sie to ?
Rulez Napisano 28 Lipca 2006 Napisano 28 Lipca 2006 Spróbuj tak ustawić przerzutkę aby bardziej opasywała kasetę - powinno pomóc - co prawda to instrukcja od sram-a ale zasady takie same (rysunek nr 4) . http://www.sram.com/_media/techdocs/rd_X0_...5_4_3__7_04.PDF Też miałem problem z łańcuchem 971 - założyłem na starą ale nie zużytą kasetę Sram 7 i strasznie przepuszczał - na razie leży nieużywany.
TocaS Napisano 28 Lipca 2006 Napisano 28 Lipca 2006 KMC to syf moim zdaniem. Ja połączyłem kasetę PG-950 z Łańcuchem PC951 i wytrzymało to 16 tyś. Dodam, że mam ciężką nogę i nie używam zębatek z tyłu powyżej 17 trybów.
marcinSZ0 Napisano 29 Lipca 2006 Autor Napisano 29 Lipca 2006 przerzutke mam dobrze ustawioną,długość lancucha też , i nie wiem co teraz zrobic ,czy sciagnać nowy i załozyc stary łancuch ,czy jezdzic na nowym i czekać aż sie ułozy ???
Rulez Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 Jeśli stary nie przeskakuje to załóż go z powrotem , a jak zajeździsz to dokupisz nową kasetę i założysz ją z łańcuchem 971.
Shad Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Przeczytałem tylko pierwszy post i powiem ze mialem łancuch kmc, nie wiem jaki to byl model ale wtrzymal 6 lat jazdy w blocie sniegu deszczu i pyle, a musze sie przyznac ze cierpie na "syndrom ciuezkiej nogi" Plecam łancuchy KMC bo naprawde trudno je zajechac. Pamietaj tylko zeby go dopasowac do kasety-nie moze byc za szeroki... A tak w ogole to mam gdzies metode 3 łancuchowa! zajezdzam naped z jednym łancuchem na jednej kasecie a potem kupuje nowe komponenty i tyle.
Mod Team Lookas 46 Napisano 30 Lipca 2006 Mod Team Napisano 30 Lipca 2006 Ja używam teraz KMC jednak modelu promowanego przez ExtraLlite http://www.extralite.com/index_euro.htm MTB Components>Drivetrain>Complements model X9sl HollowGold 9 i powiem że spisuje się bardzo dobrze z kaseta PG990
pavlitto Napisano 31 Lipca 2006 Napisano 31 Lipca 2006 a czy czasem łańcuchy kmc nie sa montowane/produkowane gdzies w polsce a dokładniej myszków/zawiercie itp. osobiście mam łańcuch KMC (pisze tylko "narrow" na każdym ogniwie i takie "Z") sprawuje sie całkiem dobrze mimo niezbyt dobrego smaru (czyli smar silikonowy w sprayu)
Shad Napisano 31 Lipca 2006 Napisano 31 Lipca 2006 Nie wiem dokladnie gdzie produkuja KMC, w sklepie najtanszy kosztuje chyba z 10 zl:P ale nawet i ten łancuch jest cholernie wytrzymaly;] juz nie wspominam o wytrzymalosci wyzszych modeli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.