slevin Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Hej, Mam do Was prośbę... Chciałbym wiedzieć czy w ten rower Waszym zdaniem warto inwestować. Conieco już zmieniłem, np. kasete i korbę. jak myślicie ? dzięki Rozmiar ramy 19 Rama T6061 Widelec RST Gila Pro TnL Tylny amortyzator brak Kierownica -- Mostek Author - Respect Sztyca Author 31,6 Siodło Author - Super Sport Pedały Time - Atac Alium Manetki Shimano - Deore (27) Przerzutka przednia Shimano - Deore Przerzutka tylna Shimano - SLX Hamulce Tektro Auriga Comp Dźwignie hamulca -- Kaseta/wolnobieg Shimano - XT Łańcuch Shimano HG83 Korba Shimano - Deore Suport -- Obręcze ALEX ACE 24 dwuścienne 32 Piasty Author - Xenon Disc 32 Szprychy czarny 2,0 mm Opony GEAX Saguaro 2.0 Dętki Continental Rogi Pro - XCR Linki/pancerze Author
Tadeus Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 No. A czego ci w nim brakuje? Jaki jest cel doinwestowania? Chcesz być szybszy? Zawodzi cię w terenie? Przeszkadza ci wysoka masa? Na pewno wyraźną poprawę odczujesz wymieniając amortyzator na jakiś powietrzny, co przy okazji zbije trochę wagi.
slevin Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 chciałbym go trochę odchudzic ... Author waży trochę ponad 13 kg. Ostatnio jeździłem na rowerze kolegi który waży około 10 kg i jest spora różnica przy wjazdach ... jakoś inaczej też byłem na nim ułożony ... chyba kierownicę mam za szeroką bo 660 mm ... co myślisz ?
MokryxD Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Jak chcesz zejść z wagi to najszybciej wymienić widelec na jakiś powietrzny (taniej Epicon/Raidon) przynajmniej z 500g spadnie. Do tego lekkie koła + lekkie opony np. Schwalbe + lekkie dętki i spokojnie jesteś już w okolicach 11.5kg. Co do kierownic 660mm. Wg mnie to takie optimum, o ile nie jesteś przesadnie wąski w barkach. Sam jeżdżę na prostych 600mm i na zjazdach brakuje pewności prowadzenia i ogólnie czuję się dość ściśnięty.
Tadeus Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Tu masz bardzo podobny temat, nawet z dzisiaj, rady co odchudzenia i amortyzatora pasują i do twojego problemu: http://www.forumrowerowe.org/topic/160184-rower-cube-attention-2010-upgrade/ Co do pozycji na rowerze, to ciężko powiedzieć, różne ramy mają różne geometrie, może być inny mostek itd. Długość kierownicy masz dość standardową.
qbas187 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Sam mam authorka i wiem, że naprawdę warto,nigdy jeszcze nie zawiódł. Kierownicę pewnie masz kalin, jeśli tak to zamień na jakiegoś lekkiego accenta a odchudzisz o 180g (jak ja)do tego jak zejść z wagi i robić dłuższe trasy to (zależnie od terenu - ja jeżdżę głównie na asfalcie) polecam wąskie lekkie oponki, sam zmieniłem na Maxxisy Detonatory 1.0 i lekkie dętki i masa znowu spadła o 700g !
slevin Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 nie mogę założyć opon 1.0 ponieważ jeżdżę na maratonach MTB i 2.0 są okej... i tak już zamineiłem z drutowcyh na kevlarowe... co do ramy właśnie pytanie czy warto inwestować w taką ramę ? Dzięki za Wasze odpowiedzi Tadeus i qbas187
realkrzysiek Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Jak dobrze się jeździ to modernizować, a w przyszłości podmienić ramę. Dla mnie geometria tej ramy to jedna wielka porażka, ale kto, co lubi. Uważam, że rower na takim szkielecie, co najwyżej do turystycznej jazdy z dziećmi po ścieżkach w lasku. albo dobra na sakwy. Do samej ramy nic nie mam, bo dobrze wykonana, fajny przyjemny w dotyku lakier i lekka.
realkrzysiek Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Jak dobrze się jeździ to modernizować, a w przyszłości podmienić ramę. Dla mnie geometria tej ramy to jedna wielka porażka, ale kto, co lubi. Uważam, że rower na takim szkielecie, co najwyżej do turystycznej jazdy z dziećmi po ścieżkach w lasku. albo dobra na sakwy. Do samej ramy nic nie mam, bo dobrze wykonana, fajny przyjemny w dotyku lakier i lekka.
slevin Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 Dzięki za sugestie. a co inni myślą o tej ramie ?
Rafol Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Ostatnio kupiłem tą ramę. Wg mnie jest dobra. Bardzo zwrotna, lekka. Co do geometrii to wiadome co kto lubi. Jedynie co to lakier wg. mnie tragedia. Pozdrawiam
qrczakzul Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Mam wersję 29, chwalę sobie. Ścigam się na niej chociaż podobno się ona do tego nie nadaje, może nie jeździłem na tak dobrej geometrii żeby narzekać Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
remlik Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Mam również ver. 29er. Zerknij sobie w rozpisce mojego, co wymieniałem, może Ci się przyda. Oprócz widelca myślałbym o lżejszych kołach na Twoim miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.