Skocz do zawartości

[do 6000zł] Pierwszy full

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 

Nadszedł czas gdy mogę sobie pozwolić na lepszy rower. Na początku myślałem o jakimś lekkim hardtailu do 5500zł, ale później zrezygnowałem z zakupu. Temat wrócił do mnie jak bumerang jednak teraz zastanawiam się nad jakimś rowerem z pełnym zawieszeniem. Wiem, że ciężko wyczaić jakiegoś sensownego fulla w tych pieniążkach, ale myślę że mi pomożecie w wyborze. Zastanawiam się nad tym Canyonem (faworyt):

https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3281#tab-reiter2

i również spodobał mi się ten Giant (myślę że po rabacie cena będzie bliska 6k):

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.3/17688/74005/#specifications

Patrząc na specyfikację tych dwóch sprzętów wydaje mi się, że najlepszym wyborem będzie Canyon. Nie martwię się tymi hamulcami, bo zamieniłbym je na moje M596 z których jestem zadowolony, ale zależy mi na dobrym zawieszeniu. Jeżeli chodzi o to gdzie jeżdżę, to preferuje las i szybką jazdę po nim. Ważne jest dla mnie również aby jeździło mi się nim równie dobrze i z niskimi oporami po asfalcie tak jak moim Krossem Levelem A2. W tym roku mam zamiar wybrać się z nim w góry więc fajnie by było jakby się tam dobrze sprawował na zjazdach i podjazdach. Miał ktoś z was do czynienia z którymś z tym rowerów? Kupował ktoś z was już jakiegoś Canyona? Rower chciałbym zamówić pod koniec tygodnia więc proszę o szybką pomoc. 

A miał ktoś do czynienia z tym Canyonem? Najbardziej mnie się podoba i jednak ku niemu bym się skłaniał.

Czy geometria tego Canyona bez problemów będzie pozwalała pokonywać podjazdy tak jak na moim krossie? Proszę o odpowiedź bo mam zamiar go dzisiaj zamówić.

Właśnie teraz nad rozmiarem się zastanawiam, uważam że "eMka" będzie dobra, ale chodzi mi po głowie też "eLka". Nie jestem jakiś duży, bo mam tylko 178 cm wzrostu . W swoim Krossie mam ramę "M" i uważam to za bardzo dobry rozmiar, jednak w porównaniu do ramy Canyona jest ona trochę dłuższa i wyższa, ale Canyon ma koła 27.5, a nie 26. Już sam nie wiem którą wybrać... A ty jak uważasz? Skłaniał bym się ku M.

Jeśli chodzi o rozmiar, to faktycznie M wydaje się rozsądniejszym wyborem, choć ja, przy wzroście 182 cm zdecydowanie brał bym rozmiar L - trafia akurat w moje preferencje co do geometrii ...

Niestety tak to jest z rowerami kupowanymi zdalnie ,przed zakupem radzę przymierzyć się do roweru podobnego rozmiarowo do M Canyona.

• Mod Team

Canyon może być ciut krótki. Jak ja jeździłem takim w Jeleniej w parku Paulinium, to musiałem kłaść się na kierze i kolanami walić w klatę, żeby podjechać na niektóre podjazdy. Nie mniej rower działał świetnie i spisywał się wybornie na trasie XC.

Cześć, 

rzuć okiem jeszcze na to:

http://outlet-kol.cz/horska-kola-26/42-trek-fuel-ex-5-2013.html

Gianta w Czechach dostaniesz spokojnie do 6000 PLN. 

Jeszcze wpadło mi do głowy - na granicy pomiędzy Czechami a Austrią, miejscowość Hate jest spory oulet a tam m.in outlet popularnej w Czechach sieci rowerów - cyklopoint. Byłem tam jakieś 4 miesiące temu i mieli Gianty Trance x3 2012 za ok 33 000 koron (czyli ok 5000 PLN). Nie wiem czy są tam jeszcze ale na stronce znalazłem np: http://www.freeport.cz/giant-reign-x-2-2011 - trochę większy full ale zależy gdzie będiesz jeździł. Mają jeszcze anthema za niezłą cenę http://www.freeport.cz/giant-anthem-x-4-2011

Pozdrawiam, 

Wcale nie uważam, że 6000 PLN to mało na fulla, wystarczy trochę bardziej poszukać, 

Jeżeli już decydujesz się na ten model,to w sensie rozmiaru lepsza bedzie L, w praktyce M może okazac sie mao wygodna co sam odczujesz. Dziwi mnie troche to,że rezygnujesz z Krossa,no ale nie bede na siłe przekonywał. Daj znac na co padł wybór.

Jako posiadacz wyżej wymienionego trance'a mogę powiedzieć że jest świetny. Na żadnym rowerze dotychczas nie robiłem takich przebiegow jak na nim, wiec brak blokady w damperze zupełnie nie przeszkadza. Jedyne co dokupilem to set opon thunder burt ss evo. Nobby nic średnio nadaje się na płaskie okolice mojego miasta, ale zostały i zakładam je teraz na wyjazd do kamienska. Aha , mogę jedynie dodać ze kwota z tematu spokojnie pozwala na zakup tego roweru ;)

Wysłane przez Tapatalk

Byłem dzisiaj w sklepie gdzie sprzedają Treka. Przymierzyłem się do Superfly FS7 z ramą 19.5 cala. Rozmiar ramy był jak dla mnie ok. Wysokość rury to wiadomo można skorygować siodełkiem, ale długość górnej rury była również bardzo dobra a może nawet delikatnie za krótka bo ja lubię mieć wyciągniętą pozycję na rowerze. Po ramie treka (19.5) i Canyona (L) wychodzi, że w Canyonie rura podsiodłowa jest 1 cm dłuższa, a górna o 0.6 cm dłuższa co mnie pasuje. Trek miał koła 29, Canyon ma 27.5 więc o te 1.87 cm będzie stał niżej, więc myślę że ta różnica 1 cm w rurze podsiodłowej się zniweluje. Jadąc na nim bez problemu mogłem się jeszcze wychylić za siodełko. Jeszcze sprawę do wieczora przemyślę, ale bliżej mi po tej przymiarce do L niż do M. Najprawdopodobniej będzie to L. Powiedzcie mi czy to dobrze myślę, bo już mam mętlik w głowie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...