Skocz do zawartości

[napęd] Przesiadka na 2x9

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Niebawem wymieniam napęd w HT i rozmyślam teraz nad tym co kupić. Jak dotąd zawsze w MTB jeździłem na 3x9, ale na pewno chce przesiąść się na dwie zębatki z przodu. Jednak mam wszystkie przerzutki i manetki (XT) pod ten stary system, więc 2x10 nie da rady zrobić prawda? Pozostaje 2x9 i teraz pytania:

- coś muszę zmieniać w manetkach/przerzutkach? Skoro teraz są pod 3 zębatki z przodu to w jaki sposób to będzie działać z dwoma? Po prostu mam nie zrzucać/wrzucać o ten jeden bieg więcej bo łańcuch spadnie?

I teraz jaką korbę i kasetę kupić - ile zębów, żebym miał taką swobodę jak dotąd i mógł podjeżdżać także strome górskie podjazdy.

Moje propozycje:

- korba:

http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/korby-suporty-zebatki/korby/mtb/korba-shimano-deore-xt-fc-m785-175mm-czarna.html

http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/korby-suporty-zebatki/korby/mtb/korba-shimano-deore-fc-m615-175mm-38x26h.html

tutaj po prostu kupuje się 2x10 prawda? Myślę pomiędzy XT, a Deore, choć wolałbym wydać mniej. Różnica w wadze około 100g, nowa Deorka wygląda nawet ładnie więc byłaby spoko, a jak ze sztywnością? Kiedyś jeździłem kilka miesięcy na XT i wiem, że jest cholernie wytrzymałe, ale czy lepiej mi się jeździło to teraz ciężko mi ocenić

38x26 zębów

- łańcuch i kaseta:

kaseta z 9 zębatkami tak? Wziąłbym SLX bo ponoć nie ma różnicy do XT. Tylko nie wiem jak z tymi ząbkami żeby móc zarówno dokręcać z górki i młynkować pod strome górki. 

łańcuch taki jak do 3x9?

• Mod Team

- coś muszę zmieniać w manetkach/przerzutkach?

Musisz zmienić przednia przerzutką na taką, która obsługuje takie tarcze jakie sobie kupisz. manetka może zostać 3 rzędowa.

I teraz jaką korbę i kasetę kupić

Nie musisz zmieniać korby, wystarczą same zębatki do tej co masz obecnie. Kaseta albo także zostaje albo kupujesz np 12-36 albo 11-34.

łańcuch taki jak do 3x9?

Tak, jak zmieniasz kasetę to i łańcuch jak nie to zostaje stary.

Skoro teraz są pod 3 zębatki z przodu to w jaki sposób to będzie działać z dwoma?

Ustawiasz śrubkami regulacji wychylenia wózka przerzutki tak, aby obsługiwała tylko 2 tarcze. Manetka będzie chodzić tylko między 1 a 2 lub 2 i 3 w zależności od tego jak ustawisz.

Dzięki Panowie, teraz trochę mi głupio, bo doczytałem na forum w innych wątkach i większość zostało już napisane. Na razie jeszcze zastanawiam sie nad sensem przesiadki z 3x9 na 2x9 i pomyślę czy nie wymienię tylko kaset i łańcucha i zostawię tak jak było ;)

Można. IMHO dobrze wybrać tarczę z mniejszą ilością zębów niż największy tryb kasety. Ja mam 34T z przodu przy rozpiętości kasety 11-36T. Można by oczywiście pozostać przy 32T ale wtedy aby otrzymać tą samą prędkość trzeba przebierać giczami o 20obr/min szybciej :D (porównując przełożenie 42/11 z 32/11). Nie jest to nie osiągalne ale...

pomyślę czy nie wymienię tylko kaset i łańcucha i zostawię tak jak było

Jak jeździsz po górkach jak na zdjęciu to raczej zostaw trzy blaty. Ja jeżdżę po płaskim Mazowszu i my trzy blaty są niepotrzebne i przyznam, że na jednym  też byłoby dobrze, choć jak ruszam, to mi się przydaje zmieniarka z przodu.

