mikolajf Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w diagnozie. Sytuacja była następująca: celem wymiany opon i dentek, zostawiłem rower w serwisie rowerowym. Po wymianie przez serwisanta zabrałem rower do bagażnika i wróciłem do domu. Po wyjęciu w garażu (wspólny garaż) przejechałem 3 kółka (ok. 30 metrów) poczym spadła mi tylna przerzutka i łańcuch wpadł między zębatkę a szprychy. Chcąc to naprawić, zbladłem. Zobaczcie na obrazek! Rama w tym miejscu nie ma prawa pęknąć! I teraz pytanie do Was drodzy, doświadczeni rowerzyści. Co może być tego przyczyną? Czy może być temu winne źle zamocowane koło? Dla wyjaśnienia zdjęcia dodam, że rower ten składałem z tatą, ok. 16 lat temu. Brązowe na ramie to nie rdza, tylko farba podkładowa. Będę wdzięczny Wam za pomoc i ew. wskazówki, czy mogę coś ugrać jeżeli to serwis "załatwił" mi rower swoim niedbalstwem. Pozdrowienia Mikołaj Zdjęcie tutaj: https://www.dropbox.com/s/55kko5gnjrtduyv/Zdj%C4%99cie%2030.04.2014%2C%2016%2008%2054.jpg
copone Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 To na pewno nie wina serwisu. A rama mogła pęknąć w tym miejscu nie jest to miejsce które jest wolne od naprężeń
ugupu Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Rama w tym miejscu nie ma prawa pęknąć! Widać rama jednak ma inne zdanie na ten temat skoro jednak pękła. Jak mi podpowiada moja szklana kula przerzutka montowana pod śrubę. Co rozumiesz przez to, że przerzutka "spadła"? Weszła w szprychy? Jeśli tak to mogła być źle ustawiona i kiedy wkręciła się w szprychy siła która zadziałała spowodowała pęknięcia tego elementu. Wtedy można by próbować gadać z serwisem ponieważ to ich niedokładna praca jest przyczyną awarii. Jeśli zaś spadła ponieważ pękł hak koła to ja osobiście nie wiem jak mogłoby się to stać. Palec boży? Ponieważ jednak rama jest stalowa (chyba) to idzie to bezproblemowo pospawać.
ssij Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 za 10 zł powinni Ci to pospawać, a przynajmniej u mnie tyle by to kosztowało. Myślę że za te pieniądze nie warto się aferować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.