Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony kupić?

bartek1182

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup nowych opon do roweru. Obecnie posiadam SCHEWABLE RAPID BOB, po niecałym roku z tyłu bieżnika praktycznie nie ma może 2mm, a z przodu odrobinę więcej. Jeżdżę dużo asfaltem i mniej jakimiś bocznymi. Wyjdzie to jakoś 80% asfalt, 20% drogi boczne. Rapid Boby mają 55TPS... Odziwo na dużych przełożeniach potrafią dobrze pojechać. Szukałem po forum w każdym temacie polecają co innego i nie wiem co wybrać... Obręcze 26''. Chciałbym opony szerokości 2.10/2.25, cena za komplet do ok. 120/150zł. Ważne, aby po jednym ostrym hamowaniu nie zdarła się od razu 1/3 bieżnika jak w przypadku rapidów :/

Rapid Boby są dobre dla kogoś, kto potrzebuje mocnej i przyczepnej opony. Zrobiłem na nich jakieś 1500km i już na początku z bieżnikiem to po prostu bolączka... Proszę o pomoc :)

Wydać więcej i kupić Schwalbe Marathon. Kupisz i będziesz miał spokój z kapciami, znikającą gumą i przecierającymi się bokami.

Na kraweżniku :) Co do przebijania, no przynajmniej moje RK wkładki antyprzebiciowej nie mają i pare razy łapałem kapcie.  Na Schwalbe Marathon jeszcze mi się nie udało. Jedyny i największy minus Marathonów to cena. W zamian otrzymujesz długowieczną oponę praktycznie pozbawioną wad.

Rapid boby to praktycznie gąsienica od czołgu jeżeli chodzi o przebicia, nie raz przejechało się po szkłach czy ostrych kamieniach, ostatnio niechcący wjechałem w denko od pobitej butelki, ostrą krawędzią do góry i nic... Ale jeżeli chodzi o ścieralność to pozostawia wiele do życzenia, dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś coś ma do dodania to proszę :)

Jeżeli chodzi o Schewable Marathon to wydają się dojść fajnie, ale cena niestety przekracza no i też cieńkie są, a 2.15 jeszcze droższe :/

Dołączę się do tematu nie będę zakładał osobnego tematu.

A więc chciałbym wymienić opony i tu mam dylemat :) 

Przeznaczenie jazda po mieście jak i trasy rowerowe poza miasto, wszystko po asfalcie.

Chciałbym kupić opony 26x1.5 i prosiłbym o porady które opony wybrać, moje typy jak na razie to :

* Schwalbe City Jet  

* Schwalbe Marathon Greenguard

Obie te opony mogę zdobyć w cenie 20 funtów za komplet 

Obecnie jeżdżę na oponach Schwalbe City Jet 26x1.95 i nie narzekam jak na razie na nie.

Bardzo bym był wdzięczny o pomoc w wyborze a może nawet i podanie innego typu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...