Skocz do zawartości

[Rower] mtb ok.2500zł wheeler

seql

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Szukam opinii ludzi bardziej doświadczonych. Kupuję rower i wybieram pomiędzy

http://www.bike-magazin.de/test_technik/komplettbikes/marathon/wheeler-pro-69/a2223.html

http://www.wheeler.pl/protron-300

Obydwa są nowe i bardzo zbliżone cenowo (około 2500zł). Oczywiście pro 69 to osprzęt teoretycznie dużo lepszy, ale jednak modelowo sprzed pięciu lat. Protron 300 to najnowsza seria osprzętu shimano jednak z niższych serii.

Zastosowanie to raczej płaski teren i trochę lasów. (mimo wszystko wolę mtb niż cross). Tutaj przemawia za wyborem lekko protron 300 ze względu na koła 27,5, a nie 26.

Kusi mnie mocno osprzęt slx, ale nie wiem jak on się ma do produkcji w 2009, w stosunku do 2014 roku.

Może w podobnej cenie polecicie coś jeszcze?

Z góry dzięki

Napisano

Moim zdaniem spokojnie można brać starszego. To jeszcze nie jest aż taka różnica wieku, by była tam wyraźnie starsza technologia, a kusi nie tylko SLX, ale i amortyzaror. Tylko na pewno amortyzator do serwisu na samym początku. Ten rower gdzieś tyle lat leżakował? Jest na niego normalna gwarancja? Bo nie do końca rozumiem skąd nagle rower z 2009r :)

Dodatkowo ten starszy ma wiele standardów nowszych, niż w tym nowym (np HT2) :)

Napisano

Dokładnie - przeleżakował za granicą kilka lat w magazynie. Niestety nie obejmuje go już gwarancja (poza 30 dniową rękojmią sprzedawcy) chociaż jest pewny i w 100% nowy. Bardziej się też skłaniam w jego kierunku, ale wolałem się upewnić :) dzięki 

Napisano

No to na 100% pierwsze co zrobisz nim go użyjesz to pełny serwis amortyzatora w zaufanym punkcie. Jak okaże się, że smar już w środku po tylu latach nie śmiga i go zatrzesz, to już się tego nie naprawi.

Było już na forum sporo takich historii, to na początku ciężko wyłapać, bo nie ma się wyczucia jak to powinno działać, a po paru miesiącach takiego jeżdżenia jest kaszana i nikt już nie przyjmie reklamacji.

Napisano

Kusi mnie mocno osprzęt slx, ale nie wiem jak on się ma do produkcji w 2009, w stosunku do 2014 roku.

Jak dla mnie zdecydowanie wersja starsza. Co się tyczy różnic to im coś jest starsze tym lepsze. Koniecznie od razu serwis tego Bomber'a.

Napisano

Dokładnie tak zrobię! Wielkie dzięki za rady, bo chociaż z pewnością udałbym się do jakiegoś dobrego serwisu to przez niewielkie doświadczenie nie zwróciłbym szczególnej uwagi na amortyzator... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...