Skocz do zawartości

[Rower] Pomoc w wyborze roweru MTB

Faflucy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, chciałbym abyście mi pomogli wybrać rower MTB do 3000zł sam upatrzyłem sobie Scott Aspect 730 model z 2014. Dodam że raczej słabo się znam na sprzęcie rowerowym i dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Chciałbym się dowiedzieć czy ten rowerek jest wart swojej ceny? a może macie jakieś inne propozycje? Dodam że mam około 170 cm wzrostu i ważę około 80kg.

Napisano

Nooo. Jak na drogą zagraniczną markę i 27,5 cali, które zawsze są droższe to nie jest aż tak źle. Ale okazja to też nie jest :)

Z podobnych renomowanych marek masz jeszcze:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3.czarny/17696/74818/#specifications

Trochę gorszy amortyzator, ale za to nowocześniejszy napęd 3x10 i korba w najnowszym standardzie HT2.

Chyba ogólnie będzie lepszy, bo jednak ten napęd w tym Scott'cie miejscami jest bardzo słaby, jak rowerach koło 1,5 tys PLN.

Napisano

Dzięki za propozycje ale nie jestem zainteresowany używkami. A mam jeszcze jedno pytanie czy rozmiar kuł 26 nie będzie za mały? Pytam ponieważ znalazłem jeszcze taki rowerek Trek 4700 Disc model z 2013? i drugie pytanko jakie rozmiar ramy powinienem wybrać przy 170cm wzrostu?

Napisano
A mam jeszcze jedno pytanie czy rozmiar kuł 26 nie będzie za mały?

Za mały do czego? Jeszcze rok/dwa lat temu 26 cali było absolutnym standardem w MTB i to nawet dla dużo wyższych. A ty raczej rekordów wzrostu nie bijesz :)

Obecnie wchodzi 27,5, które prawdopodobnie będzie nowym standardem, ale to nie znaczy, że jest wyzwoleniem dla wszystkich, którzy wcześniej tak bardzo cierpieli pod jarzmem 26 cali :D Na pewnie dobra 26tka też będzie dobra, choć pewnie mniej przyszłościowa.

Co do tego Treka to jest to podobny poziom jak ten Giant. Ma gorszą korbę/suport, ale za to lepszy amortyzator. Ten sam poziom.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedz. A powiedz mi jeszcze jak bym się zdecydował na tego treka to jaki rozmiar ramy powinienem dobrać? ja obstawiam że 17.5 lub 18.5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...