Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] ...same hamują?

Herman88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

startowałem dzisiaj w zawodach XC. Na którymś tam okrążeniu na zjeździe hamulce zaczęły hamować same :blink: Zatrzymałem się, obejżałem, wszystko było OK, koła kręciły się lekko.

Później problem powtórzył się jeszcze kilka lub nawet kilkanaście razy. Zawsze na zjazdach. I nie chodzi o to, że hamulec nie odbijał po hamowaniu, po prostu zaczynał hamować sam. Nie blokował koła, ale spowalniał dość mocno.

Hamulce to Shimano M-486.

Macie jakieś pomysły czym to było spowodowane?

Też myślałem czy to nie zagotowany płyn (w moim przypaku olej), ale z tego co czytałem to objawem jest brak haulców a nie samoczynne zaciskanie. Druga sprawa, że po zawodach zacisk był chłodny, tarcza ledwo letnia. Hamowania było sporo, ale raczej krótkie, mocne dohamowania, a nie długie ciśniecię na hampel jak na górskich zjazdach.

A da się wlać za dużo płynu? :) Zawsze myślałem, że w Shimano leje się olej na full... Może i masz rację. 

Sprawdzałem, wszystko jest dokręcone. Może zacisk koła zaciśnięty był trochę słabo, ale wątpię żeby koło przestawiło się w hakach na tyle, żeby tarcza tak mocno tarła.

Dzisiaj się przejadę i sprawdzę czy coś się bęzie działo bo wczoraj nie było okazji. Ale pewnie i tak nie uda mi się tak nagrzać hampli jak na zawodach ;)

Jutro jadę maraton, przydało by się żeby wszystko było OK :)

• Mod Team

A da się wlać za dużo płynu?

Wystarczy ze przy wlewaniu oleju tłoki nie były do końca cofnięte i już jest nadmiar w układzie. Łatwo to sprawdzić, wyjmij klocki i cofaj tłoki. Jak się nie będą chciały schować lub je wypcha z powrotem to masz odpowiedź.

Przy wlewaniu oleju z tego co pamiętam miałem włożony między tłoczki klocek dystansowy, ten plastikowy od Shimano o taki: http://www.bikestacja.pl/pl/klin-tloczkow-hamulcowych-shimano-disc.html

Wracając do tego incydentu z hamulcami to faktycznie musiało to być od przegrzania bo teraz jest wszystko OK. Wczoraj jechałem maraton, zjazdów i hamowania też trochę było, ale nie tyle co na XC i nic się nie działo.

Spróbuję rozepchać tłoczki tak jak mówisz i zobaczę co się będzie działo. Dzięki za pomoc :thanks:  

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...