Skocz do zawartości

[maraton xc] wypadki na imrezach MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja wcale nie twierdzę, że nie widziałeś i doświadczenia nie masz.

Jeśli takowe posiadasz to podziel się z nim.

Pamiętaj "kto pyta, nie błądzi ;)"

a ja właśnie z takiego założenia wychodzę

Napisano

jakie dwa rowery? jak dla mnie to się w ogóle mija z celem, jeśli chcemy kupić dwa tego samego typu rowery :) I co - potem będziesz myślał czy jechać na lepszym czy na gorszym, a po wyścigu "mogłem jednak na lepszym, na pewno lepiej by mi poszło...". Totalnie bez sensu. 

Rower to nie obraz na ścianę, tylko sprzęt, który używa się po to, aby sprawiał nam przyjemność. Jeśli mówimy o MTB, to naturalny środowiskiem są góry i teren, także cięższy z błotem, gdzie sprzęt eksploatowany jest bardzo intensywnie. W rowerze mamy wiele elementów które naturalnie będą się zużywać - opony, klocki, napęd i na te wydatki trzeba mieć zawsze przygotowane jakieś fundusze, o ile chcemy jeździć bez jakichś przerw. Ramę jak i pozostałe elementy też po pewnym czasie wymieniamy, ale też bez przesady. Jeśli mówimy o budowie roweru to z reguły zaczyna się od ramy, bo jest to niejako inwestycja... Aż tak często się nie psują, jest to mały procent, ale wzrasta wraz z tym po jak ciężkim terenie jeździsz. 

Kup to na ile Cię stać i żebyś był zadowolony. Jak masz 5k to i chcesz się dobrze bawić, to wydaj 5k, jak masz więcej wolnych środków, to wydaj więcej, ale jeśli chodzi o Hardtaile, to jednak 8k to jest chyba takie maksimum ile opłaca się wydać na dobry rower do XC, bo jednak im wyższy budżet, tym mamy do czynienia z coraz bardziej absurdalnymi cenami - różnice w gramach na poszczególnych modelach, a różnicę w pracy ciężko wyczuć. 

Co do karbonu, to nie trzeba wydawać tak dużo, są przecież chińskie ramy...  :teehee: Sam taką mam, ja jestem bardzo zadowolony, ale co ja tam będę polecał, jak niektórzy i tak wolą mieć fajny napis na ramie, no i w przypadku chińczyka niestety nie mamy gwarancji. Ale coraz więcej ludzi na tym jeździ, cena około 1000zł za nową ramę, razem z przesyłką. Jak chcesz coś solidnego i z gwarancją to jednak aluminium, wcale nie są wiele cięższe. Sam miałem Giant XTC 3, która była strasznie leciutka ;) różnica to też sztywność, ale osobiście ciężko mi to jakoś opisać, bo jestem zbyt dużym amatorem żeby to dostrzegać :P

Napisano

oki, dzięki za Twoją sugestię.

w takim razie mam nadzieję, że nie skasuje zbyt szybko mojego scott'a a jeśli tak ( oby nie ) to się przerzucę na jakąś tańszą ramę w alu i tyle ;)

Napisano

A ja zapytam dlaczego jednak nie author? Jest karbon? Jest. Cena "normalna"? Jest. Nie obraź się, ale patrząc po twoim podejściu do tematu kupiłbym jakiś aluminiowy do 4k albo ulepszył twojego krossa, przyjmując że pasuje ci rozmiar ramy i kół. Zacznij jeździć te maratony, jak zajedziesz tego krossa to nie będzie ci bardzo szkoda, zwłaszcza ze jest już używany. I jeszcze jedno: rower sam nie jeździ, a rama karbonowa i super pro osprzęt nie wiele pomoże jeśli nie masz formy i umiejętności.

Napisano

Po pierwsze jest raczej nie do dostania a po drugie jest bardzo słaby osprzętowo. Po trzecie nie kupuje się obecnie roweru z kołem 26" z wiadomych powodów.

Kup to co tam masz upatrzone a jak coś się stanie to ramę wymienisz, graty przełożysz. Dobra alu rama to nie majątek.

Napisano

Po pierwsze jest raczej nie do dostania a po drugie jest bardzo słaby osprzętowo. Po trzecie nie kupuje się obecnie roweru z kołem 26" z wiadomych powodów. Kup to co tam masz upatrzone a jak coś się stanie to ramę wymienisz, graty przełożysz. Dobra alu rama to nie majątek.

chociaż jeden mnie rozumie ;)

Napisano

na tym karbonie kapke oszczedzisz. i w nieznany teren mniej go na uszczerbek skoda przeznaczyc. kilka osob zalecalo, bys mial 2 rowery w stajni . http://allegro.pl/po...4162058605.html

ehhh.... kolejny pajac ;/

ludzie o co Wam chodzi ;/

tak bardzo zazdrościcie tych 10 000 zł na rower ?

Tak bardzo Was to boli, że ja mogę tyle przeznaczyć a Wy nie ?

Jeśli tak to niewątpliwie macie duże kompleksy.

Polecam jakiegoś terapeutę.

Pozdrawiam

Napisano

Nie interesuje mnie kto tu kogo trolluje, ale offtop taki, że wiadrami można zbierać. Dodatkowo skoro rower już wybrany, nie ma o czy dyskutować. A jeśli autor uważa, że jest - odsyłam do poprawnego działu. I niniejszym zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...