spider2000 Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam. Zwracam się do was z prośbą o pomoc przy wyborze kół. Zacznę od tego, że potrzebuję ich do jazdy w XC. Ważę ok. 75kg a mój obecny złom ok. 13kg. Wysłużone 10-letnie koła proszą się o zmianę . Z uwagi na mój styl jazdy koła nie będą specjalnie katowane ale wiadomo czasem zdarza się walnąc w większy korzeń, kamień czy wjechać w dołek który nagle wyrasta na naszej drodze . Mają to byc kółka pod hamulce obręczowe ponieważ używam Magur HS-33. Rozglądałem się za gotowymi zestawami ale nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało. ZRobiłem sobie taki przykładowy zestaw (ceny brane z allegro.pl): Obręcze Mavic XC 717 338zł Szprychy DT Revolution Black 283zł Nyple DT Alu Prolock black 64zł Piasty Deore XT 239zł W sumie wychodzi 833zł do tego trezba dodac koszty zaplecenia i wysyłki czyli wszytsko zamyka się w 900zł. Z danych jakie wyczytałem na stronach waga takiego kompletu powinna wynosić ok. 1660g. Teraz pytania: 1. Czy te komponenty są na tyle wytrzymałe aby podpasowały do tego co napisałem na początku tematu? 2. Jakieś inne alternatywy o lepszej cenie i podobnej/lepszej jakości lub poprostu takie w których nie zauważę różnicy. 2. Jeżeli chodzi o pisaty to w ogóle nie miałem innego pomysłu niż XT... dziwi mnie także to, że LXy są w prawie takiej samej wadze jak XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coob Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Bo LX to lekko "zubożały" XT. Ja bym wziął na Twoim miejscu LX-y i dołożył do drugiego kompletu opon(albo lepszego) Jeśli chodzi o wytrzymałość to luz. Spokojnie Ci to wystarczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider2000 Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 W tym wypadku w czym zubożały w stosunku do xt? Słabsze łożyska? Jest ktoś wstanie zaproponować coś w podobnej wadze i jakości, ale tańszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Mavic Crossride. Mozna kupic za 600zl na allegro. Masz lozyska maszynowe i wytrzymale obrecze. Mavic to w koncu Mavic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider2000 Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ale są 300g cięższe Wychodzi różnica ok. 1zł za 1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ja bym chyba jednak w tej cenie wzial Novatec`i sa na maszynach a XT na kulkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider2000 Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wezme to pod uwagę... jakieś jeszcze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Lx ciezsze, a z drugiej strony maszyny pakowac do xc? moim zdaniem nie ma zbyt wielkiego sensu, tymbardziej ze wagowo chyba sa ciezsze (moze sie myle wiec wybaczcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verb Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 witam mam identyczny osprzęt(mavic 717 piaxty xt dt revolution black +nyple) jestem bardzo zadowolony... więc bez wahania polecam... waże 65kg przejechane 1k agresywne xc podzrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider2000 Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ja sie zastanawiam czy taki zestawik spokojnie wystarczy wytrzymałościowo... jednak ważę te 75kg na pewno mi jeszcze przybędzie a gdzieś ktos pisał, że te obręcze właśnie do 75kg są... Nie moge edytowac powyższego posta więc pisze następnego. Zdecydowałem się na zestaw podany w pierwszym poście. Jak dostanę to zdam relacje jak sie sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 23 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 :!!: Podepne się pod temat... A czy takie koła mają sens? Przód: Obręcz: Mavic XM719 Piasta: Dangerous Mike Kill XC Szprychy: DT Swiss Competition Tył: Obręcz: Mavic XM719 Piasta: Dangerous Mike Bill XC Szprychy: DT Swiss Competition Wszystko pod v-ki. Wyjdzie trochę ponad 900 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Zależy jak chcesz te koła używać. Przyznam, że trochę drogo wychodzi taki komplet. Ani one lekkie ani specjalnie mocne... Za niższą kwotę możesz złożyć lżejsze koła, o wytrzymałości spokojnie wystarczającej na kobiecą masę i podejrzewam (sądząc po zdjęciach na Twojej stronie ) na Twój styl jazdy. Szybka propozycja (ceny www.arnik.com.pl): - obrecze Alex Rims ACE18 (64zł/szt) - piasty Novatec (66zł+100zł) - szprychy DT Swiss Revolution (3zł/szt) lub Sapim Laser (2.5zł/szt) RAZEM: "tylko" 486zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider2000 Napisano 23 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Koła jakie opisałem w pierwszym poście już do mnie przyszły. na razie moge napisać o wrażeniach wizualnych, które są bardzo pozytywne. Coś więcej będę mógł napisac dopiero jak pojeżdżę na nich na poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.