Skocz do zawartości

[Wybór roweru] Nowy full na Deore/Deore XT za 1300zł!Gdzie jest haczyk?!

Suchy87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak dla mnie nie wart żadnych pieniędzy. Będzie potwornie ciężki, amorek ani damper nie pracują, tylko mogą bujać. Hamulce wątpliwej jakości. Nie wiadomo nawet na jakich podzespołach są koła i ile to wszystko waży.

Wg mnie wyrzucanie kasy w błoto.

Napisano

Szkoda pieniędzy komponenty niskiej jakości (prócz tych shimano deore i xt) reszta badziewie, a tylny amortyzator to pewnie nawet nazwy nie ma, bo nic nie wypisane ;)

Napisano

Piszecie że wszystko słabej jakości. To pokażcie mi nowy rower za 1000 zł z dobrymi podzespołami. wiadoma sprawa że w tych pieniądzach XTR'a nie ma się co spodziewać więc wydaje mi się że ten rower jest w miarę dobrze wyposażony jak za te pieniądze. Szukam od dłuższego czasu roweru i za ok 1000 zł większość jest na Tourney'u albo na Altusie, no a jak Alivio na tył wrzucą to w tytule aukcji wielkimi literami "HIT" albo "OKAZJA" piszą ;)

Napisano

ale w takiej cenie nie kupuje się fula, chyba, że poszukujesz bujawkę, zamiast roweru i przyjemności z jazdy, to, że coś ma kilka komponentów deore nie świadczy o tym, że jest to produkt godny polecenia. Liczy się całość, a nie pojedyncze elementy. 

Napisano

Piszecie że wszystko słabej jakości. To pokażcie mi nowy rower za 1000 zł z dobrymi podzespołami. wiadoma sprawa że w tych pieniądzach XTR'a nie ma się co spodziewać więc wydaje mi się że ten rower jest w miarę dobrze wyposażony jak za te pieniądze. Szukam od dłuższego czasu roweru i za ok 1000 zł większość jest na Tourney'u albo na Altusie, no a jak Alivio na tył wrzucą to w tytule aukcji wielkimi literami "HIT" albo "OKAZJA" piszą ;)

http://e-sportowiec.com.pl/rowery-gorskie-c-8/rower-romet-rambler-50-2013-alivio-p-2001.html?zenid=4afb8f0d42f9eb984d3de7525469a8ea całkiem przyzwoita opcja zważywszy na to że koło oparte jest o piastę na kasetę, a całość na podobnym poziomie.

Napisano

Zgadza się ale jak ta "bujawka" okaże się słaba to ją się wywali i wstawi coś sensownego. Jeśli okaże się lipna, a wcale nie musi...

Edit: afly: Romet który pokazałeś jest idealnym przykładem HITU z allegro o jakim ja pisałem Altus, Altus, Altus, TX no i ku zaskoczeniu tył na Alivio :D

Napisano

W sumie sprzęt nie jest zły gdyby znadował się w innej ramie o znanej geomterii, tylko doliczajac koszt nabycia ramy i przełożenia elementów chyba lepiej coś wybrać z założeniem większeg budżetu.

Jakoś nie widze porównania, z tyłu Alivio owszem, ale jednak całość na podobnym poziomie, gdyby była tam Acera byłoby lepiej? W przypadku Rometa wiesz dokładnie co kupujesz.

Napisano

Piszecie że wszystko słabej jakości. To pokażcie mi nowy rower za 1000 zł z dobrymi podzespołami. wiadoma sprawa że w tych pieniądzach XTR'a nie ma się co spodziewać więc wydaje mi się że ten rower jest w miarę dobrze wyposażony jak za te pieniądze. Szukam od dłuższego czasu roweru i za ok 1000 zł większość jest na Tourney'u albo na Altusie, no a jak Alivio na tył wrzucą to w tytule aukcji wielkimi literami "HIT" albo "OKAZJA" 

Za 1.500 (a wiec 50% drożej) będę niedługo sprzedawał swojego Schwinna Rocket Pro,

(takiego jak ten: trzeba wkleić (to nie moje ogłoszenie) sprzedajemy.pl/schwinn-rocket-pro-enduro-freeride-mtb,224109)

ale to używka - więc odpada jeśli chcesz nowy. Na X7, obejrzysz sobie, przymierzysz.Na razie jest w Lublinie u brata. Szukanie NOWEGO fulla za 1000 to pomyłka.

Napisano

Acera nic by tam nie poprawiła. Dla mnie Alivio to minimum które musi się znajdować w rowerze, nawet za tak małe pieniądze. Zgadza się Romet to sprawdzona firma ale akurat podzespoły tego konkretnego modelu nie są na wysokim poziomie.

Napisano

Jeśli masz w garażu jakąś ładną ramę i działający widelec, kupuj. Jeśli nie, szkoda wozić tyle kilogramów zbędnego żelastwa, które ledwie co się ugina na te kilkadziesiąt mm.

