Skocz do zawartości

[problem] pogięte koło

jpfx187

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym prosić Was prosić o opinię.

Jeżdże na kółkach 26 cali. Mam dość agresywny styl jazdy (dużo gwałtownych przyspieszeń, stania w trakcie jazdy na pedałach - ale żadnych skoków itp). Efekt jest taki, że regularnie krzywię tylne koło (ale zdarza się też pogiąć i korbę).
Zastanawiam się co jest przyczyną - słabej jakości obręcze czy może po prostu za mały rower jak dla mnie (181 cm wzrostu, 105 kg wagi).

Jaki rozmiar kół byłby dla mnie odpowiedni?

Dzięki za pomoc.

Napisano

Nie napisałeś jakie masz obręcze, bo tutaj raczej leży problem niż w rozmiarze koła. Dodatkowo jakie opony i ciśnienie też będzie pomocne

Napisano

Problemem jest tu waga i może nie jakość a materiał wykonania. Swoją drogą nie mam pojęcia jak można pogiąć korbę.

No można, pogiąłem już ze dwie.

Pytanie czy przy moim stylu jazdy można jeździć na kółkach 26 bez obawy o to, że je pognę? (zakładając, że jakość obręczy będzie OK).

Z drugiej strony nie wiem czy jak przerzucę się na większe koła to czy będę w stanie utrzymać taki lekko agresywny styl jazdy.

Nie napisałeś jakie masz obręcze, bo tutaj raczej leży problem niż w rozmiarze koła. Dodatkowo jakie opony i ciśnienie też będzie pomocne

To jest jakiś składak i możesz mieć rację, że problem najzwyczajniej leży w ich jakości ale tak jak napisałem wyżej - zależy mi na tym by utrzymać styl jazdy.

Napisano

Ważę 10 kilo mniej od Ciebie, mam sprzęt na małym kole eksploatowany dość mocno i jeszcze z tego powodu ani korby ani obręczy nie uszkodziłem. Co innego pęknięcia szprych ale to inna bajka.

Napisano

A czy problemem może być to w jaki sposób przyspieszam - nie na siedząco a na stojąco gwałtownie balansując ciałem na boki - mam dość dużo siły w nogach i czuję, że często zarzuca mocno tylnie koło.

Wiem, że to może brzmieć dziwnie ale chciałbym kupić coś droższego a nie chciałbym mieć tego samego problemu po paru przejażdżkach.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Myślę że powinieneś założyć temat jaki budżet możesz przeznaczyć na rower i opisać sposób jazdy i preferowany teren a na pewno coś się znajdzie z mocnym suportem i kołem na wysokim stożku

• Mod Team
Napisano

Kupno korby na octalink lub zintegrowaną oś i już korby nie pogniesz, dodatkowo piasta na 4 łożyskach maszynowych, obręczy min. 3 komorowej kapslowanej i koła tez już nie pogniesz ;)

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Czy kupno samej obręczy ma sens?

"Rower" na którym aktualnie jeżdżę to straszny grat i szkoda mi w niego ładować większą sumę pieniędzy - zależy mi na tym, żeby dotrwał do końca sezon a w przyszłym roku chciałbym kupić coś porządnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...