skymaja Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam Szukam mocnego bagażnika, który utrzyma sakwy, ale z tego co czytam to wszystkie polecane nie mają sprężyny mocującej, a chciałabym mieć taką, żeby móc czasem użyć bagażnika bez sakw, na jakieś krótkie wypady. Możecie coś polecić?
Delarte Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 pomyśl o ekspanderach na bagażnik, na pewno przydadzą się podczas wypraw, a bez problemu przymocujesz cokolwiek innego do bagażnika, na małe i na duże wypady koszt kilkanaście zł za komplet o różnych długościach. a bagażnik wybrać któryś z polecanych
ugupu Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Są takie, np http://swiatrowerow.com.pl/pl_PL/p/Kross-bagaznik-WeekendRack-200/638?gclid=COO8mPuMir4CFZShtAody2UAtw. Nie wiem tylko, czy nośność 25kg jest dla Ciebie wystarczająca.
skymaja Napisano 1 Maja 2014 Autor Napisano 1 Maja 2014 Dzięki, rozważę obie opcje 25 kg mi wystarczy, tylko chciałabym być pewna, że faktycznie bagażnik z takim ładunkiem będzie dawał radę, a nie że podczas jazdy po płaskim da, a jak zjadę z krawężnika kilka razy to się rozsypie. Korzystałeś ugupu z takiego bagażnika?
Kajus23 Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 tez polecam ekspandery można do zwykłego bagażnika zamocować sporo rzeczy, wcześniej miałem sprężynę w rowerze od kiedy mam ekspandery nie zamienił bym tego na nic innego
ugupu Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Korzystałeś ugupu z takiego bagażnika? Ja osobiście nie ale troje wśród moich znajomych jeździ z takimi właśnie bagażnikami na co dzień oraz używa ich podczas wakacyjnych wypraw i je sobie chwalą. Bardzo ważnym jest to, aby bardzo dokładnie skręcić je podczas montażu i okresowo sprawdzać, czy nie dostały luzów na połączeniach szczególnie, jeśli są regularnie mocno obciążane.
render Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Ja z kolei nie polecam ekspanderów a to ze względu na zrywające się gumy, piszę to z władnego doświadczenia używałem dwóch różnych ekspanderów średniej klasy (coś koło 20zł) po jednym sezonie pozrywane gumy i pozostaje nam kawałek sznurka nadającego się do podwiązania krzewów w ogrodzie. Jak już to tylko sakwy jedno lub dwukomorowe najlepiej sprawdzają się na jednodniowe wycieczki, sam używam z polskiej firmy bardzo solidne wykonanie dostępne na allegro
Tadeus Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 No, ja zgadzam się częściowo Moje doświadczenia wyglądają tak, że: 1. Ekspandery faktycznie mogą wyrobić się nawet w jeden sezon, jeśli wciskamy pod nie bardzo duże rzeczy - ale widać w porę, kiedy już zbliżają się do końca żywotności. No i trzymają dłużej, gdy nie przeginamy z ich rozciąganiem. 2. Spod tej klapy ze sprężyną znacznie częściej wypadało mi coś, niż spod ekspanderów. Szczególnie na wybojach. Pomijam już fakt, że klapa niektórych kształtów w ogóle nie trzyma. 3. Jasne, że sakwy - szczególnie pojedyncze na haki są najlepsze - ale tu mowa o zagospodarowaniu góry, a nie boków
E1mill Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Szukając bagażnika dla siebie wpadłem kiedyś na takiego: http://www.szumgum.com/bagaznik-turystyczny-topeak-mtx-super-tourist-topeak032.html - w opcji można wybrać "bez" lub "z" sprężyną. Chociaż... trochę droga to impreza... ale cholernie podoba mi się ten system wsuwania toreb przez szynę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.