Barins Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Problem jest taki w niskiej temperaturze gdy rozpędzę koło jest w stanie zrobić kilka obrotów i klocki trą o tarcze . Gdy podgrzeje obudowę tłoczka słońce lub podgrzeje ją suszarką (wyższa temperatura) klocki zacieśniają się i koło nie jest w stanie zrobić pełnego obrotu. Wygląda na to że pod wpływem temperatury płyn lub powietrze które mogło się tam dostać się rozpręża. W czym może tkwić problem i czy układ mógł się zapowietrzyć? Niedługo i tak mnie czeka serwis bo rower przejechał już swoje pierwsze 200 km. Poczekać aż oni mi to zrobią czy działać coś sam? I jeszcze jedno pytanie dotyczące klamki( Avid elixir 1) gdy jest w normalnej pozycji da się ją odchylić od siebie wtedy ona przeskakuje, czy to do czegoś służy ? Pozdrawiam Barins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Nie zauważyłem u siebie takiego zjawiska. Jeśli to przegląd gwarancyjny za darmo to powiedz w serwisie, żeby coś z tym zrobili, może hamulec jest zapowietrzony. Co do drugiego pytania: jest to blokada klamki, pozycja serwisowa (osobiście jej nie używam przy odpowietrzaniu). Nie baw się tym, bo się co nieco powyciera i samo zacznie przeskakiwać do tej pozycji podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Hamulce mogą mieć źle ustawiony zacisk względem tarczy lub też być zapowietrzone. Jak sprawa wygląda "na oko"?. Szczelina pomiędzy klockami a tarczą jest porównywalna, czy jeden klocek przylega do tarczy? Problem dotyczy 1 czy 2 kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barins Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Problem dotyczy tylko 1 koła i od oka widać że klocki wraz z tarczą są przesunięte minimalnie w jedną stronę.A przerwy pomiędzy klockami z obu stron nie widać. Edytowane 3 Maja 2014 przez Barins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 To prawdopodobnie wina źle ustawionego zacisku. Możesz sam spróbować wyregulować poprzez poluzowanie śrub zacisku (tak aby zacisk złapał lekki luz), następnie wciskasz klamkę hamulca i cały czas trzymając dokręcasz śruby (każdą ze śrub po trochu aż do całkowitego dokręcenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Nie może być to wina płynu hamulcowego - DOT 4 nie straci swoich właściwości pod wpływem suszarki. Musiał byś rozgrzać tarczę do czerwoności by cokolwiek zaczęło się dziać z płynem. Podjedź na ten przegląd, to pewnie kwestia ustawienia zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barins Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Dzięki inTro84 ale wolę nie grzebać sam przy zaciskach bo jeszcze coś zepsuje. Pojadę z tym na przegląd oni na pewno będą wiedzieć o co chodzi i to naprawią. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem i doradzenie. Temat uważam za zamknięty!! Pozdrawiam Barins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Siema. Byłeś klolego w tym serwisie? Jak tak to podziel się co było przyczyną takiego stanu rzeczy. Mam w swoim rowerze hamulce Avid DB1 i podobno są podobne do Elixir 1. U mnie też podobny problem występuje, a nie chce zakładać nowego tematu. Podczas lekkiego hamowania tylny hamulec wydaje tak jakby odgłos tarcia takiego dziwnego. Jakby metal o metal. Tyle tylko, że klocki są nie zużyte. Rower ma nie całe 150 km przebiegu Podczas jazdy słychać lekki pisk. który po lekkim wciśnięciu klamki hamulca ustaje. Podpowie ktoś co może być przyczyną. Próbowałem wyregulować zacisk ale nie pomogło. Zamierzam się z tym udać do serwisu, ale przed wizytą chciałbym mieć jeszcze jakąś opinię brdziej zaawansowanych użytkowników ode mnie. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barins Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Sorry nie pomogę bo z powodu braku czasu jeszcze nie byłem z nim w serwisie . Pisałem do sklepu w którym go kupiłem oni powiedzieli żebym zawiózł go do pierwszego lepszego serwisu i przelał/odpowietrzył hamulec. Koszt około 30 zł . Pozdrawiam Barins . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ok. Rozumiem. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barins Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jakbyś ty coś działał z tym to daj znać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Siemka. Byłem dziś w serwisie. Przed chwilą wróciłem. Oni stwierdzili, że nic złego się nie dzieje. Że taki dźwięk jest akceptowalny. Że jest to wina albo tłustej tarczy, albo tłustego klocka. Mówili, że wyczyszczenie (odtłuszczenie) powinno pomóc. Ze swojej strony mogę uwierzyć, że coś może być tłuste. W piątek mułem rower na myjce i przez przypadek wziąłem wosk. I od następnej jazdy skrzeczało. Dziś postaram się to rozebrać i poczyścić. Ale jazdy testowej raczej nie będzie ze wzgledu na fatalną pogodę. Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 W piątek mułem rower na myjce i przez przypadek wziąłem wosk brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Generalnie to myłem, a nie "mułem" :-p A tak na serio to był czysty przypadek. Zobaczymy w piątek (będzie czas na jazdę rowerem) czy to było przyczyna dziwnego hałasu. Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Klocki wyciągałeś i przeglądałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Wyjmowałem klocki i czyściłem papierem sciernym. Tarcze odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną. Poniżej wygląd klocka przed i po czyszczeniu... Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 4 Czerwca 2014 przez siemalysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Te klocki są takie same czy dwie sztuki różne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Takie same. Tylko jeden już po czyszczeniu. Natomiast ten drugi (ten z lewej) jeszcze przed czyszczeniem... Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Mówisz, że rower ma niecałe 150 przebiegu a widzę że jeden z klocków się już szczerbi. A jak wygląda tarcza? są na niej bruzdy czy jest gładka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Tarcza wyglądała ok. Nie było widocznych bruzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Dziś jest czas na testowanie hamulca po czyszczeniu klocków i tarczy. Przejechałem już prawie 20 km i jak na razie jest wszystko ok. Nie ma tego dziwnego dźwięku Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi