Skocz do zawartości

[fizyka] nieco wektorów w hamulcach tarczowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem wczoraj pogadankę z bratem fizykiem. Według niego znaczenie ma jedynie umiejscowienie zacisku, czyli gdzie przykładamy siłę hamującą.

Jeżeli u góry tarczy, to koło będzie chciało skręcać w lewo. Jeżeli na dole to w prawo. Jeżeli z przodu lub tyłu, to będzie chciało przechylać się odpowiednio w prawo lub lewo.

Nacisk na goleń nie powoduje skrętu kierownicy, czyli to co rysowałem jest błędne.

Napisano

a czemu nie ma B ?
z drugiej zasady dynamiki "P=a*m" musi powstać jakaś siła, która jest spowodowana zmianą prędkości w czasie

jak autobus skręca to nie czujesz, że do wektora grawitacji dochodzi składowa prostopadła? niby co to jest jak nie B własnie

Napisano

B nazwana przez ciebie siłą bezwladnosci jest siłą pozorna.

Jak autobus skręca to ty chcesz jechać dalej prosto a autobus ciągnie cię za stopy byś skręcił z nim. To jest jedyna siłą jaka na ciebie działa podczas skrętu.

Gdy autobus jedzie prosto ze stalą prędkością to masz sytuację = pierwszej zasady dynamiki.

Gdy przyspiesza, hamuje lub skręca wtedy masz druga zasadę dynamiki.

Napisano

pozorna czy nie - siła to siła.
B ciała ludzkiego łamie żebra na pasach bezpieczeństwa, pomijanie czegoś takiego to kardynalny błąd

Napisano

Johnny606 to że czegoś nie rozumiesz nie znaczy że tak nie jest. To nie siła bezwladnosci łamie zebra tylko pasy chcące cię zatrzymać.

Bezwladnisc jak i siłę bezwladnosci wprowadzono by uprościć opis pewnych zjawisk. Problemem jest że nauczyciele fizyki często tego nie pojmują i źle uczą uczniów. Nie ma siły bezwladnosci.

Szkoda piąty raz bić pianę, nawet wiki twierdzi że nie ma takiej siły:

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Siła_bezwładności

Napisano

Nie chce mi się rysować i wyprowadzać od zera, niemniej taka siła jak wspomniana przez autora tematu istnieje. Przy moich 90kg wagi jak miałem marny zacisk przedniego koła, to opona wręcz ocierała o widelec przy hamowaniu (z lewej strony ofc). Niemniej, warto zauwazyć, że to nie jest skręcanie tylko uginanie się koła w którymś kierunku. Na kierownicy tego nie poczujesz.

Jeśli ktoś chce to dobrze zamodelować, to niestety, ale bryła sztywna z liceum nie styka - istotna jest tutaj zmiana kształtu ciała pod wpływem działających sił, która przy założeniu sztywnych połączeń koło-tarcza, piasta-szprychy-obręcz zwyczajnie nie ma miejsca. 

Napisano

Ma miejsce. To że ugiecie jest nieobserwowalne nie znaczy że go.nie ma, a tym bardziej tych oddziaływań. Nas nie interesują strzałki ugięcia tylko siły je powodujące...

Napisano

przykladowo: sila bezwladnosci ma wektor, kierunek i zwrot. pasy oddzialują z przeciwnym zwrotem. akcja, reakcja. siły muszą się równoważyć. dlatego dla siły bezwładności pojawia się siła skierowanaprzeciwnie. i ta siła łamie żebra :)

Napisano

Cysiul - siły nie mogą się zrównoważyć bo by nie było opóźnienia.

Pasy ciągną i gniota żebra potem organy wewnętrzne...

Napisano

Poruszające się ciało ma energię kinetyczna. Zatrzymane ciało jej nie ma. Czyli na drodze kiedy się zatrzymuje musi ją rozproszyć. To rozproszenie to jest destrukcja organizmu. Nie mieszajmy do tego pędu bo to kolejne skomplikowanie problemu.

Napisano

No to w takim razie wytłumacz mi to samo tylko zamiast człowieka jest stukilowy kawał złomu zapiety pasami jak on rozprasza tą energię bo tam raczej destrukcja nienastapi

Napisano

Naciagajac pasy i oprozniajac poduszkę ;) odkształcenie i ciepło tak jest rozproszenie energii. W przypadku człowieka odksztalca sie on i pasy. W przypadku kawałka stali tylko pasy i poduszka ewentualnie kierownica i deska.

Napisano

No to w metalowym 100kg bloku siła sie nie rozproszy. Rozproszy sie na rozciągnięciu pasów, wyrwaniu mocowania pasów do samochodu itp itd. A jeżeli powyższe sie nie stanie, to sie po prostu nie poruszy (czytaj, bedzie poruszało się identycznie jak samochód, w którym się znajduje) przez co tajemnicza siła B względem tych 100kg nie bedzie istniec. Zaistnieje dla całości, samochód plus 100kg.

