Skocz do zawartości

[Adapter] Złe zgranie hamulca z adapterem

Rophoe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam z przodu hamulec Avid BB5 na 180, który kupiłem w komplecie z tarczą, ale bez adaptera. Jakiś czas później zdecydowałem się również na BB5 z tyłu ze względu na okazję, gdzie do kompletu dostałem adapter 160. Dzisiaj założyłem oba zaciski i z tyłu wygląda to chyba tak jak powinno

2u8uvavy.jpg

.

Do przedniego zacisku kupiłem adapter Shimano na 180 do przodu z opisem m.in. "Pozwala zamontować zaciski PM do widelca z uchwytem IS". Niestety po złożeniu wygląda to inaczej niż po drugiej stronie (jakby zacisk był za mało przesunięty do tarczy)

ynuzeza3.jpg

. Nie wiem gdzie leży problem ani czy te tuleje powinny tam być. W opisie hamulca było, że jest do Post Mount. Adapter z kolei opisuje " Pozwala zamontować zaciski PM do widelca z uchwytem IS". Sam adapter prezentuje się tak:

e3ute8aj.jpg

i

badeheda.jpg

Spróbuj zamienić tulejki miejscami, jak nie będzie ok to znaczy że tulejki są za długie lub nie powinno ich tam być. Zacisk jest pod mocowanie post mount (PS) a w amortyzatorze masz IS, wiec jest z tym jest wszystko dobrze.

Właśnie nie wiem czy te tulejki powinny być. W opisie było, że hamulec na PM. Kiedy stosuje się w ogóle te tuleje, bo nigdzie indziej ich nie widziałem? Dodatkowo po ich usunięciu, śruby są za długie (zawsze można uciąć). Po południu jeszcze po próbuję.

Wymazane na Tetce

Jak śruby o nic nie zawadzają i raczej tak jest to mogą sobie zostać.

Te tuleje prawdopodobnie są do 180 tarczy na PM i chyba nawet gdzieś widziałem takie rozwiązanie.

Dodam jeszcze, że standardowo PM jest na 160, więc te tuleje są adapterem na 180.

Coś nie za bardzo widzę zamontowanie tego. Takie tuleje nie przeniosą siły hamowania według mnie i gołym okiem widać, że je po prostu zetnie. Według mnie bardziej by pasował adapter przeznaczony niby na tył niż ten co masz na przód.

http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_ksmmar180psa

Te tuleje to jest badziewny pomysł. Dla porównania jeden i drugi adapter.

http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_ksmmar180psa

http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_180ps

Próbowałeś w ogóle montować bez tulei?

Dziękuję Wam za pomoc. Trochę pokombinowałem i w końcu wyszło jak powinno. Tulejki wyrzuciłem. Niestety były już one wydrążone na ten stożkowaty pierścień (do regulacji pozycji zacisku) przez co brakowało mi tego krótkiego co mam w tylnim hamulcu. Szczęście w nieszczęściu, że takie same są w klockach od v-ek, z których to już starych shimanowskich wziąłem - dwa tego samego rozmiaru i dwa większe. Włożyłem na razie te większe i chyba będzie dobrze. Śruby okazałyby się dobre gdyby nie to, że na dole adapter nie był przegwintowany na wylot. Tylni już jest więc musiałem podmienić śruby :-P.

Dołączona grafika

Wymazane na Tetce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...