Herman88 Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Witam, startowałem dzisiaj w zawodach XC. Na którymś tam okrążeniu na zjeździe hamulce zaczęły hamować same Zatrzymałem się, obejżałem, wszystko było OK, koła kręciły się lekko. Później problem powtórzył się jeszcze kilka lub nawet kilkanaście razy. Zawsze na zjazdach. I nie chodzi o to, że hamulec nie odbijał po hamowaniu, po prostu zaczynał hamować sam. Nie blokował koła, ale spowalniał dość mocno. Hamulce to Shimano M-486. Macie jakieś pomysły czym to było spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal127 Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Może luzy w piastach? Mi bardzo często zaczynają tarcze ocierać gdy balansuję rowerem na podjazdach lub zjeżdżam na dość mocnych wybojach, cały czas się głowię jak się tego pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 płyn się ugrzał i rozluźnił-podgotowałeś płyn zwiększył swą objętość-pomyśl o lepiej wentylowanej tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Też myślałem czy to nie zagotowany płyn (w moim przypaku olej), ale z tego co czytałem to objawem jest brak haulców a nie samoczynne zaciskanie. Druga sprawa, że po zawodach zacisk był chłodny, tarcza ledwo letnia. Hamowania było sporo, ale raczej krótkie, mocne dohamowania, a nie długie ciśniecię na hampel jak na górskich zjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 dokręć koła, dokręć zaciski, dokręć tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Możliwe ze masz za dużo płynu w układzie i jak wzrasta temperatura, nie gotuje sie ale klocki wypycha lekko. Tak też czasami bywa przy lekko zapowietrzonych hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 A da się wlać za dużo płynu? Zawsze myślałem, że w Shimano leje się olej na full... Może i masz rację. Sprawdzałem, wszystko jest dokręcone. Może zacisk koła zaciśnięty był trochę słabo, ale wątpię żeby koło przestawiło się w hakach na tyle, żeby tarcza tak mocno tarła. Dzisiaj się przejadę i sprawdzę czy coś się bęzie działo bo wczoraj nie było okazji. Ale pewnie i tak nie uda mi się tak nagrzać hampli jak na zawodach Jutro jadę maraton, przydało by się żeby wszystko było OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A da się wlać za dużo płynu? Wystarczy ze przy wlewaniu oleju tłoki nie były do końca cofnięte i już jest nadmiar w układzie. Łatwo to sprawdzić, wyjmij klocki i cofaj tłoki. Jak się nie będą chciały schować lub je wypcha z powrotem to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Przy wlewaniu oleju z tego co pamiętam miałem włożony między tłoczki klocek dystansowy, ten plastikowy od Shimano o taki: http://www.bikestacja.pl/pl/klin-tloczkow-hamulcowych-shimano-disc.html Wracając do tego incydentu z hamulcami to faktycznie musiało to być od przegrzania bo teraz jest wszystko OK. Wczoraj jechałem maraton, zjazdów i hamowania też trochę było, ale nie tyle co na XC i nic się nie działo. Spróbuję rozepchać tłoczki tak jak mówisz i zobaczę co się będzie działo. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Wczoraj jechałem maraton i znowu to samo - na szybkich zjazdach po nierównościach rower zwalniał. Ale teraz już wiem co to. To nie hamulce tylko bębenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.