adhed Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Cześć, Niebawem wymieniam napęd w HT i rozmyślam teraz nad tym co kupić. Jak dotąd zawsze w MTB jeździłem na 3x9, ale na pewno chce przesiąść się na dwie zębatki z przodu. Jednak mam wszystkie przerzutki i manetki (XT) pod ten stary system, więc 2x10 nie da rady zrobić prawda? Pozostaje 2x9 i teraz pytania: - coś muszę zmieniać w manetkach/przerzutkach? Skoro teraz są pod 3 zębatki z przodu to w jaki sposób to będzie działać z dwoma? Po prostu mam nie zrzucać/wrzucać o ten jeden bieg więcej bo łańcuch spadnie? I teraz jaką korbę i kasetę kupić - ile zębów, żebym miał taką swobodę jak dotąd i mógł podjeżdżać także strome górskie podjazdy. Moje propozycje: - korba: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/korby-suporty-zebatki/korby/mtb/korba-shimano-deore-xt-fc-m785-175mm-czarna.html http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/korby-suporty-zebatki/korby/mtb/korba-shimano-deore-fc-m615-175mm-38x26h.html tutaj po prostu kupuje się 2x10 prawda? Myślę pomiędzy XT, a Deore, choć wolałbym wydać mniej. Różnica w wadze około 100g, nowa Deorka wygląda nawet ładnie więc byłaby spoko, a jak ze sztywnością? Kiedyś jeździłem kilka miesięcy na XT i wiem, że jest cholernie wytrzymałe, ale czy lepiej mi się jeździło to teraz ciężko mi ocenić 38x26 zębów - łańcuch i kaseta: kaseta z 9 zębatkami tak? Wziąłbym SLX bo ponoć nie ma różnicy do XT. Tylko nie wiem jak z tymi ząbkami żeby móc zarówno dokręcać z górki i młynkować pod strome górki. łańcuch taki jak do 3x9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 - coś muszę zmieniać w manetkach/przerzutkach? Musisz zmienić przednia przerzutką na taką, która obsługuje takie tarcze jakie sobie kupisz. manetka może zostać 3 rzędowa. I teraz jaką korbę i kasetę kupić Nie musisz zmieniać korby, wystarczą same zębatki do tej co masz obecnie. Kaseta albo także zostaje albo kupujesz np 12-36 albo 11-34. łańcuch taki jak do 3x9? Tak, jak zmieniasz kasetę to i łańcuch jak nie to zostaje stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Skoro teraz są pod 3 zębatki z przodu to w jaki sposób to będzie działać z dwoma? Ustawiasz śrubkami regulacji wychylenia wózka przerzutki tak, aby obsługiwała tylko 2 tarcze. Manetka będzie chodzić tylko między 1 a 2 lub 2 i 3 w zależności od tego jak ustawisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Dzięki Panowie, teraz trochę mi głupio, bo doczytałem na forum w innych wątkach i większość zostało już napisane. Na razie jeszcze zastanawiam sie nad sensem przesiadki z 3x9 na 2x9 i pomyślę czy nie wymienię tylko kaset i łańcucha i zostawię tak jak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Możesz również zostać przy starej korbie i w miejsce największego blatu montujesz rockring. Wychodzi taniej a jak wjeżdżasz w trudniejszy teren to koronki mają ochronę.. Koronki walnij sobie w kolorze http://www.cyklotur.com/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/f/trybo:17305,e,7/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Można. IMHO dobrze wybrać tarczę z mniejszą ilością zębów niż największy tryb kasety. Ja mam 34T z przodu przy rozpiętości kasety 11-36T. Można by oczywiście pozostać przy 32T ale wtedy aby otrzymać tą samą prędkość trzeba przebierać giczami o 20obr/min szybciej (porównując przełożenie 42/11 z 32/11). Nie jest to nie osiągalne ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja jestem w trakcie przebudowy na 2x9. Cały proces opisuje tu: http://independent.waw.pl/mtb-xc-enduro/36-redukcja-nap%C4%99du-3x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 pomyślę czy nie wymienię tylko kaset i łańcucha i zostawię tak jak było Jak jeździsz po górkach jak