Skocz do zawartości

[rama] wasze opinie o ramach

asked

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed zakupem nowej ramy.

Budżet to 3000 PLN.

Wymogi co do ramy:

1. Aluminium 7005 t6

2. Sztywna (bez tylnej amortyzacji)

3. Pod koła 29"

Preferowane marki:

1. Cube

2. Trek

3. Wheeler

No wlasnie tu chciałbym poznać Wasza opinie.

Priorytetem dla mnie jest wytrzymałość.

Proszę o nie proponowane ram stalowych.

Moja waga 130 kg.

Upatrzona rama na która prawie jestem zdecydowany to Cube Reaction Pro 29.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Ponieważ nie chce ramy stalowej.

Rozważałem wszystkie za i przeciw i nie ma żadnych wartości dodanych z zakupu stali. :)

Napisano

Gajs proszę trzymajcie sie tematu.

Po konsultacji z metalurgiem stal w moim przypadku nie ma żadnych wartości dodanych bo aby mogła byc względnie lekka musi byc odpowiednio cieniowana.

Skończymy juz temat stali i zacznijmy mowić o ramach aluminiowych.

Jako najlepsze potwierdzenie tego co napisałem niech bedzie fakt, ze od 4 sezonów mam ramę 21,5 wheelera ze stopu 7005 T4/T6 i ma sie ona swietnie z tym ze chce lekko zmienić jej geometrie.

Koniec rozmów o stali.

Napisano

Stoję przed zakupem nowej ramy.

Budżet to 3000 PLN.

Wymogi co do ramy:

1. Aluminium 7005 t6

2. Sztywna (bez tylnej amortyzacji)

3. Pod koła 29"

Preferowane marki:

1. Cube

2. Trek

3. Wheeler

No wlasnie tu chciałbym poznać Wasza opinie.

Priorytetem dla mnie jest wytrzymałość.

Proszę o nie proponowane ram stalowych.

Moja waga 130 kg.

Upatrzona rama na która prawie jestem zdecydowany to Cube Reaction Pro 29.

Trek nie ściemnia z wagą rowerzysty i podaje 136 kg, rzadko kto daje więcej. Od sklepu słyszałem, że nie robią problemów z gwarancją. Pytanie czy znajdziesz samą ramę do kupienia.

Napisano

Sporo ram wytrzyma taką wagę. Rodzi się tylko pytanie o charakterystykę jazdy i teren. Ja mam potrójnie cieniowaną i przy blisko 100 kg daję radę. Kupić podwójnie cieniowaną i po kłopocie. Takie ramy aż tyle nie kosztują to raz a dwa nie koniecznie są z alu 7005. Poza tym masz spore wymagania bo i nawet co do marki. Na pewno co do tej Cube to nie jest ona super wytrzymała.

Napisano

Może napisz co znaczy dla Ciebie "względnie lekka".  To bardzo względne pojęcie.

Masz Wheelera i bierzesz go i jego wytrzymałość za punkt odniesienia swoich poszukiwań - pytanie jaki to model? 

Producenci nie bez powodu limitują wagę użytkownika dla swoich produktów.

Ty jesteś na granicy limitu. Potencjalne konsekwencje znasz?

Napisano

No wlasnie poszedłem do zaprzyjaźnionego profesora na polibudzie...tak jak mówiłem metalurg.

Po 20 minutowym wykładzie rozwiał moje wątpliwości odnośnie aluminium i jednoznacznie potwierdził ze 7005 t6 jest najbardziej wytrzymałym stopem pod ramy ( ze stopów aluminiowych).

Newralgiczne punkty w każdej ramie to sprawy. Im wyższy oznaczenie Alu tym jest ono bardziej trwałe szczególnie po odpowiedniej obróbce. Z tym tylko ze im wyższe tym gorzej sie je spawa i sprawy sa słabsze. Tyle zapamiętałem :).

Moze byc nawet potrójnie cieniowana rurka bo to nie ona pęknie tylko ewentualny spaw.

Słyszałem opinie ze spawy w ramach Cube to wytrzymałościowe dzieło sztuki.

Cube max 140 kg

Trek max 136 kg

Wheleer nie moge znaleźć.

Moja rama to wheeler proride 1900. Wazy 2,5 kg.

Napisano

A ja miałem Marin'a z 7005 i pękła. O pękniętych ramach Cube też wiem. To nie jest takie proste jak wykład u profesora. Żaden spaw nie poddaje się ot tak sobie. Albo jest żle wykonany albo ktoś mu w tym pomaga.

