Skocz do zawartości

[uchwyt na rowery] Rozwiązanie z mocowaniem pod hak

grindz0ne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Zastanawiam się nad tanią opcją uchwytu/bagażniku do samochodu pod hak.Sprawdzałem Thule 970 lecz niestety nie pasuje mocowanie z przodu pod górną rurę a pod dolną zmieniło by to kąt i trzeba by było pierdzielić się z dodatkową tablicą i oświetleniem...Dziś sprawdziłem opcję taką podobną w budowie do wyżej wymienionego modelu uchwytu lecz z szerszym polem działania...i zdecydowanie niższą ceną ->>> 
http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-eas ... 37806.html

Nie wiem czy warto i czy rzeczywiście mocowanie na samych pasach dobrze utrzyma rower na uchwycie i nie będzie nim na boki rzucało itp... icon_rolleyes.gif

Napisano

podłączę się pod temat reanimując go ;-)

czy rozwiązanie bagażnika do wożenia rowerów autem ale nie na hak, ale na tył auta, konstrukcja opiera się na tylnej szybie i klapie, jest w Polsce legalna? Zasłania wszak tablice rej, światła itd

Napisano

Zasłania wszak tablice rej, światła itd

wymagana dodatkowa belka z tyłu auta ze światłami i tablicą rejestracyjna w przeciwym wypadku w razie kontroli kończy to się mandatem

Napisano

mandatu bym się nie obawiał, myślę że ryzyko niewielkie, chociaż służbista mógłby i dowód zabrać i lawetę wzywać w przypadku braku możliwości jazdy autem bez rowerów, gorzej jak będzie stłuczka/wypadek i odszkodowanie z OC nie zadziała.

Napisano

Mam uchwyt rowerowy identyczny jak ten na linku z allegro. Uchwyt całkowicie nie zdaje egzaminu, nie jest w stanie zacisnąć się na kuli tak mocno żeby utrzymać rowery. Nie jest nawet w stanie żeby utrzymać nawet jeden rower. 

Zakończyłem na tym że kupiłem coś w tym stylu i dopiero zdało egzamin. 

Napisano

Wynalazki za 100-200 PLN z alledrogo raczej się nie sprawdzają chyba, że nie zależy komuś na lakierze i wgiętej blasze w samochodzie. Co niektóre patenty można stosować jadąc 50 km/h i unikając wszelakich dziur i nierówności. Oraz spoglądając co 1 km w lusterko czy rower jedzie jeszcze z nami.    

Napisano

Witam ! Zastanawiam się nad tanią opcją uchwytu/bagażniku do samochodu pod hak.Sprawdzałem Thule 970 lecz niestety nie pasuje mocowanie z przodu pod górną rurę a pod dolną zmieniło by to kąt i trzeba by było pierdzielić się z dodatkową tablicą i oświetleniem...Dziś sprawdziłem opcję taką podobną w budowie do wyżej wymienionego modelu uchwytu lecz z szerszym polem działania...i zdecydowanie niższą ceną ->>> 

http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-eas ... 37806.html

Nie wiem czy warto i czy rzeczywiście mocowanie na samych pasach dobrze utrzyma rower na uchwycie i nie będzie nim na boki rzucało itp... icon_rolleyes.gif

Posiadałem tego typu bagażnik, szkoda pieniędzy oraz auta. Do tej pory mam rysy na błotniku i klapie.

Dodatkowo aby zamocować dobrze rowery schodziło się bardzo długo. Poza tym podczas jazdy i tak się przekręcał..... z rowerami.

Teraz posiadam platformę Thule i tylko to polecę. Nie musi być Thule, byle platforma. Mocowanie super szybkie i wszystko jest dobrze spięte, dodatkowo odchyla się aby dostać się łatwo do klapy bagażnika. 

Napisano

A nie lepiej na dachu? Na haku/klapie rowery się brudzą, blokują dostęp do bagażnika, a przy stłuczce/wjechaniu w tył oprócz dodatkowo demolują tył samochodu no i same się niszczą :)

Napisano

Jak przeglądałem filmiki z testów ADAC, TUV i inne to zawsze polecają te na hak. 1. Niektóre dachowce nie wytrzymują ostrego hamowania a co dopiero stłuczki, 2. efekt "żagla" 3. spalanie 4. wygoda w ładowaniu.

Poza tym możesz kupic platformę odchylaną.

Oczywiście platformy też mają swoje minusy ... ale patrząc na skutki dla samochodu i otoczenia to wolę jednach platformę na hak niż mocownia na dach.

Napisano

Ten bagażnik z pierwszego linku to jakieś nieporozumienie jest... To już nawet na zdjęciu widać, że to nie będzie dobrze się trzymać ani haka, ani roweru. Cena mówi sama za siebie. Lakierowanie klapy z klepaniem to 600 zł... Co ciekawe, mam thule 970, który jest pierwowzorem tego bagażnika z linku i powiem szczerze, że naprawdę to sprytnie i działa przede wszystkim. sorry, ale 220 zł za taki bagażnik to nie jest jakas straszna kwota.Jak szukacie taniego bagażnika na hak na krótkie dojazdy, to thule 970 jest idealny: mały, poręczny, montaż w 3 sekundy. Ja na nim woziłem 2 fulle i nie było problemu nawet z trasą do wrocławia autostradą. Niby rożnią się tylko szczegółami, ale te szczegóły robią kolosalną różnicę. Jskby go ktoś chciał kupić to mój jest na sprzedaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...