talento259 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Witam! (jeśli zły dział to przepraszam, ale naprawdę nie miałem pojęcia gdzie umieścić taki temat) Mam rower GT Avalanche 3.0 Disc z roku 2009. Zamieszczę specyfikacje: Widelec – SR Suntour XCM V2 z blokadą skoku i regulacją naprężenia wstępnego sprężyny amortyzującej Korba- SR Suntour XCT, 42/32/22T Tylna/ przednia przerzutka – Shimano Alivio / Shimano Acera Matetki – Shimano Alivio, 3×8 Obręcze/ piasty – Alex MD17 Disc / GT All Terra Hamulce – Tektro Novela Mechanical Brakes 160mm disc Łańcuch – KMC (zmieniłem na shimano, bo tamten się o dziwo urwał przy podjeździe (trochę kilo mam) Kierownica- GT All Terra Riser, szerokość 685 mm Kaseta- Shimano, 11–32 zębów 8-speed (nie wiem jaki model) Opony – Kenda Nevegal 26x2.1 I powiem tak: Mam kwotę maksymalnie 400zł do zainwestowania w ten rower. Myślałem nad zmianą hamulców na Siemano M445, myślałem także nad zmianą amortyzatora, ale musiałbym dozbierać do czegoś konkretnego. Opony póki co mają się dobrze, planuję zamiana przodu z tyłem. Napęd mi wystarcza w 100%. J Pytanie brzmi: Co myślicie? Warto zmienić te hamulce? Może jednak coś innego? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!
Tadeus Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 I powiem tak: Mam kwotę maksymalnie 400zł do zainwestowania w ten rower. Myślałem nad zmianą hamulców na Siemano M445, myślałem także nad zmianą amortyzatora, ale musiałbym dozbierać do czegoś konkretnego. Zgadzam się z twoją oceną sytuacji. Hamulce i amortyzator wymieniłbym jako pierwsze.
99tomcat Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 najwięcej da ci zmiana amortyzatora niestety choćby na raidona czy coś tej klasy. Hamulce też zapewne zrobią różnicę- resztajesli jeszcze sprawna może poczekać ...
talento259 Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Okej, dzięki za odpowiedzi. Hamulce M395 są w drodze
dasaj Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Opony póki co mają się dobrze, planuję zamiana przodu z tyłem Żeby z przodu mieć oponę z bardziej zdartym bieżnikiem?
dzemi15 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Opony póki co mają się dobrze, planuję zamiana przodu z tyłem. Napęd mi wystarcza w 100%. Odradzam tego typu zamianę, no chyba że lubisz gleby zaliczać.
talento259 Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 Dlaczego odradzacie? Z tyłu mam bardziej zjechaną, to założę na przód, żeby się wyrównało. Dobrze rozumuje?
Tadeus Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Chcesz ulepszać rower... To nie jeździj na zjechanych oponach, nie ważne gdzie tę zjechaną wsadzisz. Opony kupuje się na sztuki, a nie dwójkami. Zetrze ci się jedna, to ją zastąp nową Ten bieżnik nie jest tylko dla ozdoby. Oczywiście można tak budżetowo jeździć, ale jest to bez sensu, jeśli dążysz do jak najlepszych osiągów roweru i masz kasę na ulepszenia (a chyba o to w tym temacie chodzi). To tak jakbyś chciał kupić se przerzutki XT, a jednocześnie zasuwał od sezonów na tym samym rozciągniętym łańcuchu Na jakość jazdy składa się wiele czynników i o wszystkich należy pamiętać, jeśli chcemy by było jak najlepiej. Bez sensu jest pakować ogromne ilości kasy w jedne, a zupełnie olewać inne.
dasaj Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Z tyłu mam bardziej zjechaną, to założę na przód, żeby się wyrównało. Dobrze rozumuje? Nie. Przednia opona jest ważniejsza, bo z poślizgu przednim kołem bardzo ciężko wyjść, a poślizg tyłem zazwyczaj jest do opanowania. Dlatego opona z przodu nie powinna mieć gorszej trakcji niż tylna. Niektórzy zakładają nawet inne opony z przodu i z tylu - z przodu coś z mocniejszym bieżnikiem, żeby nie złapać uślizgu przodem na piachu, błocie i korzeniach, a z tyłu coś gładszego, żeby łatwiej się rozpędzać i nie robić zbędnych oporów.
bbc Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 (...) Opony póki co mają się dobrze, planuję zamiana przodu z tyłem. (...) Jesli chcesz tak zrobic to lepiej zaloz na tyl opone z przodu a na przod kup nowa. To chyba najlepsze rozwiazanie ze wzgledu na trakcje. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.