ramir Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 TocaS - gdzie Ty 200 km szosą w Poznaniu (i okolicy) robisz ??? A jeśli idzie o samą ramę 17 czy 18 - jakby Tobie tu poradzić ... no sam nie wiem - zanim był Spec jeździłem na Author Vision 17 i była trochą mała - śmiali się ze mnie, że "jak na psie" jeżdżę. Dlatego brałęm 18 speca, choć miałem wybór i 17 też była. Jest długa - to fakt - przymierzałęm do kumpla ramy GF z geo Genesis (a one są wybitnie długie) i była ciuteczkę krótsza (ale on ma chyba 19''). Ciężko doradzić - ja mojej 18 bym chyba nie zamienił, ale nie wiem czy to przyzyczajenie czy magia s-works Jak na dlugie sozsowe trasy to chyba 18''??? Zawsze możesz dać sztycę prostą i mosek krótszy. Z drugiej strony do 17'' sztyca z seatbackiem i dłuższy mostek. Może wstąp do Ryby i z nimi pogadaj - chyba ktoś tam jeździ na specu i poradzi. IMO różnica między 17 i 18 jest głownie optyczna - na obu mnie siedzi się dobrze. Porównywanie z innymi ramami w sumie nie ma sensu - trzeba by objechać 17 i 18 speca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 TocaS - gdzie Ty 200 km szosą w Poznaniu (i okolicy) robisz ??? Nie licze Poznania. Raczej trasy po WLKP. W zasadzie masz rację jak się okaże, że 18 będzie za długa to kupi się krótki mostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Trasy po WLKP aaa... zasugerowałem się, że pytałeś o Poznań i chciałem poznać gdzie Ty byłeś (w okolicy) a Mnie tam nie było )) Postaram się przymierzyć moją 18 do 17 kumpla ale z tego co pamiętam długość rury głównej nie jest drastycznie inna, ale "przekrok" już chyba u niego był widocznie niższy. Jednak jak kumpel wsiadł na moją ramkę to pytał czy nie mam siodłą za wysoko?!? Może jest tak, że jak z 18 przesiadasz się na 17 to nie czujesz różnicy, ale jak z 17 wsiądziesz na 18 to wrażenie jest inne - czort wie? Może różnica wynika stąd, że ja ujeżdżam rebę 100 a on sid'a 80 (widelczyki mają inną wysokość). Pozdrawiam i życzę tyle radości ze speca ile mi on dostarcza )))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Najwieksza roznica w geo miedzy 17 a 18 to wysokosc rury podsiodlowej 2.5cm Dlugosc gornej rury rzeczywista to 1,2cm i przekrok 1,4cm. Radzilbym dobrze sie obmierzyc np tutaj http://www.competitivecyclist.com/ Jezeli miescisz sie rozmiarowo pomiedzy 17 a 18 to roznice sa do skorygowania przez sztyce, mostek. Moze byc problem jesli rozmirowo jestes np w gornych granicach 18-ki to bedzie ciezko skorygowac 17-ke zeby wsztstko bylo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Radzilbym dobrze sie obmierzyc np tutaj http://www.competitivecyclist.com/ Znam stronę, dobra ale teraz się nie pomierzę. Obecną Salamandrę którą ujeżdżam długość rury górnej horyzontalnie ma 565mm (17,5 rama) i po zakupie roweru musiałem wprowadzić kilka zmian tj. mostek 110mm z 60mm, sztyce z setbackiem - siodło na maxa ku tyłowi, przez pewien okres po tych zmianach tyłek jeszcze uciekał mi do tyłu. Dalej.... Szpec horyzontalnie dla 17 ma 585mm, a dla 18 ma już 600mm czyli 3,5 centa więcej od mojej salamandry, czyli zmienić mostek na 90mm, a siodło ustawić normalnie na środku. Teraz tak długość rury pod siodłowej kellysa to 445 (17,5 cala), szpeca 17 - 432mm , a 18 - 457 czyli 1,2 centa więcej. Jak porównuję budowę mojej ramy do szpeca to wydaje mi się że górna rura ramy w S-Worksie wchodzi niżej w rurę pod siodłową w porównaniu do kellysa. Myślę, że 18 calowa rama powinna dać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 mostek 110mm z 60mm, sztyce Napisałem 110 dzisiaj mierzyłem i sie okazało że 130 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 No to chyba 18 nie będzie dla Ciebie z duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam Ramkę brałem jeszcze przed skokiem euro i $ w Mk biku. Kumpel składał u nich rower a ja wziąłem ramkę - ostatnia sztuke w tym rozmiarze w Polsce, z tego co mówili. Nie dawno brałem u nich ramkę Allez też taniej niż normalnie, ale już nie tak jak wtedy W końcu złożyłem Speca i od razu wpakowałem go na trenażer. Póki co foto na Tacxie Rama: Specialized Allez 58 cm Widelec: Specialized Carbon Fact Koła: Fulcrum Racing 7 Opony: Michelin Pro3Race 700x23c Detki: Maxxis FlyW. Korba: Shimano 105 10s 53x39 Manetki: Shimano 105 Hamulce: Shimano 105 Przerzutka tyl: Shimano 105 Przerzutka przod: Shimano 105 Kaseta: Shimano 105 12-23 Lancuch: Shimano Ultegra Kierownica: Ritchey WCS - Póki co. Mostek: Ritchey WCS 120mm OS - Póki co. Sztyca: FSA K-Force Siodlo: Fizik Arione CX Pedaly: Time Atac Carbon Owijka: Cinelli Pancerze: Dura-Ace Koszyk na bidon: Specialized Rib Pro Licznik/puls: Polar 725 sx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 