bartek86 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Witam, moja tylna shimano altus chyba zakończyła swój żywot, ma 16000 km przebiegu, wygląda jakby miała krzywy wózek, kółka nie mają już ząbków i ogólnie ciężko ją wyregulować, co za tym idzie przyszedł czas na zmianę. I tu pojawia się pytanie, na co ją wymienić? montowana na haku i na 7 przełożeń. Czy mogę kupić coś na 8/9 przełożeń i bez problemów używać u siebie??
iza121 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Tak możesz kupić coś na 8-9 przełożeń będzie działać ale pamiętaj, że nie opłaca się kupować wysokiej przerzutki, przy niskiej klasy manetkach
MokryxD Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Jeżeli nie masz manetek wyższej grupy i nie chciałbyś przeznaczyć zbyt wiele pieniędzy na nową przerzutkę po zobacz Acerę RD-M390 i Alivio RD-M430.
hetmanek Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Jakies alivio kupisz w rozsadnych pieniadzach. Co do koleczek, ja w mojej antycznej sram quarz koleczka zmienialem 3x, dziala nadal poprawnie, choc luzy sa.
bartek86 Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 manetki mam standardowe razem z hamulcem, nie wiem nawet jaki model, ale raczej nic rewelacyjnego. Myślałem o przerzutce Deore, ale chyba to już zbyt wysoka półka.
iza121 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 kup może po prostu alivio - całkiem fajna przerzutka mam w drugim rowerze i śmiga bez zbędnego grzebania przy niej, a manetek pewnie wyższych niż altus nie masz to nie ma sensu wydawać więcej pieniędzy.
bartek86 Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 czuje sie przekonany do alivio myślę, że bez zmiany wolnobiegu na kasete nie ma sensu inwestować w nowe manetki i przerzutke z wyższej półki. Dzięki za poradę
beskid Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 moja tylna shimano altus chyba zakończyła swój żywot, ma 16000 km przebiegu, I jak chcesz mieć podobny przelot na nowej to kup sobie coś ze starszych konstrukcji. Deore wcale nie jest przesadą. Kup sobie taką RD-M591 i ciesz się jazdą. Przy okazji nowe linki i pancerze. To druga połowa za manetkami sprawa sukcesu pracy zmieniarek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.