bartek1182 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Witam, planuję zakup nowych opon do roweru. Obecnie posiadam SCHEWABLE RAPID BOB, po niecałym roku z tyłu bieżnika praktycznie nie ma może 2mm, a z przodu odrobinę więcej. Jeżdżę dużo asfaltem i mniej jakimiś bocznymi. Wyjdzie to jakoś 80% asfalt, 20% drogi boczne. Rapid Boby mają 55TPS... Odziwo na dużych przełożeniach potrafią dobrze pojechać. Szukałem po forum w każdym temacie polecają co innego i nie wiem co wybrać... Obręcze 26''. Chciałbym opony szerokości 2.10/2.25, cena za komplet do ok. 120/150zł. Ważne, aby po jednym ostrym hamowaniu nie zdarła się od razu 1/3 bieżnika jak w przypadku rapidów :/ Rapid Boby są dobre dla kogoś, kto potrzebuje mocnej i przyczepnej opony. Zrobiłem na nich jakieś 1500km i już na początku z bieżnikiem to po prostu bolączka... Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Conti RK będzie odpowiedni. Niskie opory, dość dobra przyczepność, wysoka trwałość bieżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Wydać więcej i kupić Schwalbe Marathon. Kupisz i będziesz miał spokój z kapciami, znikającą gumą i przecierającymi się bokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Na RK nie będzie łapał więcej niż na innych albo wcale, bieżnik szybko nie zniknie a i boków nie przetrze bo niby na czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Na kraweżniku Co do przebijania, no przynajmniej moje RK wkładki antyprzebiciowej nie mają i pare razy łapałem kapcie. Na Schwalbe Marathon jeszcze mi się nie udało. Jedyny i największy minus Marathonów to cena. W zamian otrzymujesz długowieczną oponę praktycznie pozbawioną wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 No właśnie na krawężniku. Jak to jest, że nie jedna przeżyje prucie w dół po kamieniach i korzeniach a tu zong bo trzeba przejechać krawężnik. Coś bardzo to dziwne To tak ogólnie nie koniecznie w stronę RK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Rapid boby to praktycznie gąsienica od czołgu jeżeli chodzi o przebicia, nie raz przejechało się po szkłach czy ostrych kamieniach, ostatnio niechcący wjechałem w denko od pobitej butelki, ostrą krawędzią do góry i nic... Ale jeżeli chodzi o ścieralność to pozostawia wiele do życzenia, dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś coś ma do dodania to proszę Jeżeli chodzi o Schewable Marathon to wydają się dojść fajnie, ale cena niestety przekracza no i też cieńkie są, a 2.15 jeszcze droższe :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1nd3rr Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Dołączę się do tematu nie będę zakładał osobnego tematu. A więc chciałbym wymienić opony i tu mam dylemat Przeznaczenie jazda po mieście jak i trasy rowerowe poza miasto, wszystko po asfalcie. Chciałbym kupić opony 26x1.5 i prosiłbym o porady które opony wybrać, moje typy jak na razie to : * Schwalbe City Jet * Schwalbe Marathon Greenguard Obie te opony mogę zdobyć w cenie 20 funtów za komplet Obecnie jeżdżę na oponach Schwalbe City Jet 26x1.95 i nie narzekam jak na razie na nie. Bardzo bym był wdzięczny o pomoc w wyborze a może nawet i podanie innego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.