sebasw Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Więc mam dziwny problem.... mianowicie przy przełożeniu 2 z przodu (środek) i 3 z tyłu (trzecia licząc od największej zębatka) przy naciskaniu na pedały słychać chrobotanie. Nic nie ociera o metal, przerzutki idealnie wyregulowane. Minimalnie objawia się to jeszcze przy przełożeniu 2x4, ale minimalnie. Zęby na kasecie są "zdrowe" - wszystkie, łącznie z rzeczoną 3jką i 4ką. Co się dzieje ? co sprawdzić ? na wszystkich innych biegach jest cisza. Rower jeździ świetnie, ale mnie takie sprawy niepokoją i wkurzają, więc chciałbym dojść do przyczyny.... pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 prawdopodobnie moze ci trzec lancuch o prowadnice przerzutki. nie widze innej mozliwosci. osobiscie nie jezdze na takim przelozeniu a moze korba traci an sztywnosci jak naciskasz na pedała ? duzo opcji jest. wez rower na warsztat, dokrec korbe, zobacz czy kaseta jest dokrecona, moze masz luz na suporcie ? osobiscie zanim napisalbym etgo posta to spedzilbym przy bajku dobre kilka godzin zeby to samemu wyeliminować mam nadzieje ze ty juz tą opcje przerabiales pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 mialem tak w swoim lx'ie ale juz nie robi tego dzwieku. Kolega miał w piaście Quando i tez juz jest cicho.. szczerze miwiac długo szukałem przyczyny tego dźwieku i nie udało mi sie znaleźc.. :wink: Moja propozycja : czekac az sama sie zamknie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wszystko było sprawdzane i wszystko jest OKi ... no, ale ile można czekać ? pojawiło się to jakieś 150 km temu, rower ma przejechane w sumie 850 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A może to suport jest lekko uszkodzony...i przez mocniejszy nacisk na pedały jest właśnie zjawisko "chrupania". Jeżeli przerzutki sa dobre to bym sprawdził ten suport . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 19 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 też myślałem, że to wkład, ale był niedawno sprawdzany. Przed chwilą zauważyłem dziwną rzecz.... mianowicie zabawa z śrubą regulacyjną napięcie linki przerzutki tylnej (ta beczułka przy przerzutce) daje pożądany efekt = zmniejsza chrobotanie prawie do zera jednak trochę rozregulowałem przy okazji całą przeerzutkę i musiałem od nowa ustawiać. Przy Alivio to nie trudne, ale jest już późno, więc tylko wyregulowałem, sprawdziłem chrobotanie na kilku metrach w garażu - prawie go nie ma - i nie wyjeżdżałem na trasę, więc pewności brak. Jutro dokładne testy, ale jestem blisko celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boss87 Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 sprawdź czy to nie trze o wózek, mianowicie przy dolnym kółku, e wewnętrzną lub zewnętrzna 'blaszke'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 najprawdopodobniej tak, ale rozumiem, ze wlasnie sruba regulacyjna linki mam to niwelowac i wszystko jest OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ja też tak miałem w swoim, ale u mnie okazało się ze to suport. Wymieniłem i gitara. Próbowałem przeróżnych rzeczy aby się tego pozbyć, no i pozbyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 no możliwe, że to supoert, bo dobywa się ten dżwięk tylko przy mocnym naciskaniu na pedała... do tego właśnie z okolic suportu, eh.... tylko, czy uznają mi gwarancję po 900 km przebiegu ? możliwe, że tak szybko się wysypał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ja miałem przejechane na moim około 1200km, więc chyba jest to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 jaki wkładzik polecacacie ? mam wszystko w Alivio,więc chciałbym coś godnego najgorzej jak wymienie i nic to nei pomoże hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 do korby alivio dałem sobie kinexa z wydrążona osią , tani (ok 50 PLN) i mocny , zajechałem na nim dwie korby i jest nadal ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Jaki to konkretnie model ? gdzie kupić najtaniej i który konkretnie będzie pasować do mojego bike ? (sorka, za gros pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 kinexy sa popularne i w sumie chyba w każdym sklepie kupisz , to słowacka firma na alergo tez są obecnie chyba dwa, ważne jest jaką chcesz długość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 u mnie też występuje takie chrupanie jak dam mocno po pedale dzisiaj wezmę mojego iriverka na rower to nagram wam ten odgłos, może po odgłosie zlokalizujecie co jest nie tak POzdr. PS. najgorzej jest na 3:1 i dalej, np. 3:4 nagrałem na różnych przerzutkach http://rapidshare.de/files/24738929/rower.rar.html chrupanie jest wyraźnie słyszalne, ponieważ jest bardzo głośne :angry: rower wydaje odgłosy jak jakiej wiejskie urządzenie, a nic o siebie nie ociera mam wrażenie jakby łańcuch jakoś źle wchodził na zębatki (ale nie bo wszystko jest super wyregulowane), albo się mocno napinał i przez to zgrzytał bardzo proszę, posłuchajcie i doradźcie odgłos ten jest wydawany praktycznie na wszystkich przełożeniach, ale w szczególności na 3 z przodu i 1 z tyłu gdy łańcuch jest bardzo napięty może zła długość łańcucha, albo jest już zużyty? POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.