Skocz do zawartości

[Wyprawa] Polska - Niemcy/Holandia

PanAlan

Rekomendowane odpowiedzi

Temat rzeka, jeśli jeszcze nie masz w tej dziedzinie zbyt dużo wiedzy to myślę że czeka Ciebie trochę czytania/szukania bo nikt tu raczej takiego referatu nie napisze, a jest o czym pisać od przygotowania kondycyjnego przez "co zabrać", gdzie spać, jak się umyć w butelce wody po "jak zaplanować trasę"...

Ogólnie rzecz ujmując pomysł jest jak najbardziej ok, czy najlepszy z najlepszy tu się nie wypowiem, jeśli chodzi o Niemcy to ja najdalej dojechałem ze Świnoujścia do Rostocka (przez Rugię), a potem promem do Danii. Odcinek między Straslund a Rostokiem wspominam nie najlepiej bo jechaliśmy drogą główną ale pewnie da się to zrobić pobocznymi, bardziej przyjaznymi drogami, nam jednak zależało na czasie.

Jeśli chodzi o planowanie trasy to różne są opinie, jedni wolą jechać na żywioł bez specjalnego planowania, na zasadzie gdzie dojadę tam śpię, inny wolą planować nieco dokładniej. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy, przede wszystkim z racji tego, że czas mam zwykle dość ograniczony i nie mogę sobie pozwolić na jazdę bez przynajmniej wstępnego planu. Oczywiście jak to w praktyce bywa plany w trakcie wyprawy podlegają weryfikacji i są mniej lub bardziej zbieżne ze wstępnymi założeniami.

Ja z grubsza planuję miejsce noclegu, tak aby w okolicy był jakiś kamping a czy na nim zanocuję czy wybiorę opcję na dziko to kwestia wtórna, zwykle korzystam z przewodników lub wiadomości w internecie w kwestii co warto zobaczyć, czasami na Google Earth przeglądam zdjęcia w okolicach planowanej trasy by zobaczyć co jest ciekawego. Trasę oczywiście najlepiej planować drogami bocznymi. W przypadku Niemiec pomocna powinna być strona http://www.germany.travel/pl/rozrywka-wypoczynek/turystyka-rowerowa/turystyka-rowerowa.html

Na przykład coś takiego http://www.germany.travel/pl/rozrywka-wypoczynek/turystyka-rowerowa/d-route-3-europaradweg-r1.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...