Skocz do zawartości

[napęd] chrupanie nadal słyszalne...

sebasw

Rekomendowane odpowiedzi

Więc mam dziwny problem....

mianowicie przy przełożeniu 2 z przodu (środek) i 3 z tyłu (trzecia licząc od największej zębatka) przy naciskaniu na pedały słychać chrobotanie.

Nic nie ociera o metal, przerzutki idealnie wyregulowane.

Minimalnie objawia się to jeszcze przy przełożeniu 2x4, ale minimalnie.

Zęby na kasecie są "zdrowe" - wszystkie, łącznie z rzeczoną 3jką i 4ką.

Co się dzieje ?

co sprawdzić ?

na wszystkich innych biegach jest cisza.

Rower jeździ świetnie, ale mnie takie sprawy niepokoją i wkurzają, więc chciałbym dojść do przyczyny....

pozdrawiam.

prawdopodobnie moze ci trzec lancuch o prowadnice przerzutki. nie widze innej mozliwosci. osobiscie nie jezdze na takim przelozeniu :) a moze korba traci an sztywnosci jak naciskasz na pedała ? duzo opcji jest. wez rower na warsztat, dokrec korbe, zobacz czy kaseta jest dokrecona, moze masz luz na suporcie ? osobiscie zanim napisalbym etgo posta to spedzilbym przy bajku dobre kilka godzin zeby to samemu wyeliminować ;) mam nadzieje ze ty juz tą opcje przerabiales :) pozdr.

mialem tak w swoim lx'ie ale juz nie robi tego dzwieku. Kolega miał w piaście Quando i tez juz jest cicho.. szczerze miwiac długo szukałem przyczyny tego dźwieku i nie udało mi sie znaleźc.. :wink:

Moja propozycja : czekac az sama sie zamknie :]

też myślałem, że to wkład, ale był niedawno sprawdzany.

Przed chwilą zauważyłem dziwną rzecz.... mianowicie zabawa z śrubą regulacyjną napięcie linki przerzutki tylnej (ta beczułka przy przerzutce) daje pożądany efekt = zmniejsza chrobotanie prawie do zera :)

jednak trochę rozregulowałem przy okazji całą przeerzutkę i musiałem od nowa ustawiać. Przy Alivio to nie trudne, ale jest już późno, więc tylko wyregulowałem, sprawdziłem chrobotanie na kilku metrach w garażu - prawie go nie ma - i nie wyjeżdżałem na trasę, więc pewności brak. Jutro dokładne testy, ale jestem blisko celu :)

no możliwe, że to supoert, bo dobywa się ten dżwięk tylko przy mocnym naciskaniu na pedała... do tego właśnie z okolic suportu, eh....

tylko, czy uznają mi gwarancję po 900 km przebiegu ?

możliwe, że tak szybko się wysypał ?

• 2 tygodnie później...

u mnie też występuje takie chrupanie jak dam mocno po pedale :)

dzisiaj wezmę mojego iriverka na rower to nagram wam ten odgłos, może po odgłosie zlokalizujecie co jest nie tak

POzdr.

PS. najgorzej jest na 3:1 i dalej, np. 3:4

nagrałem na różnych przerzutkach

http://rapidshare.de/files/24738929/rower.rar.html

chrupanie jest wyraźnie słyszalne, ponieważ jest bardzo głośne :angry:

rower wydaje odgłosy jak jakiej wiejskie urządzenie, a nic o siebie nie ociera

mam wrażenie jakby łańcuch jakoś źle wchodził na zębatki (ale nie bo wszystko jest super wyregulowane), albo się mocno napinał i przez to zgrzytał

bardzo proszę, posłuchajcie i doradźcie

odgłos ten jest wydawany praktycznie na wszystkich przełożeniach, ale w szczególności na 3 z przodu i 1 z tyłu gdy łańcuch jest bardzo napięty

może zła długość łańcucha, albo jest już zużyty?

POzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...