mezert Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Mam dość nietypowy problem. W swoim rowerze mam hamulce tarczowe, mechaniczne z najniższej półki, po prostu są badziewne:( Mam zamiar dokonać zakupu nowych i tu jest problem. Słyszałem że niektóre dobre mechaniczne są podobne "mocą" do słabych hydraulików. I chciałem kupić sobie kupić hydrauliki tylko, że mam klamko-manetki i musiałbym dokupić jeszcze nową dźwignię przerzutki (czy jak to się tam nazywa) I co mi się bardziej opłaca kupić jakieś mocniejsze mechaniczny, czy hydrauliki i dokupić te nowe dźwignie? (trochę się rozpisałem, ale chciałem żebyście wiedzieli o co chodzi)
modelarz Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Napisz jakie części masz teraz i ile chciałeś przeznaczyć na te hamulce.
mezert Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 SPECYFIKACJA Rama: KANDS aluminiowa HYDROFORMING TUBE AL6061 17" 19” lub 21" do wyboru Widelec: SR SUNTOUR XCM SF-13 regulowany - 100 mm skoku z możliwością blokady Hamulec przód: SHIMANO TARCZOWY mechaniczny Hamulec tył: SHIMANO TARCZOWY mechaniczny Manetki: SHIMANO ALIVIO ST-M410 Klamka hamulca: SHIMANO ALIVIO 3 x 8 Przerzutka tył: SHIMANO ALIVIO RD-M430 Przerzutka przód: SHIMANO ALIVIO FD-412 Kaseta: SHIMANO ALIVIO CS-HG41 8rzędowa Korba: SHIMANO FCM 311 z ramionami o długości 175mm Suport: NECO na łożyskach maszynowych Piasty: SHIMANO kasetowe na łożyskach uszczelniane, montowane na szybko-zamykacze Obręcze: KANDS MAXX aluminiowe dwukomorowe-wzmacniane Siodło: VADER anatomiczne Opony: CST 26" x 1,95 szosowo-terenowe Mostek: ZOOM aluminiowy Kierownica: ZOOM profilowana Sztyca siodła: ZOOM aluminiowa Liczba biegów: 24 Waga: 14,5 kg Wyposażenie dodatkowe: Podpórka http://archiwum.allegro.pl/oferta/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-i3173697348.html Myślę,że przeznaczę tak ok.200-300zł, za używane
ugupu Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Manetki najtańsze to te http://allegro.pl/manetki-shimano-acera-sl-m360-komplet-3x8-i4192223231.html a hamulce to te http://allegro.pl/nowe-shimano-br-m445-komplet-p-t-tanio-alivio-i4202952246.html
kalinah Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Mam dość nietypowy problem. W swoim rowerze mam hamulce tarczowe, mechaniczne z najniższej półki, po prostu są badziewne:( Mam zamiar dokonać zakupu nowych i tu jest problem. Naprawde twierdzisz, ze to az taki nietypowy problem? Czytales tu na forum wiecej z szukajki? Bo zapewniam, nie Ty jeden OK, do rzeczy. Jestem na podobnym etapie, co wiecej - mam wersje tarczowek m-375 w bajku z drugiegu obiegu. Wiec nie wiem, czy masz najwieksze badziewie, luz Mordowalam sie jak spocony misiek z regulacja, i tak wyszlo mi na tarcze skrzywiona. Ale co sie naczytalam o innych opcjach co do wymiany osprzetu, to moje. Słyszałem że niektóre dobre mechaniczne są podobne "mocą" do słabych hydraulików. Moge sie mylic, jesli tak - niech madrzejsi wyjadacze mnie poprawia, ale z tego co rozumiem, to niekoniecznie nawet do 'slabych' hydraulikow, jesli faktycznie te z najwyzszej poli i regulacja obu klockow. Osobiscie te opcje biore dla siebie do uwage, jak bedzie mi zbywac forsy. Przynajmniej ocenie na sobie roznice zmiane jakosci przy tej samej technice hamowania, a nauka tez jest na wage zlota. A hydraulik - owszem, bardzo chetnie ale jesli juz, to za w miare porownywalna cene nie widze osobiscie pokusy na 'slabszego' hydraulika. Wlasnie dlatego najpierw biore dla siebie opcje powyzej, a potem ew. - faktycznie jakis sensowny hydro. Muzyka przyszlosci byc moze, ale czemu nie.
Roonin Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Słyszałem że niektóre dobre mechaniczne są podobne "mocą" do słabych hydraulików. No właśnie ludzie którzy piszą takie rewelacje niestety też tylko słyszeli. To powielanie stereotypu który nijak ma się do rzeczywistości i nawet w tym temacie jest niestety powielany. Powiem tak: Opinia jest z d.... wzięta. Na CODZIEŃ mam możliwość przetestować na sobie jak to jest i powiem ci że nawet sławetne BB7 d... nie urywają. Koleszka teraz przesiadł się z takich BB7 na średniej klasy hydrauliki i mówi że dopiero teraz wie co to dobry hamulec bez konieczności ciągłego grzebania. Przy cenie zakupu dobrych mechaników i śerdnich hydraulików trzeba być naprawdę cieżko uderzonym w głowę żeby pchać się w mechaniki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.