EDIT: Jak wyżej-uprzedził mnie :)

Napisano

No dobra, ale gdzie ten pęd niby jest? Chodzi Ci o pęd rozpędzonego roweru? Po co Ci to właściwie przy postawionej hipotezie? 

Moim zdaniem pęd może mieć jakiś swój udział w równoważeniu tego skrętu koła poprzez wiele części składowych roweru, na które oddziałuje (pomijam kierowcę roweru, jego ręce i trzymanie nimi kierownicy). Tylko my nadal nie wiemy jak to koło skręca, w którą stronę, no i dlaczego...:/

Ale żeście dali rozkmine. Teraz mnie to męczy :D

Napisano

Przecież wypadek z obrażeniami to zderzenie niesprezyste. Pęd zostaje stały a energia ulega zmianie. To zmiana energii powoduje uszkodzenie a nie zmiana pędu.

Energia zależy od kwadratu prędkości.

Pęd zależy wprost proporcjonalnie od prędkości.

Widzisz różnice i skąd się ta "sprzeczność" z linku bierze?

Napisano

nie no takie rozważanie można rozpatrywać przy użyciu różnych teorii, np.

zachowania pędu

zachowania energii

praw pana N

momentów krętu

rozwiązywać ze wzg. na pracę

przeprowadzać bilans termodynamiczny (+entropia)

aż po Lagrange'a i Hamiltona i Bóg jeden wie gdzie możliwości się kończą

Panowie. nie można wrzucać do jednego wora wzorów z jednej teorii razem z drugi z innej bo się robi paćka.

siła B w autobusie nie działa na moje stopy a na mój środek ciężkości (co i tak jest mega uproszczeniem)

Napisano

Siła B nie działa na twój środek ciężkości bo jej nie ma! Tej siły nie ma więc nie może działać.

Na twoje nogi działa siła dosrodkowa! I to jest jedyna siła pojawiajaca się w momencie skrecania autobusu.

W omawianym przypadku (hamowanie roweru, skrecania autobusu) prawo zachowania pędu nie ma zastosowania... Wiesz dlaczego?

Napisano

jedyna siła do dośrodkowa działająca na nogi... pewnie chodzi ci o siłę tarcia podeszwa/podłoga T<=u*N.. okej... co ją równoważy? bo w ten sposób- jeśli autobus szybko skręci, to ja poprzez siłę tarcia polecę w kierunku środa obrotu (?)

może mv^2/r ? ale hej! czy to nie wygląda na "siłę pozorną" których przecież nie ma?

Napisano

Proszę cię wpisz w google "siła bezwladnosci" przeczytaj ze trzy pierwsze wyniki i wróć do tematu, bo mam wrażenie, że nie rozumiesz podstaw fizyki.

Przykład: stoisz i masz przywiązaną linę do kostek. Ktoś ciągnie za linę . To jest dokładnie to samo co w autobusie gdy autobus hamuje.

Nic jej nie rownowazy bo by nie było zmiany stanu. Druga zasada dynamiki się kłania.

A i jeszcze jedna uwaga jak cytujesz moje posty to dokładnie bo jeszcze ktoś pomyśli, że napisałem to co cytujesz!

Napisano

Wracając do tematu, jeżeli mamy dwa koła połączone ze sobą poruszające się z tą samą prędkością v to przykładając siłę do jednego z nich (hamowanie) w teorii jedno powinno poruszać się szybciej i powinien nastąpić skręt o promieniu siły równy zwolnieniu drugiego koła v2=v-h ( gdzie h to siła hamowania h= v dązaca do 0) czyli promień skrętu równy r=v-h skierowany zawsze w stronę zwalniajacego koła (czyli zacisk nie ma znaczenia czy jest z przodu czy tyłu koło zawsze powinno skręcać w tą samą stronę - trochę to sobie uprościłem przyjmując w rozumowaniu niezbyt mocne łączenie kół. Żeby było wiadomo o co mi chodzi przykład samochodu w którym zablokuje się jedno przednie koło _ zawsze sciagnie go w tą stronę gdzie koło się nie obraca

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale weź pod uwagę jeszcze siłę, która jest wytwarzana przez energię zachowana w kręcącej się tarczy gdy zacznie zaciskać się na niej zacisk. Siła ta (przyłożona do zacisku) bedzie próbowała go obrócić w kierunku obrotu tarczy. Nie obróci, bo zacisk jest przymocowany do goleni -logiczne. I teraz co dalej z ta siła?

P.S. 

Nie mieszajmy tu pojazdów 4 kołowych- moim zdaniem to wprowadza tylko mentlik.

Napisano

CO ?!  :woot:

A co to jest ?  :icon_confused:

EDIT:

Dobra, na powaznie.

Sprężystość widelca-co masz na mysli?

Wg. mnie, to w ta siła powoduje wysuwanie się lewej goleni w przód. Jeżeli goleń jest słaba i się podda (patrz foto wcześniej) to sie dzieje to co na zdjęciu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...