moby1655 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Witam ! Mam pewien problem z wyznaczeniem dalszych planów treningowych. Jeżdżę w zasadzie drugi rok na mtb. Zeszłą zimę w zasadzie "przespałem". Zacząłem jeździć pod koniec lutego po ponad 4 miesięcznej przerwie. Obecnie mam przejechane jakieś 1100 km, głównie teren. Ostatnio brałem udział w zawodach i generalnie brakowało mi mocy w nogach, a zadyszka też przyszła o dużo za wcześnie i nie jestem zadowolony z rezultatów. Teraz jestem trochę zagubiony. Nie wiem, czy większy nacisk kłaść na wytrzymałość tlenową, czyli długie, równe treningi na szosie i w terenie, czy lepiej skłonić się ku interwałom i ćwiczeniu mocy i siły na podjazdach.W ogóle, czy ma sens robienie bazy w maju, kiedy sezon prawie w pełni ?Pozdrawiam i proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Ja jeżdzilem w tamtym roku mało i po asfalcie...Słąbo na zawodach.Teraz jade do najblizszego lasu i pod górkęz korzeniami itd podjezdzam,zjezdzam,i tak caly czas. Powiem ci ze same podjazdy pod górkę mi dają sporo.Oczywiscie czasami jazda ze srednia 45km/h po asfalcie tez jest dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Jak robisz w maju bazę, to chociaż końcówkę sezonu będziesz miał świetną Widać, że tegoroczną zimę też przespałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moby1655 Napisano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Hmm, źle napisałem. Chodziło mi oczywiście o tegoroczną zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowereoPL Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Z tego co opisujesz wynika że brakowło Ci mocy,rozumiem że chodzi o siłę wiec kłania sie przede wszystkim dłuższy trening interwałowy i od niego nalezy tutaj zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.