Napisano

Zdaje sobie sprawę z tego stad moje pytanie o Wasze doświadczenia z tymi firmami.

Generalnie jest tak ze każdy producent daje swoje max obciążenia ale nie jest to max wynikające z wytrzymałości materiału i produktu bo ta jest wyższa o kilkadziesiąt % (gdzies na forum niemieckim wyczytałem).

Tak na logikę cos mnie ciągnie w stronę Treka a z drugiej strony ta pokusa na Cube'a.

Napisano

Słyszałem opinie ze spawy w ramach Cube to wytrzymałościowe dzieło sztuki.

Dzieło sztuki surrealistycznej :) Mój Cube to była najbardziej rozpruta rama jaką udało mi się zepsuć.

7005 jest najtańszym, najmniej finezyjnym stopem do produkcji ram alu.

No ale jak chcesz alu to kupuj.  

Napisano

I nie jedną "markową" ramę szlag trafił pod zdecydowanie lżejszym użytkownikiem.

Nieśmiało zaproponuję ramę Authora Instinct 29".

Napisano

@tobo szczerze widziałem na innych forach jak użytkownicy przekrzykiwali sie co lepsze 6061 czy 7005 i muszę przyznać ze 7005 T6 jest bardziej wytrzymałe od 6061 T6. Nie zalezy mi na tłumieniu tylko wlasnie na wytrzymałości ze względu na moja "malutka" wagę. ;)

Ale jakby stop juz wybrałem teraz bardziej wybieram producenta...chociaż to tez jest mylne bo większość ram wychodzi z 3 fabryk :).

Napisano

Mój kubuś był zrobiony z 7005.

Ja boże broń nie będę nikogo i z żadnego powodu przekrzykiwał.

Połamałem kilka ram, wszystkie pęknięte były alu. Ważyłem wtedy nie więcej niż 80 kilo, ramy nie były żadnymi lekkimi produktami i były eksploatowane w oszczędny sposób. 

Dla mnie jeden aspekt może być powodem by nie wybierać stali - wizualny. Jeśli chodzi o właściwości materiału to aluminium raczej nie wypada zbyt dobrze w porównaniu do stali.

Ale właściwie dobrze - kupisz, przekonasz się i tyle :)

Napisano

Nie to najmniejszy problem.

To jest troche tak, ze kiedy składam rower staje sie on wyjątkowy. Poza tym usterka w trakcie sezonu = smuteczek ;)

@tobo

Możliwe ze masz racje - pewnie tak jest ale ja wsiadalem na rower ważąc 170 kg (ten rower ktory mam obecnie). Wymieniłem w nim wszystko a i przy okazji schudłem pare kilo (wazę juz 131,7 kg). Wymieniłem koła bo stare sie wyginaly a były 2 komorowe. Teraz mam MTX 33 na szprychach DT Champion i do tej pory tylko 1 raz wymagały centrowania.

Moze mam szczęście do rowerów ale w sezonie robię koło 4000 km w tym codziennie jeżdzę nim do pracy i jak na razie odpukać jest wszystko ok :).

Po naszej rozmowie coraz bardziej przekonuje sie do Treka (ta dożywotnia gwarancja;)).

Zanim złoże 29er minie sezon. Teraz kupie ramę, w zimie osprzęt (chce przejść na 2x10, obecnie mam 3x9). Liczę ze do przyszłego sezonu schdne o kolejne 10 kg (min 5).

Napisano

Nie mam pojęcia ;) ale chodzi pewnie o odchudzona mufe suportu. Mylę sie?

• Mod Team
Napisano

Trochę nie rozumiem tego upierania się, że alu będzie wytrzymalsze od stali. Słyszałeś o rurkach Reynoldsa 953 i 931 z nierdzewki? Lub chociażby 853? Za 3 klocki można taką ramę nabyć, albo customowo sobie wysmażyć, że hoho...:)

Jeśli dyskutujemy tylko kwestię wytrzymałości i sztywności samych rurek, to każde aluminium przy tego typu stali, to tylko zwykły pażdzierz.

Napisano

@adamos nie twierdze ze jest inaczej tylko nie spotkałem jeszcze takiej ramy stalowej która chciałbym kupic.

Ale zainteresowałem mnie ta nierdzewka...

Szukam jakichś ram ale nie widzę :(

• Mod Team
Napisano

Kolego, tego jest tyle na rynku, że po prostu nie wiadomo od czego zacząć, ale myślę że na pewno mógłbyś znaleźć coś co by Cię urzekło. :)

To ma być rama sportowa, czy do bardziej relaksacyjnej jazdy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...