isek Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Witajcie, dziś, jak co dzień wracam swoim rowerem ze szkoły, po przejechaniu około 1km nagle słyszę głośne je*. Po zatrzymaniu zobaczyłem że ( dwutygodniowa ) opona razem z dętką pękły . Szukam więc nowej, trwałej opony, z małym oporem toczenia, która się dosłownie klei do asfaltu . Dodatkowo chciałbym się zapytać, czy to normalne, że w oponach robią się takie przetarcia ( patrz zdjęcia ) po zablokowaniu koła na drodze ? Zdj. 1 Zdj. 2
mklos1 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Nie. Takie rzeczy nie powinny się dziać nawet w przypadku opon z niskiej półki, że po jednym ostrym hamowaniu wycierasz "mięso aż do kości".
jacq Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Jeszcze kwestia tego ile i w jakich warunkach opona leżała zanim dotarła do ciebie. Jeżeli rower służy ci głównie do dojazdów do szkoły, to nie ma się co pakować w drogie opony. Zerknij na oponkę Kenda Khan. Za trochę ponad 70zł będziesz miał komplet
isek Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Oprócz dojazdów do szkoły, lubię pojeździć rekreacyjnie we weekendy i dni wolne. We wakacje pewnie będę robił około 300km na tydzień. Lubie jeździć z dużymi prędkościami . Co myślisz o Continental UltraSport / Touring plus lub Schwalbe Road plus ?
mklos1 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Z zamkniętymi oczami mogę polecić opony Schwalbe, szczególnie z linii Marathon. Są praktycznie niezniszczalne*. Mam Marathon Dureme, która po 5 tyś km praktycznie nie nosi śladów użytkowania. Mogę ją polecić. Obecnie jeżdżę na Big Apple Plus. W szosie mam Lugano a w MTB Smart Sam. Generalnie innych opon nie używam (odstępstwem jest zimowa Kenda Nevegal). * - opony Schwalbe nie lubią ponadnormatywnych ciśnień w połączeniu z ekstremalnymi warunkami przechowywania typu balkon 24/365.
isek Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Szkoda tylko że kosztują 120zł za sztukę. Najprawdopodobniej wybór padnie na Road Plus. Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę bez problemu założyć opony np. 37-622 gdy obecnie mam 42-622 ?
marcinek1992 Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 To jest to czego szukasz: http://allegro.pl/opona-26-x-1-95-kenda-khan-k935-mtb-i4230981381.html A tu z wkładką antyprzebiciową ale jest troszkę cięższa: http://allegro.pl/opona-26x1-95-kenda-khan-k935-antyprzebiciowa-935-i4242498837.html Nie zrobisz w niej tak szybko tego co pokazałeś na zdjęciu. Gwarantuje ci to.
isek Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Już dawno kupiłem Continental Touring Plus, bo innej w sklepie nie mieli. Na razie jak nowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.