Furselek Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Witam, założyłem konto na forum bo mam dylemat związany z kupnem roweru. Na rowerze obecnie nie jeżdżę i nie jeździłem przez wiele lat. Trochę poczytałem i zdecydowałem się na rower górski w rozsądnej cenie. Przeglądając rózne strony internetowe zostały mi 3 modele, pomiędzy którymi nie mogę się zdecydować. Rowery : Unibike Mission 2014 - 1299 zł Kross Hexagon x9 2013 - 1599 zł Unibike Fusion GTS 2014 - 1649 zł Który z tych byście polecili. Nie chciałem wydawać dużo pieniędzy. więc moim faworytem był Mission ale z drugiej strony może warto dopłacić ? Dzieki
Sami12 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Mi tam U. Mission by wystarczyl zwazajac na Twoją jazdę, sposób i czas.
Tadeus Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Jak nie chcesz wydać dużo pieniędzy, to radziłbym: Kands 1300 Lazaro Evolution v3 albo (perełka z ostatnich dni): http://allegro.pl/rower-superior-oxide-810-shimano-hydraulika-2xdisc-i4202926721.html Wszystkie tańsze i lepsze od twoich wyborów (no dobra, Fusion jest podobnie dobry, jak dwa pierwsze).
kinder85 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 NIe wiem czemu kolega wyżej uważa rower "kends" bądź "lazaro" za lepsze od unibike O.o Myślę że z unibajka missiona będziesz zadowolony. Pracuję w sklepie w którym sprzedajemy min rowery unibike i muszę stwierdzić że są to bardzo porządnie skonstruowane rowery (przeciwnie do lazaro itp z którymi na serwisie są zawsze problemy). Kross też nie jest zły ale myślę że w tym przedziale cenowym nie ma co się pakować w rower z tarczówkami. Pozdr
copone Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 kolega @Tadeus uważa, że kands czy lazaro jest lepszy od mission bo to prawda. A z tymi problemami serwisowym to podaj jakieś konkrety i ile tych rowerów nie dało się wyregulowac
kinder85 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Ja wiem że ma lepsze przerzutki i manetki ale ludzie mający więcej pojęcia o rowerach wiedzą że inne nieistotne dla niektórych szczegóły też są ważne. Oceniacie rowery według schematu na którym żerują marketingowcy firm rowerowych (szczególnie tych gorszych)... przerzutka P/T widelec i ew korba, a na rower składa się jeszcze wiele elementów które wpływają na całość. Dobrym przykładem jest ŚP firma Mbike, ich tańsze modele miały przerzutki które w przedziale cenowym miażdżyły konkurencję i sprzedawało się to jak woda bo nikt nie patrzył na jakieś śmieciowe piasty Quando, siodła po chamsku "poskładane" pistoletem tapicerskim od spodu, jakieś niewiadomego pochodzenia mostki w których (w pewnym modelu) w 50% puszczały gwinty czy suporty które fabrychnie miały luzy i finalnie musieliśmy przed sprzedażą w każdym rowerze wymieniać na nowe. Poza grupą przerzutki i manetką w amortyzatorze jest jeszcze kilka części w rowerze i jest też niezależnie od firmy coś takiego jak jakość wykonania i przyłożenie się do tego wykonania. Sory ale myślę że firma unibike w tej kwestii miażdży kands i lazaro, i wolę unibike chociażby z przerzutkami tourney niż lazaro z xt'kiem
Shiryu Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Tak się nieszczęśliwie (dla Twoich teorii) składa, że Transrower składa swoje rowery całkiem sensownie. Może i sztyce, mostki czy kierownice nie są topowych producentów, ale nie jest to też chiński noname. Zresztą od kilku sezonów są mocno polecane na forum, wiele egzemplarzy zdążyło zrobić po kilka tys. kilometrów i nic złego się z nimi nie dzieje. A siodełka są wręcz wygodne
Furselek Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Dzieki za informacje. Szczerze ja nie znam marki Kands czy Lazaro i nie widziałem ich w sklepach w Krakowie, dlatego zostanę przy markach, które spotkałem na miejscu jako, że rower nie będę zamawiał przez internet. Wiem, że możecie powiedzieć, że w takim wypadku tracę na częściach ale dla mnie kupno nowej rzeczy dużej marki którą znam daje poczucie jakiegoś tam bezpieczeństwa/jakości. Kross też nie jest zły ale myślę że w tym przedziale cenowym nie ma co się pakować w rower z tarczówkami. Dlaczego sie nie opłaca ? Czy dołożenie 300 zł wiecej do roweru to za dużo w takim wypadku do hamulców tarczowych ?
Tadeus Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 No, niby Kross ma hydrauliki, ale np. Fusion GTS ma: - lepszy amortyzator - już na prawdziwym olejowym tłumieniu - dwie klasy lepszą korbę, w której po zużyciu można zmienić tyko zębatkę zamiast wymieniać całości - lepsze koła/opony Hydrauliki są lepsze, ale wyraźną różnicę docenisz głównie jak będziesz zasuwał w głębokim błocie/na trudnych technicznie zjazdach.
kinder85 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 No i ogólnie tarczówki w tej cenie nie są wybitne :/ Myślę że leprze dobre V-ki niż kiepskie hydraulki Co do sklepu to faktycznie najlepiej stacjonarny, zobaczysz, usiadziesz, łatwiej reklamować i może jeszcze wydębisz przegląd gwarancyjny gratis Kupując w necie trzeba liczyć się z tym że trzeba będzie oddać do serwisu do poskładania lub chociaż do regulacji. No i ogólnie jakieś problemy w przyszłości, usterki itp to zawsze jest się lepiej traktowanym jak kupiłeś rower u nich Myślę że z unibike bedziesz zadowolony
Furselek Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 OK Panowie, dzięki wielkie za pomoc. Stawiam w takim wypadku na Unibike Fusion GTS 2014 - 1649 złPozdrawiam
Shiryu Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Szczerze ja nie znam marki Kands czy Lazaro i nie widziałem ich w sklepach w Krakowie Nie znasz, to nie szukałeś, więc nic dziwnego, że nie widziałeś... Mam podobne podejście do Twojego, dlatego kupowałem w sklepie stacjonarnym, co w Małopolsce jest bardzo łatwe. Na szybko znalazłem to. Ale na pewno jest ich więcej.
Basia87 Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Podpinam się, szukam damskiego crossa do jazdy tylko po mieście na dystansie kilku - kilkunastu kilometrów. Obecnie mam starego górala i jest on dla mnie za ciężki i zbyt wolny. Zależy mi na sportowej sylwetce, stąd cross a nie miejski rower. Mam 168cm ważę ok 65kg. Co do tej pory wypatrzyłam: http://allegro.pl/spartacus-cross-line-kola-28-caly-na-shimano-2014-i4179125845.html http://allegro.pl/rower-romet-orkan-d-28-20-rabat-2013-i4154147837.html http://www.rowerymerida.pl/produkt828/crossway-5-v-lady-rower-merida.html nie znam się zupełnie, patrzyłam na ramę, kolor (chcę czarny rower, żadnych róży, bieli czy błękitów) i cenę (do 1300zł). pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.