Patryk606 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Czesc. Mój problem polega na tym. ze gdy jadę po lekkich nierównościach nie wywierajac zadnego nacisku na amortyzator ma on takie jakby luzy i stuka.. także czasem się tak stanie przy głębokim wbiciu i przy powrocie w najwyższym punkcie jest " stuk " To rzadko. o co chodzi ? Edytowane 3 Maja 2014 przez Patryk606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Czyli stuka jak jest wyciągnięty w 100%. A tłumienie powrotu działa ? ustawia sie to tym pokrętłem na spodzie gdzie jest naklejka z żółwikiem i zającem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Jak działa regulacja to skręć trochę w stronę żółwika i wtedy sprawdź, czy będzie stukać. Może masz na MAX na zającu i za szybko wraca. Albo tłumik nie działa i amor wraca po ugięciu jak torpeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk606 Napisano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) a czyli to do tego jest edit // ale dalej jest tak jakby luz przy luznej jeździe przy srodku cięzkości przeniesionym naprzeciwna strone roweru. Edytowane 4 Maja 2014 przez Patryk606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Czekaj, chodzi o luz przód-tył amora? Trochę zawsze będzie pracował, nawet sztywny widelec wygina się w tych kierunkach W amorku dodatkowo dochodzi luz pomiędzy goleniami a tulejami ślizgowymi. Z czasem tuleje się wycierają i luz robi się coraz większy. Weź sprawdź czy nie masz luzów na sterach (wciskasz przedni hamulec, ruszasz całym rowerem przód-tył i ręką wyczuwasz luzy, kładąc ją pomiędzy np. główkę ramy a koronę górną amora) Czy chodzi Ci o luz w innej płaszczyźnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk606 Napisano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mongol96 dzięki. Jednak o to chodzilo. Nie moglem sie tam dostac początkowo. Ale otworzylem wszystko pod kierownicą i wyciagnałem łożysko które bylo z jednej strony splaszczone ? -,- Wyprostowalem to kombinerkami wlozylem nalozylem wszedzie smaru skręciłem dobrze i luzów nie ma. DZIĘKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 a stukanie widelca ustało? czasem w cudowny sposób z darta uchodzi niemalże cały olej i tłumik stuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk606 Napisano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Po dokręceniu Złówika dość mocno nie ma zadnego stukania. Moje pytanie. Co by się stało gdybym wykrecił te sruby całkiem. Balem się, że tam się coś wyleje więc tego nie robilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Po rozkręceniu korków z góry nic się nie powinno wylać, w przypadku śrub z dołu prawdopodobnie wyleje się olej smarujący golenie. Jeśli już zdecydujesz się na rozkręcanie amora, to przy okazji przydałby się serwis (tak o rozkręcać nie ma sensu). W przypadku Darta warto wyczyścić i nasmarować golenie dolne. Tematów jak to zrobić, jest pełno. Do każdej goleni od dołu wlewasz po 10ml oleju o gęstości 15W (po uprzednim wyczyszczeniu goleni z syfu). Do sprężyny nie ma co zaglądać, chyba że bardzo chcesz. Do serwisu tłumika potrzebowałbyś oleju 5W do amortyzatorów, polecam oleje Motorex (zwykły się raczej nie nada, powinien być taki dedykowany). Ilość tego oleju zależy chyba od skoku i rocznika widelca Edytowane 5 Maja 2014 przez Mongol96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafol Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Podepnę się pod temat. Mam chyba zatartego amorka, co mogło to spowodować? Smarowany regularnie, ładnie działał. Ostatnio po baaaardzo błotnej wyprawie przestał działać. Błoto+woda=zatarcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Dart ciągnie wodę jak kura ze spluwaczki... Trzeba rozebrać, wymyć (alkoholem izopropylowym) przesmarowac i zalać nowym olejem. Edytowane 5 Maja 2014 przez Jaca911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafol Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Czyli krótko mówiąc, trzeba zrobić to: http://www.forumrowerowe.org/topic/112058-serwis-rockshox-dart-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 No coś takiego Jeśli amortyzator wpuści wodę z syfem pod uszczelki, to wcale nie trudno o zatarcie. Rozbierz to jak najszybciej, generalnie powinno wystarczyć wyczyszczenie i przesmarowanie goleni, bez grzebania w tłumiku i sprężynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Czyli krótko mówiąc, trzeba zrobić to: albo to: http://www.forumrowerowe.org/topic/97178-amortyzator-rock-shock-dart3-air/ w kwestii oleum do darta - teoretycznie do tłumika trzeba wlać 5W ale... przerobiłem/miałem udział w przeróbce kilkudziesięciu dartów i opinia zawsze była taka sama - ten dart czy to na sprężynie stalowej czy to po przeróbce na powietrze ma za szybki powrót nawet gdy ustawimy go w połowie wartości regulacji powrotu(w połowie między zającem a żółwiem). Ja eksperymentowałem i wlewałem olej 10W - moim zdaniem było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafol Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Nie, będę się bawił w przeróbki, czytałem że efekt raczej jest mizerny. A i tak raczej to będzie tylko przejściowy amorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 czytałem że efekt raczej jest mizerny. to znaczy że albo nie umiesz czytać, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi