seql Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Witam!Szukam opinii ludzi bardziej doświadczonych. Kupuję rower i wybieram pomiędzyhttp://www.bike-magazin.de/test_technik/komplettbikes/marathon/wheeler-pro-69/a2223.htmlhttp://www.wheeler.pl/protron-300Obydwa są nowe i bardzo zbliżone cenowo (około 2500zł). Oczywiście pro 69 to osprzęt teoretycznie dużo lepszy, ale jednak modelowo sprzed pięciu lat. Protron 300 to najnowsza seria osprzętu shimano jednak z niższych serii.Zastosowanie to raczej płaski teren i trochę lasów. (mimo wszystko wolę mtb niż cross). Tutaj przemawia za wyborem lekko protron 300 ze względu na koła 27,5, a nie 26.Kusi mnie mocno osprzęt slx, ale nie wiem jak on się ma do produkcji w 2009, w stosunku do 2014 roku.Może w podobnej cenie polecicie coś jeszcze?Z góry dzięki
Tadeus Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Moim zdaniem spokojnie można brać starszego. To jeszcze nie jest aż taka różnica wieku, by była tam wyraźnie starsza technologia, a kusi nie tylko SLX, ale i amortyzaror. Tylko na pewno amortyzator do serwisu na samym początku. Ten rower gdzieś tyle lat leżakował? Jest na niego normalna gwarancja? Bo nie do końca rozumiem skąd nagle rower z 2009r Dodatkowo ten starszy ma wiele standardów nowszych, niż w tym nowym (np HT2)
seql Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Dokładnie - przeleżakował za granicą kilka lat w magazynie. Niestety nie obejmuje go już gwarancja (poza 30 dniową rękojmią sprzedawcy) chociaż jest pewny i w 100% nowy. Bardziej się też skłaniam w jego kierunku, ale wolałem się upewnić dzięki
Tadeus Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 No to na 100% pierwsze co zrobisz nim go użyjesz to pełny serwis amortyzatora w zaufanym punkcie. Jak okaże się, że smar już w środku po tylu latach nie śmiga i go zatrzesz, to już się tego nie naprawi. Było już na forum sporo takich historii, to na początku ciężko wyłapać, bo nie ma się wyczucia jak to powinno działać, a po paru miesiącach takiego jeżdżenia jest kaszana i nikt już nie przyjmie reklamacji.
beskid Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Kusi mnie mocno osprzęt slx, ale nie wiem jak on się ma do produkcji w 2009, w stosunku do 2014 roku. Jak dla mnie zdecydowanie wersja starsza. Co się tyczy różnic to im coś jest starsze tym lepsze. Koniecznie od razu serwis tego Bomber'a.
seql Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Dokładnie tak zrobię! Wielkie dzięki za rady, bo chociaż z pewnością udałbym się do jakiegoś dobrego serwisu to przez niewielkie doświadczenie nie zwróciłbym szczególnej uwagi na amortyzator...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.