tomaszinho Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Witam Chcę w następnym sezonie nazbierać na ciekawszą szosówkę i mam pytanie ile wagi wypada mieć na ten sprzęt. Mam 181cm wzrostu i 95kg wagi, jeżdżę crossowym rowerem i czasami jak spoglądnę na tylną oponę w wolnej jeździe- opona ugina się nie mało że tak powiem ;p Nie jestem pewny jak długo wytrzymałyby cienkie opony przy tyle kilo. Do ilu wypadałoby zbić żeby siąść na szosówkę tak nie obawiając się o szkody kół, opon itd. ? dzięki
mklos1 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 @@tomaszinho, Jeżeli chcesz wsiadać na jakiś super wylajtowany karbon, to wypadałoby zbić tak z 15kg. Producenci ekstra lajtowanych rzeczy zakładają że waga zawodnika raczej nie przekracza 80kg-90kg. Na "kowalską" szosówkę - spokojnie możesz wsiadać już teraz. Cube np dopuszcza swoje szosówki do 115kg masy całkowitej.
mxdanish Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Panowie podepnę się przy okazji, oprócz tego cuba jest jeszcze jakiś producent który dopuszcza masę około 120kg? Chodzi oczywiście o szosy.
mklos1 Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Wątpię. Szosy Speca mają limit 100 lub 109kg w zależności od wersji. Chociaż podejrzewam, że gdyby poszukać za oceanem, to pewnie coś wzmocnionego by się znalazło i bynajmniej nie mówię tutaj o jakiejś stali. Chociaż w FAQ Trek'a stoi napisane, że maksymalna masa ridera to 275lbs (czyli około 124kg), więc może nie trzeba aż tak daleko szukać..
dziobolek Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Mam 181cm wzrostu i 95kg wagi, jeżdżę crossowym rowerem i czasami jak spoglądnę na tylną oponę w wolnej jeździe- opona ugina się nie mało że tak powiem ;p To nabij w opony odpowiednie dla siebie ciśnienie. Mój syn przy prawie 2 metrach wzrostu i ok.95kg wagi nie ma problemu ze zbyt miękkimi oponami w swoim crossie. Że nie wspomnę czasów gdy ważył ponad stòwkę Sent from my HTC One using Tapatalk
tomaszinho Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Kolego Dziobolek nabijam odpowiednio, co nie zmienia faktu, że i tak czuć że mam za dużo kilo na szosówkę. Takie jest moje odczucie i wydaje mi się być odpowiednim zbicia kilku kilogramów do roweru o cienkich kołach. dzięki za radę
Tomek21001 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Zdarza mi się dobijać po zimie w okolice 92-95kg i bez stresu wsiadam na szosówkę z ......karbonowymi obręczami. Nic się nie dzieje poza motywującym do zrzucenia paru kilo obijaniem brzurzyska o górną rurę w dolnym chwycie. Przód ok 7,5 tył ok 8,5 bar.
RafalPolo Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 na plus możecie przyjąć, że rozkład ciężaru w szosie jest bardziej równy dla kół. Tj więcej opieramy się na rękach i tym samym na przednim kole. To waga jest bardziej zbalansowana niż np w crossie, gdzie głównie siedzimy i większość ciężaru idzie w tylne koło. 100kg sądzę nie powinno być problemu, ot nie wybieraj bardzo wylajtowanych kół (z małą ilością szprych) i będzie jeździć. Najwyżej będziesz częściej centrować koła i myślę tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.