Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony do crossa za 70zł/szt

isek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, dziś, jak co dzień wracam swoim rowerem ze szkoły, po przejechaniu około 1km nagle słyszę głośne je*. Po zatrzymaniu zobaczyłem że ( dwutygodniowa ) opona razem z dętką pękły  :woot:.

Szukam więc nowej, trwałej opony, z małym oporem toczenia, która się dosłownie klei do asfaltu  ;)

Dodatkowo chciałbym się zapytać, czy to normalne, że w oponach robią się takie przetarcia ( patrz zdjęcia ) po zablokowaniu koła na drodze ?  

Zdj. 1

Zdj. 2

Napisano

Nie. Takie rzeczy nie powinny się dziać nawet w przypadku opon z niskiej półki, że po jednym ostrym hamowaniu wycierasz "mięso aż do kości".

Napisano

Jeszcze kwestia tego ile i w jakich warunkach opona leżała zanim dotarła do ciebie.

Jeżeli rower służy ci głównie do dojazdów do szkoły, to nie ma się co pakować w drogie opony. Zerknij na oponkę Kenda Khan. Za trochę ponad 70zł będziesz miał komplet

Napisano

Oprócz dojazdów do szkoły, lubię pojeździć rekreacyjnie we weekendy i dni wolne. We wakacje pewnie będę robił około 300km na tydzień. Lubie jeździć z dużymi prędkościami :). Co myślisz o Continental UltraSport / Touring plus lub Schwalbe Road plus ?

Napisano

Z zamkniętymi oczami mogę polecić opony Schwalbe, szczególnie z linii Marathon. Są praktycznie niezniszczalne*. Mam Marathon Dureme, która po 5 tyś km praktycznie nie nosi śladów użytkowania. Mogę ją polecić. Obecnie jeżdżę na Big Apple Plus. W szosie mam Lugano a w MTB Smart Sam. Generalnie innych opon nie używam (odstępstwem jest zimowa Kenda Nevegal).

* - opony Schwalbe nie lubią ponadnormatywnych ciśnień w połączeniu z ekstremalnymi warunkami przechowywania typu balkon 24/365.

Napisano

Szkoda tylko że kosztują 120zł za sztukę. Najprawdopodobniej wybór padnie na Road Plus. 

Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę bez problemu założyć opony np. 37-622 gdy obecnie mam 42-622 ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Już dawno kupiłem Continental Touring Plus, bo innej w sklepie nie mieli. Na razie jak nowa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...