Skocz do zawartości

[strava- błędy] czy często zdarzają wam się takie błędy w aplikacji?

tomaszinho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Pierwszy tydzień korzystam z aplikacji Strava, jestem bardzo zadowolony ale dzisiaj jednak zobaczyłem błąd.

Trasa ogolnie na 35km i w przedziale czasowym 28:08 do 28:25, jadąc leśną drogą z 22km/h wskakuje mi na obroty 40km/h a nawet bije rekord na 49km/h i po podanym przedziale powraca na właściwą prędkość. 

To pierwszy taki i mam nadzieję ostatni tego typu przypadek.

Zapisałem się do klubu z forum i  jest kilka osób co jeździ regularnie na Stravie.

Jak myślicie, dlaczego wystąpił taki błąd ?

Mam nadzieję, że często nie zdarzają się takie babole

w załączonym pliku jest jpg

post-168060-0-35605800-1399059254_thumb.jpg

Napisano

no właśnie gps mam cały czas najsilniejszy sygnał.

Myślałem że może coś z topografią terenu jest coś nie tak bo tam pokazuje 7% podjazdu a wcale takiego czegoś nie ma i jeszcze taka prędkość ?

Może nie wszystkie drogi leśne są dobrze zbadane ? ;]

a nie da się jakoś zmienić akurat w tym przedziale manualnie naciągnąć tej kreski żeby od 28:08 do 28:25 była średnia mniej więcej taka jak była na tamtej drodze ?

przynajmniej bym miał wiarygodniejsze statsy

pozdro

Napisano

da się pociąć trasę (crop) omijając ten feler...? pytanie po co

ten błąd miałeś jednorazowo czy za każdym razem w tym miejscu ?

widzę że trasa leśna? drzewa zasłoniły satelite

Napisano

no właśnie gps mam cały czas najsilniejszy sygnał.

Myślałem że może coś z topografią terenu jest coś nie tak bo tam pokazuje 7% podjazdu a wcale takiego czegoś nie ma i jeszcze taka prędkość ?

Może nie wszystkie drogi leśne są dobrze zbadane ? ;]

a nie da się jakoś zmienić akurat w tym przedziale manualnie naciągnąć tej kreski żeby od 28:08 do 28:25 była średnia mniej więcej taka jak była na tamtej drodze ?

przynajmniej bym miał wiarygodniejsze statsy

pozdro

Wyeksportuj tracka do .gpx

Wrzuć do darmowego GpsTrackEditor i program poprawi w pewnym zakresie dane - m.in. moze usunąć lokalne niekonsekwencje - czyli źle zapisane punkty z gps.

Potem takiego poprawionego tracka wrzuć do navime.pl ( najlepiej założyć konto) i tam z kolei jest poprawa wysokości na podstawie mapy hipsograficznej - chyba tak to się nazywa.

Znów wyeksportuj z navime i wrzuć do stravy.

Napisano

Tylko po co navime - Strava też poprawia dane wysokościowe (ale na podstawie tracka, a ten jest pewnie skopany). Jeśli droga jest "routowalna" to może pomóc SNAP -http://strava-tools.raceshape.com/snap/ - wgrywasz na niego track, edytujesz kawałki i gotowe.

No a problem jak napisali przedpiścy - związany z kiepskim zasięgiem GPS - pewnie stąd podjazd się wział

• 3 miesiące temu...
Napisano

Hej!   
Mam podobny problem z STRAVĄ jak tomaszinho, po zainstalowaniu jakieś 10 dni temu  na telefonie jedna trasa wyznaczona dobrze (droga do Krakowa i powrót jakieś 20 km fajnie dokładnie), potem zrobiłem wyjazd z Krakowa do Rabki Zdr. nabiło mi te 180 km całkiem spoko różnica na gps a sigmie tylko 2 km na takim odcinku, całkiem dobrze.  
I po tym wyjeździe pojawił się problem z mierzeniem trasy i prędkości. Ja jadę trasę 70 km w okolicach Krk a appka podaje mi że przejechałem 900 km i zawyża Vśr. Zastanawiam się czy to wina gps w tel czy coś się sknociło w oprogramowaniu. 
Zaznaczam że jeżdżę głównie po szosach bardziej uczęszczanych nie zapuszczam  się do lasów itp. 
Zna ktoś remedium na te problemy co może takie przekłamania powodować? 

Z góry dzięki za info. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...