Skocz do zawartości

[Kask] Jaki kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym się dowiedzieć od bardziej zaawansowanych użytkowników kasków , jaki kask kupić.

Jako że nie jezdziłem w kasku wydaje mi się że najwyższa pora zadbać o swoje zdrowie. Na zaś

Troszkę poszperałem w necie i jest tego mnóstwo, ale kompletnie nie mam pojęcia czy jest sens wydawać na pierwszy kask dużo pieniędzy. Na kask mogę teraz przeznaczyć najwyżej 140 zł. Więcej nie da rady. 

Macie jakieś propozycje odnośnie kasków?. Było by fajnie jakby miał daszek.

Znalazłem cosik takiego co o tym sądzicie, nada się? czy może macie jakieś sprawdzone już kaski do takiej kwoty.

http://www.northtec.pl/kaski/38-f55

Napisano

Jeśli nigdy nie używałeś kasku powinieneś najpierw udać się do sklepu rowerowego i zrobić przymiarki. Wtedy będziesz wiedział jaki rozmiar pasuje najczęściej, jaka firma ma kształt skorupy kompatybilny z Twoją głową. 

Napisano

Rozumiem, a jeśli chodzi o producentów to na jakie kaski raczej nie zwracać uwagi? a na które zwrócić uwagę?. To że kask będzie mi pasował na banie to nie znaczy że uchroni mnie przed jakąś drobną kolizją. Więc chciałbym się dowiedzieć z jakich firm najlepiej wybierać. Jakieś certyfikaty bezpieczeństwa?

Napisano

Praktycznie każdy kask dostępny w polskim handlu ma atesty. 

Znanych producentów jest wielu, pierwsi z brzegu: Met, Giro, Specialized....

Napisano

czyli mówisz że nie ma sensu wydawać więcej niż te 150 zł???. Kask oczywiście przymierzę ,przed kupnem tylko chodzi mi o to bym nie kupił dziadostwa . 

Dobra to odłożę rozmowę do jutra. Podjadę do sklepu przymierzę na banie i zobaczymy jaki rozmiar mi spasuje. Pozniej zobaczę co by tutaj kupić , może ktoś tutaj będzie miał do sprzedania jakiś kask za rozsądne pieniądze. Pozdro. 

Napisano

Ja mogę ci polecić kaski z firmy 4F, w tej cenie naprawdę bardzo dobry wybór, kilka znajomych ich używa i są bardzo zadowoleni. Kask jest dość dobrze wentylowany i waży bardzo mało, dla porównania posiadam kask Met Veleno który waży ok. 300 g a kask 4F jakieś 260 g, tyle że Met jest dwa razy droższy.  :thumbsup:

Natomiast jeśli chodzi o kształt to Met ma bardziej podłużny a 4F jest szerszy na bokach, trochę jak Giro. :)

Napisano

super odpowiedz kolego sympatyczny ;)

no to teraz pozostaje mi tylko zmierzyć banie i srutututu do sklepu po jakiś hełm xD

Napisano

Niedawno kupowałem, więc polecam jedno - mierzyć musisz w sklepie. Na początek sklep z dużym wyborem i przymierz co najmniej kilka, a nawet kilkanaście sztuk. Zobaczysz sam jak różnie leżą, nawet przy tym samym obwodzie głowy. Każdy z nas ma trochę inny kształt czaszki na którym rożne modele różnie leżą. Wytrzymałość mniej więcej mają podobną, nawet lidlowskie są polecane, a cena jest skorelowana głównie z marką, wagą i ilością otworów wentylacyjnych (trzeba lepszej jakości materiałów by zrobić mocno ażurowy, a jednocześnie odpowiednio wytrzymały kask), pomijam oczywiście modele profesjonalne.

Napisano

Ja mogę ci polecić kaski z firmy 4F, w tej cenie naprawdę bardzo dobry wybór,

Kaski 4F to 161zł, zatem przekroczyliśmy budżet. Przymiarka jest istotna, ja ostatnio mierzyłem nowy kask, najlepiej pasował mi MET VELENO, dosłownie jak by stworzony wzorując się moją głową, jednakże cena powyżej 300zł odstrasza. Wynikowo czekam na przymiarkę (sklep domówił) Met Crossover.  

Napisano

No 300 zł to na kask nie wydam teraz. Bo przed pensją jestem więc odpada. Tego Northteca bym sobie kupił bo kolorki nawet spoko. ;) zaraz wybieram się na przymiarkę do sklepu ;)

Napisano

@elge dzięki , zobaczę może w sklepie będzie dostępny ten model. Tam gdzię się wybieram na przymiarkę akurat oferują kaski marki 4F.

Napisano

Kaski 4F to 161zł, zatem przekroczyliśmy budżet.

Dwóch moich znajomych kupiło ten kask w cenie 129zł dlatego go poleciłem, wystarczy tylko dobrze poszukać :thumbsup:

Napisano

Ja ostatnio kupiłem kask 4f Terral przecenieony ze 159 na 119.

Czy kupiłeś go w sklepie stacjonarnym ?

Napisano

akurat dostałem na prezent kask 4F i niestety okazało się że rozmiar nie trafiony jakby ktoś chciał wystawiłem w dziale sprzedaż całkowicie nowy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...