na zdjęciu to raczej zostaw trzy blaty. Ja jeżdżę po płaskim Mazowszu i my trzy blaty są niepotrzebne i przyznam, że na jednym też byłoby dobrze, choć jak ruszam, to mi się przydaje zmieniarka z przodu. Mam drugi rower, który pakuję na bagażnik i jeżdżę nim po górach, a tam sobie nie wyobrażam bez trzech blatów, po prostu nie dałbym rady. Z resztą jak tam wolisz, a zmniejszanie biegów z przodu to też kwestia mody, więc jak masz taki problem to bez wymiany manetki się nie obejdzie, bo będzie nieelegancko i zacznie przeszkadzać, że są trzy skoki, a potem będziesz się męczył z korbą, albo założysz rockringa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Z resztą jak tam wolisz, a zmniejszanie biegów z przodu to też kwestia mody, więc jak masz taki problem to bez wymiany manetki się nie obejdzie, bo będzie nieelegancko i zacznie przeszkadzać, że są trzy skoki, a potem będziesz się męczył z korbą, albo założysz rockringa...Gadanie. Prędzej będzie musiał wymienić zmieniarkę jak manetkę. Jeżdżę na dwóch biegach to wiem. Z tymi górami to też przesadzasz. To w górzystym terenie blat 44 czy 42 jest zbędny. Za to na płaskim może brakować twardego przełożenia. Jak już pisałem żeby utrzymać zadowalającą średnią na tarczy 32/34T trzeba kręcić bardzo szybko a nie każdy ma takie preferencje. IMHO autor tematu może zakupić średnią tarczę trekingową i zamontować w miejsce obecnego (demontując blat 42T - potrzebne podkładki dystansowe). Innymi słowy spróbować opcji 2x jak najtańszym kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Z resztą jak tam wolisz, a zmniejszanie biegów z przodu to też kwestia mody, więc jak masz taki problem to bez wymiany manetki się nie obejdzie, bo będzie nieelegancko i zacznie przeszkadzać, że są trzy skoki, a potem będziesz się męczył z korbą, albo założysz rockringa... Mi jakoś nie przeszkadza ze mam na manetce 1-2-3 na przerzutce mam zblokowany skok śrubą tylko dla młynka i średniej. Bashring się przydaje w ciężkim terenie bo zdjęcie blatu 44 zwiększa prześwit pod rowerem. To nie jest kwestia mody. Jak już pisałem żeby utrzymać zadowalającą średnią na tarczy 32/34T trzeba kręcić bardzo szybko a nie każdy ma takie preferencje. Bez przesady. Chyba że jeździsz rowerem MTB tylko po asfalcie lub ścieżkach (tylko po co ci wtedy maszyna MTB???). Na takim Mazowszu w terenie (lasy) na 32T spokojnie wykręcasz średnią 18-25km/h z normalną kadencją. Ta korona jedynie wydaje się krótka przy dokręcaniu na długich zjazdach (np. zjazdy z mostów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Wiecie co, chyba zostaję przy 3x9, bo ta przesiadka nie będzie miała sensu. Chciałem te 2 zębatki z przodu już na jesień, ale wtedy też się rozmyśliłem. Obecnie jak najbardziej używam wszystkich 3 zębatek, mieszkam w górzystym terenie, co najmniej raz w tygodniu jeżdżę w góry i na najmniejszej koronce jeżdżę często. Najczęściej na drugiej, ale trójka też jest używana codziennie, bo staram się dokręcać także na zjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 1 Maja 2014 Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Na takim Mazowszu w terenie (lasy) na 32T spokojnie wykręcasz średnią 18-25km/h z normalną kadencją. Ta korona jedynie wydaje się krótka przy dokręcaniu na długich zjazdach (np. zjazdy z mostów). Widzisz, w moich realiach rower MTB służy mi na każdy teren. W terenie mam średnią 25km/h na prostej jest to ~32km/h. Jakoś jeszcze nie dociągnąłem do kadencji średniej rzędu >80obr/min (choć daleko nie jest. Nie mówiąc już o prędkościach maksymalnych. Z tego samego względu wybrałem większe koło i nigdy nie przepadałem za korzystaniem z młynka. Mam długie gicze i kręcę wolniej niż np Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.