Skocz do zawartości

[koła] pomoc przy wyborze kół do XC

spider2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do was z prośbą o pomoc przy wyborze kół. Zacznę od tego, że potrzebuję ich do jazdy w XC. Ważę ok. 75kg a mój obecny złom ok. 13kg. Wysłużone 10-letnie koła proszą się o zmianę :). Z uwagi na mój styl jazdy koła nie będą specjalnie katowane ale wiadomo czasem zdarza się walnąc w większy korzeń, kamień czy wjechać w dołek który nagle wyrasta na naszej drodze :P. Mają to byc kółka pod hamulce obręczowe ponieważ używam Magur HS-33.

Rozglądałem się za gotowymi zestawami ale nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało. ZRobiłem sobie taki przykładowy zestaw (ceny brane z allegro.pl):

Obręcze Mavic XC 717 338zł

Szprychy DT Revolution Black 283zł

Nyple DT Alu Prolock black 64zł

Piasty Deore XT 239zł

W sumie wychodzi 833zł do tego trezba dodac koszty zaplecenia i wysyłki czyli wszytsko zamyka się w 900zł. Z danych jakie wyczytałem na stronach waga takiego kompletu powinna wynosić ok. 1660g.

Teraz pytania:

1. Czy te komponenty są na tyle wytrzymałe aby podpasowały do tego co napisałem na początku tematu?

2. Jakieś inne alternatywy o lepszej cenie i podobnej/lepszej jakości lub poprostu takie w których nie zauważę różnicy.

2. Jeżeli chodzi o pisaty to w ogóle nie miałem innego pomysłu niż XT... dziwi mnie także to, że LXy są w prawie takiej samej wadze jak XT.

Ja sie zastanawiam czy taki zestawik spokojnie wystarczy wytrzymałościowo... jednak ważę te 75kg na pewno mi jeszcze przybędzie a gdzieś ktos pisał, że te obręcze właśnie do 75kg są...

Nie moge edytowac powyższego posta więc pisze następnego. Zdecydowałem się na zestaw podany w pierwszym poście. Jak dostanę to zdam relacje jak sie sprawuje.

:!!: Podepne się pod temat...

A czy takie koła mają sens?

Przód:

Obręcz: Mavic XM719

Piasta: Dangerous Mike Kill XC

Szprychy: DT Swiss Competition

Tył:

Obręcz: Mavic XM719

Piasta: Dangerous Mike Bill XC

Szprychy: DT Swiss Competition

Wszystko pod v-ki.

Wyjdzie trochę ponad 900 zł.

Zależy jak chcesz te koła używać. Przyznam, że trochę drogo wychodzi taki komplet. Ani one lekkie ani specjalnie mocne... Za niższą kwotę możesz złożyć lżejsze koła, o wytrzymałości spokojnie wystarczającej na kobiecą masę i podejrzewam (sądząc po zdjęciach na Twojej stronie :D ) na Twój styl jazdy. Szybka propozycja (ceny www.arnik.com.pl):

- obrecze Alex Rims ACE18 (64zł/szt)

- piasty Novatec (66zł+100zł)

- szprychy DT Swiss Revolution (3zł/szt) lub Sapim Laser (2.5zł/szt)

RAZEM: "tylko" 486zł :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...