Gość krzysiekx84 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Witam, czy coś powinienem wiedzieć o konserwacji właśnie tych amortyzatorów?? Oraz po prawej stronie mam regulacje skoku a po prawej jakieś czarne porętło które nie wiem do czego służy. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czy to amortyzatory hydrauliczne czy spreżynowe, oraz blokada hudrauliczna. Cytuj
MokryxD Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 W lewej goleni masz stalową sprężynę, a na jej szczycie pokrętło do regulacji twardości. Jednak można nim sobie kręcić, a ono i tak praktycznie nic nie zmienia. W prawej goleni masz tłumik hydrauliczny z blokadą, którą załączasz przekręcając pokrętło w pozycję LOCK. A co do konserwacji to należy zdjąć dolne lagi, przesmarować i w sumie tutaj się kończy. Cytuj
Gość krzysiekx84 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Faktycznie pokręciłem tym z lewej i nic nie dało ustawiłem jak było czyli na --> - Cytuj
TOSHIBAx205 Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Coś tam ono zmienia, a dokładnie to iż ten plastik którym kręcimy wysuwa się w środku o niecały 1cm przez to zmienia się napięcie sprężyny. Gdy ma się ten kawałek gumy w sprężynie (każdy nazywa to inaczej, zazwyczaj na el....) różnicy rzeczywiście nie ma. Po wyjęciu gumy regulacja naprawdę działa. Sam się zdziwiłem. Jak pojeździsz i się nic nie rozsypie (z uwagi na gwarancję) to polecam go nasmarować itp:. W środku jest bardzo sucho, Sr oszczędza na tym chyba. Przez tą suchość po pryśnięciu Brunoxem amortyzator na chwile zaczyna całkiem inaczej chodzić. Trzeba też uważać na wodę bo uszczelki w tym amorach są dość śmieszne i nie trzymają. Możesz popatrzyć na tematy z XCR lo bo to praktycznie te same amortyzatory, różnią się tylko goleniami górnymi, w prosty sposób z XCM 100mm zrobisz XCM 120mm. PS:To pokrętło po prawej lubi wypaść, trzeba wtedy szukać ustawienia "jak to było bo kur.. nie działa" . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi