Skocz do zawartości

[przerzutka tył] shimano altus...na co wymienić?

bartek86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

moja tylna shimano altus chyba zakończyła swój żywot, ma 16000 km przebiegu, wygląda jakby miała krzywy wózek, kółka nie mają już ząbków i ogólnie ciężko ją wyregulować, co za tym idzie przyszedł czas na zmianę.

I tu pojawia się pytanie, na co ją wymienić? montowana na haku i  na 7 przełożeń. Czy mogę kupić coś na 8/9 przełożeń i bez problemów używać u siebie??

Napisano

Tak możesz kupić coś na 8-9 przełożeń będzie działać ale pamiętaj, że nie opłaca się kupować wysokiej przerzutki, przy niskiej klasy manetkach

Napisano

Jeżeli nie masz manetek wyższej grupy i nie chciałbyś przeznaczyć zbyt wiele pieniędzy na nową przerzutkę po zobacz Acerę RD-M390 i Alivio RD-M430.

Napisano

Jakies alivio kupisz w rozsadnych pieniadzach. Co do koleczek, ja w mojej antycznej sram quarz koleczka zmienialem 3x, dziala nadal poprawnie, choc luzy sa.

Napisano

manetki mam standardowe razem z hamulcem, nie wiem nawet jaki model, ale raczej nic rewelacyjnego.

Myślałem o przerzutce Deore, ale chyba to już zbyt wysoka półka.

Napisano

kup może po prostu alivio - całkiem fajna przerzutka mam w drugim rowerze i śmiga bez zbędnego grzebania przy niej, a manetek pewnie wyższych niż altus nie masz to nie ma sensu wydawać więcej pieniędzy.

Napisano

czuje sie przekonany do alivio :)

myślę, że bez zmiany wolnobiegu na kasete nie ma sensu inwestować w nowe manetki i przerzutke z wyższej półki.

Dzięki za poradę :)

Napisano

moja tylna shimano altus chyba zakończyła swój żywot, ma 16000 km przebiegu,

I jak chcesz mieć podobny przelot na nowej to kup sobie coś ze starszych konstrukcji. Deore wcale nie jest przesadą. Kup sobie taką RD-M591 i ciesz się jazdą. Przy okazji nowe linki i pancerze. To druga połowa za manetkami sprawa sukcesu pracy zmieniarek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...