Ten rower jest jak silnik od Ferrari w budzie przerdzewiałego Malucha. Osprzęt niezły, ale rama i widelec niwelują jego zalety.

Napisano

No dobra ale całkowicie do d**y jest ten "niemiecki"? Bo w tych pieniądzach naprawdę albo makrokesza się kupuje albo coś na ramie znanego producenta na najtańszych podzespołach.

• Mod Team
Napisano

W kwestii roweru z Allegro pytanie do Autora Tematu- ile masz wzrostu?

Poza tym mam wrażenie,ze ulegasz magii napisów typu XT.

Zgadza się ale jak ta "bujawka" okaże się słaba to ją się wywali i wstawi coś sensownego

Przy takim założeniu idea kupna roweru do 1500 pln przestaje mieć sens.

To Coś założone w miejscu, gdzie powinien być tłumik ( lub damper tudzież tylny amortyzator) prawdopodobnie dosyć szybko doprowadzi Cię do stanu lekkiej furii ( szczególnie podczas jazdy w terenie).

No dobra ale całkowicie do d**y jest ten "niemiecki"?

Osprzęt -nie.

Rama-tak 

Napisano

Znalazłem wagę tego roweru: 16,8 kg  tutaj Znając życie jest to waga deklarowana przez producenta, a wiec realna przekroczy 17 kg.
A tu link do niemieckiego forum, jeśli nam nie wierzysz: niemieckie forum Nie musisz znać niemieckiego, pierwsza odpowiedź: to jest szrot.

Napisano

Hehe, a ja się zabawię w adwokata diabła i pozwolę sobie zauważyć, że dalej w tym niemieckim temacie jest opinia użytkownika tego roweru i po paru tys km nadal uważa, że większość części jest ok i do zmiany są tylko niektóre :D

Warto zauważyć, że w tym rowerze markowe i niezłe jak na niską półkę są:

- przerzutki

- manetki

- korba

- kaseta

- siodełko

- amortyzator

- piasty

- hamulce

Czyli to też nie jest tak, że tam jest tylko ta jedna przerzutka tylna XT, a wszystko inne to złom.

Tak jak pisałem w poprzednim temacie autora, jeśli już się w tym babrać, to załatwiłbym sobie jakąś prostą używaną sztywną rame i przełożył do niej części z tego roweru.

Napisano

Ja dopiszę tylko że jestem takim niezaawansowanym użytkownikiem roweru. Będę jeździł sporadycznie, w weekendy. Nie szukam roweru na wyścigi czy też rajdy. Tylny amortyzator nie jest mi tak naprawdę potrzebny a że w tym Hill'u on jest to niech by sobie był:P Z początku miał to być tani, nowy rower np Kands Energy 700 :

http://allegro.pl/kands-energy-700-100-aluminiowy-mtb-model-2014-i4162362318.html

ale w miarę szukania trafiłem na ten niemiecki i zastanowiłem się czy nie warto dołożyć. Swoją drogą ta 700 wytrzymałaby mi kilka lat czy to badziew?

Napisano

Ile razy trzeba powtórzyć jedną rzecz, by do Ciebie dotarła? Osprzęt jest dobrej klasy, ale rama i ogólnie elementy zawieszenia to szajs. Rower to nie jest tylko XT wiszące przy tylnym kole, lecz trzeba rozpatrywać to jako całość.

Napisano

jestem takim niezaawansowanym użytkownikiem roweru. Będę jeździł sporadycznie, w weekendy.

Z początku miał to być tani, nowy rower np Kands Energy 700 :

Dla mnie Alivio to minimum które musi się znajdować w rowerze,

Ciężko za tobą nadążyć :) Nie, ta 700tka to złom.

Na Twoim miejscu zakupiłbym to:

http://allegro.pl/rower-superior-oxide-810-shimano-hydraulika-2xdisc-i4202926721.html

Właśnie wypatrzyłem tę ofertę u innego użytkownika forum :) Całościowo powinna działać imho lepiej od tego fulla. Nawet hydraulika z blokadą z przodu jest :)

Napisano

Ten superior (pomijając żółty kolor ramy) całkiem nieźle wygląda. I widzę dwa małe błędy: na zdjęciach jest xcr a w opisie xcm. Jeśli się okaże że xcr to będzie dobra oferta, spróbuję uzyskać geometrię.

Napisano

Tam jest dużo błędów :)

Na zdjęciu jest : XCR, korba poniżej alivio (Tourney?), 8 rzędów

W specyfikacji jest: XCM (ale nowy model, też hydrauliczny), korba alivio, 9 rzędów

Taka specyfikacja jest też na stronie producenta, więc zdjęcie pewnie pochodzi z innego (starszego?) modelu. Ciężko powiedzieć, czy sprzedawca ma to co w specyfikacji, czy to co na zdjęciu. Sama marka roweru wygląda ok. Nie jest to supermarketowiec :)

Moim zdaniem obie opcje są jednak dobre i wystarczające do jazdy bez szaleństw. No i obie to okazje w tej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...