juzew69 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Bracia i siostry w siodle, jestem średnio zaawansowanym kolarzem i mam ambicję na zrobienie 400-500km w ciągu doby. Obecnie moją życiówką jest 284km w 15h. Zdaję sobie sprawę, że zrobienie 500km w ciągu doby będzie wymagało przede wszystkim zwiększenia przeze mnie średniej prędkości. Macie może jakieś wskazówki jak trenować i ile czasu potrzebuję by dojść np. do 500km? Wiem, że trzeba kręcić i starać się kręcić szybciej, dobrze spać itp. Na ile realnym jest zrobienie przeze mnie 500km w jeszcze tym roku? Czy może lepiej celować w 400, a 500 zostawić sobie na rok następny? Czytałem nieco w temacie i zauważyłem, że na takich maratonach trzeba trzymać średnią ok 30km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia79 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Po pierwsze szacun za życiówkę Jeśli 280 km w 15 godzin, to wychodzi średnia ok. 18 km/godz. A chcesz dołożyć prawie drugie tyle kilometrów - przy nie zmniejszaniu średniej. Moim zdaniem za ostro. Sam piszesz, że wyższa średnia to podstawa, to może na początek spróbuj utrzymać wyższą średnią przy mniejszej liczbie km, np. średnia 25 na odc. 200 km, czyli przez 8 godzin. Ps. Zakładam, że miałeś jakieś badania wydolnościowe i nie masz żadnych przeciwskazań, typu serce itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juzew69 Napisano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 A dziękuję za wyrazy uznania. Jak sam napisałem nie spieszy mi się, chcę to zrobić stopniowo i z głową, ale szukam wskazówek. Badań wydolnościowych nie miałem, ale co roku muszę przechodzić badania ogólne (ekg, rtg), w związku z pracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dasaj Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wydaje mi się, że cenne wskazówki możesz znaleźć w poradnikach dla triathlonistów (zwłaszcza dystans IronMan) i biegaczy ultra (np. "Maraton i ultramaratony" Skarżyńskiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Na bikestats na stronie głownej na dole jest zawsze podawany przebieg najdłuższy w miesiącu/w danym dniu itd. Załóż konto i pytaj tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.