11 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Ten Allez jest piękny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Fajnie jak bym znał w miarę przybliżoną wagę ramy S-Worksa 18". Ktoś zna ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 17" waży tyle : http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=147&art=1284 Do 18" dodaj przynajmniej 60 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 17" waży tyle : http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=147&art=1284 Do 18" dodaj przynajmniej 60 gr. Czyli jakieś 1630. Musze zrobić sobie rozpiskę by z całym rowerem zmieścić się w 10 kg. Aktualnie mój salamander z nowym osprzętem to 11,9 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ToCaS na XT/XTR i WCS + cranki powinno Tobie się udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ToCaS na XT/XTR i WCS + cranki powinno Tobie się udać Na razie rozpiska 10,5 kg bez cranków i wcsa. Musze bazować na tym co po częsci już mam w obecnym rowerze, ewentualnie jakieś z miany w późniejszym okresie. Zacisk pod sztycę i sztycę rozumiem, że obujemuje waga ramy bo tak ją sprzedają. Nie znam jeszcze wagi szprych, zacisków do piast, nypli, pancerzy i linek. Licze na max 10,5 kg. Łańcuch campy jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Zacisk firmowy jest kowadlasty (chyba ze teraz dają jakiś inny) ja wymieniłem na FRM Poza tym ten Relic troszeczkę dociąży przód Weź też pod uwagę, że mańki są wyższe niż RS. Ja musiałem wywalić R7 100 bo mi robił ze speca dulówkę (przy skoku 100 maniek miał realną rysokość 120). Z rebą 100 jest już wszysko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 17 Września 2009 Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Wydawało mi się że Relic w cale taki wysoki nie jest, porównuje go do zamontowanego seryjnie w kellysie RSTeka który powodował, że rama była o wiele wyżej, może R7 tak ma ale Relic nie wydaje mi się. Relic dużo nie ma przejechane więc szkoda mi go już sprzedawać zwłaszcza, że nie ma z nim problemu i pracuje dobrze. Zmierz u siebie od osi piasty amorka do początku główki ramy, ja zmierzę również i porównamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 17 Września 2009 Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Może to tylko R-7 tak miały. Tu masz coś w tym temacie: http://www.manitou.com.pl/widelce_manitou_2007.pdf Jak rozumiem przy skoku nominalnym dodajesz 10 do wysokości widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trewo Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 szukam Specialized SJ HT Comp lub sam SJ, model 2009, rama 21. macie jakiś pomysl gdzie w tej chwili taki model jeszcze moze byc dostepny, wszystkie sklepy sprawdzone w polsce ... przynajmniej te ktore wiem ze handluja ta marką.. nigdize nie ma ... w czechach znalazlem model SJ ale koles jakos umilkl, wszystko na zachod ma juz modele 2010 i ceny malo przystepne. ewentualnie moze ktos chcesz sprzedać:> pozdrawiam Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nowy design strony speca, w polskiej wersji pojawila sie juz pelna oferta epica i stumpiego, ciekawe jakie ceny??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trewo Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nowy design strony speca, w polskiej wersji pojawila sie juz pelna oferta epica i stumpiego, ciekawe jakie ceny??? wejdz sobie na airbike, wszystko tam jest podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 airbike???? podane co ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 28 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Wprawdzie nie jestem posiadaczem Speca ( mam nadzieję ,że kiedys to nadrobię ) a jego miłośnikiem, jednak nie mogłem się powtrzymać . Wiedziałem,że niektóre Spece to rowery o szerokim spektrum zastosowań, ale to przebija wszystko http://fotos.mtb-news.de/photos/view/499473 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Bosze profanacja i to jaka ... S z koszykiem, nóżką i błotnikami ... uuuuuuuuuuuuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 To juz mamy cennik 2010. Co do polityki speca to nie kumam o co im chodzi, mam na mysli uk. Nawet w pl jest pelna oferta modeli i kolorystyki, z tego wynika ze uk to kraj maniakow epica w kolorze czerwono-bialym. Nie ma s-worksa ht, epic tylko jako caly rower w jedynym slusznym kolorze, totalna porazka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 sorry za dubel rozmawialem dzisiaj z goscmi ze slepu firmowego speca w londynie, wszystkie ramy epica oprocz s-worksa, zostaly wstrzymane, jakis feler ktoregos lacznika, niezbyt dobry start.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.