Skocz do zawartości

[rower] wybór pierwszego roweru

Maciejzord

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :)

Stoję przed ostatecznym dylematem przy wyborze swojego pierwszego MTB. Zamierzam go używać głównie w terenach leśnych, offroadowych, aczkolwiek czasem również po asfalcie. Mój wzrost to 189-190cm, waga ok 85kg. Rozważam rowery na 29 i 27,5''. Który wg was rower z dwóch podanych niżej byłby dla mnie lepszy na początek? Bardzo proszę o opinie:

Z góry dziękuje za pomoc :)

Napisano

Uaaa... Tylko nie to :) W tym roku Kross cenami przebija nawet renomowaną zagraniczną konkurencję. Co jest dość zabawne, biorąc pod uwagę, że dopiero co mieli sporą wpadkę z pękającymi ramami :)

Żaden z tych dwóch rowerów nie nadaje się do ambitniejszej jazdy w terenie. I nie chodzi o to, że są tanie. Są dość drogie, a jednocześnie słabe.

Tobie doradzałbym coś takiego:

http://www.unibike.pl/evolution.html

Dobry, zrównoważony rower, na wysokiej klasy markowych częściach (2-3 klasy wyżej niż te Krossy). Są obecnie w necie pojedyncze jeszcze bardziej opłacalne promocje, ale niestety za duży na nie wyrosłeś :)

Napisano

Super ;) dzięki za pomoc. Miałem właśnie pewne obiekcje względem ceny i osprzętu krossa. W salonie sprzedawca zachwalał go pod niebiosa(wiadomo że walczył o sprzedaż :P ) wmawiając mi że w rejonach 2000zł nic lepszego nie znajdę. Aczkolwiek w tym samym momencie napotkałem wiele negatywnych opinii na temat tej marki.

Wiedziałem że na 26 calowe kółka jestem trochę z duży, nie byłem natomiast pewny co do 27,5 :)

Napisano

Krossy nie są złe (wada fabryczna dotyczyła tylko paru konkretnych wyższych modeli, które za bardzo odchudzili), ale z cenami ostatnio mocno przeginają. Obecnie da się dostać jeszcze po internecie parę ich fajnych rowerków z rocznika 2013, tyle że praktycznie nie ma tam nic pod 27,5 i 29 cali.

Jeśli jesteś w stanie dorzucić do Evolution 27,5 to to bym właśnie zrobił. Niby Unibike ma też podobny model pod 29cali ale wyraźnie mniej opłacalny.

Są też w internecie świetne promocje na Romety 29 cali (marka się słabo kojarzy, ale ostatnio się porządnie wyrobiła w dziedzinie porządnych drogich MTB), tylko tam maks rama jest 18. Czyli znowu nie dla ciebie.

Myślę, że Evolution cię nie zawiedzie. To już naprawdę porządny rower.

Napisano

faktycznie, patrząc na osprzęt wygląda na solidny :) Teraz musze tylko znaleźć go gdzieś w salonie żeby się przymierzyć do niego :)
Dzięki wielkie za pomoc

Napisano

No masz tam na stronie Unibike'a guzik "Dystrybutorzy", trzeba tam wstukać nazwę jakiegoś pobliskiego znaczniejszego grodu i najczęściej pojawia się kilka sklepów :)

Napisano

Witam,

podepnę się pod temat. Szukam rowerów dla dwójki - dla nas to początek przygody więc i budżet rowerowy jeszcze nie za wysoki - chodzi o przedział 1 - 1,2 tys za sztukę. Coś w klimatach MTB/CROSS - mają służyć do rekreacji, podróże ulicami, ale głównie polnymi drogami, których w okolicy mamy dużo. Widzę, że ważne są wymiary: męski tak na 186 cm / 85 kg, damski na 160/58. Doradzicie coś? Z tego co wyczytałem to polecano kandsy / lazaro w tym pułapie, ale w 2014 wyszło tyle modeli, że ciężko się połapać - jedna nazwa, trzy roczniki i weź tu zdecyduj ;) Na co zwracać uwagę, jakie modele Waszym zdaniem są godne polecenia? Z góry dzięki za pomoc. 

Pzdr, 

xchrustx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...