Mam drugi rower, który pakuję na bagażnik i jeżdżę nim po górach, a tam sobie nie wyobrażam bez trzech blatów, po prostu nie dałbym rady.

Z resztą jak tam wolisz, a zmniejszanie biegów z przodu to też kwestia mody, więc jak masz taki problem to bez wymiany manetki się nie obejdzie, bo będzie nieelegancko i zacznie przeszkadzać, że są trzy skoki, a potem będziesz się męczył z korbą, albo założysz rockringa...

Z resztą jak tam wolisz, a zmniejszanie biegów z przodu to też kwestia mody, więc jak masz taki problem to bez wymiany manetki się nie obejdzie, bo będzie nieelegancko i zacznie przeszkadzać, że są trzy skoki, a potem będziesz się męczył z korbą, albo założysz rockringa...

Gadanie. Prędzej będzie musiał wymienić zmieniarkę jak manetkę. Jeżdżę na dwóch biegach to wiem.

Z tymi górami to też przesadzasz. To w górzystym terenie blat 44 czy 42 jest zbędny. Za to na płaskim może brakować twardego przełożenia. Jak już pisałem żeby utrzymać zadowalającą średnią na tarczy 32/34T trzeba kręcić bardzo szybko a nie każdy ma takie preferencje.

IMHO autor tematu może zakupić średnią tarczę trekingową i zamontować w miejsce obecnego (demontując blat 42T - potrzebne podkładki dystansowe). Innymi słowy spróbować opcji 2x jak najtańszym kosztem

Mi jakoś nie przeszkadza ze mam na manetce 1-2-3 na przerzutce mam zblokowany skok śrubą tylko dla młynka i średniej. Bashring się przydaje w ciężkim terenie bo zdjęcie blatu 44 zwiększa prześwit pod rowerem. To nie jest kwestia mody.

Jak już pisałem żeby utrzymać zadowalającą średnią na tarczy 32/34T trzeba kręcić bardzo szybko a nie każdy ma takie preferencje.

Bez przesady. Chyba że jeździsz rowerem MTB tylko po asfalcie lub ścieżkach (tylko po co ci wtedy maszyna MTB???).  Na takim Mazowszu w terenie (lasy) na 32T spokojnie wykręcasz średnią 18-25km/h z normalną kadencją. Ta korona jedynie wydaje się krótka przy dokręcaniu na długich zjazdach (np. zjazdy z mostów).

Wiecie co, chyba zostaję przy 3x9, bo ta przesiadka nie będzie miała sensu. Chciałem te 2 zębatki z przodu już na jesień, ale wtedy też się rozmyśliłem. Obecnie jak najbardziej używam wszystkich 3 zębatek, mieszkam w górzystym terenie, co najmniej raz w tygodniu jeżdżę w góry i na najmniejszej koronce jeżdżę często. Najczęściej na drugiej, ale trójka też jest używana codziennie, bo staram się dokręcać także na zjazdach.

Na takim Mazowszu w terenie (lasy) na 32T spokojnie wykręcasz średnią 18-25km/h z normalną kadencją. Ta korona jedynie wydaje się krótka przy dokręcaniu na długich zjazdach (np. zjazdy z mostów).
Widzisz, w moich realiach rower MTB służy mi na każdy teren. W terenie mam średnią 25km/h na prostej jest to ~32km/h. Jakoś jeszcze nie dociągnąłem do kadencji średniej rzędu >80obr/min (choć daleko nie jest. Nie mówiąc już o prędkościach maksymalnych.  Z tego samego względu wybrałem większe koło i nigdy nie przepadałem za korzystaniem z młynka. Mam długie gicze i kręcę wolniej niż np Ty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...