grindz0ne Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam ! Zastanawiam się nad tanią opcją uchwytu/bagażniku do samochodu pod hak.Sprawdzałem Thule 970 lecz niestety nie pasuje mocowanie z przodu pod górną rurę a pod dolną zmieniło by to kąt i trzeba by było pierdzielić się z dodatkową tablicą i oświetleniem...Dziś sprawdziłem opcję taką podobną w budowie do wyżej wymienionego modelu uchwytu lecz z szerszym polem działania...i zdecydowanie niższą ceną ->>> http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-eas ... 37806.htmlNie wiem czy warto i czy rzeczywiście mocowanie na samych pasach dobrze utrzyma rower na uchwycie i nie będzie nim na boki rzucało itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 podłączę się pod temat reanimując go ;-) czy rozwiązanie bagażnika do wożenia rowerów autem ale nie na hak, ale na tył auta, konstrukcja opiera się na tylnej szybie i klapie, jest w Polsce legalna? Zasłania wszak tablice rej, światła itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Zasłania wszak tablice rej, światła itd wymagana dodatkowa belka z tyłu auta ze światłami i tablicą rejestracyjna w przeciwym wypadku w razie kontroli kończy to się mandatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 mandatu bym się nie obawiał, myślę że ryzyko niewielkie, chociaż służbista mógłby i dowód zabrać i lawetę wzywać w przypadku braku możliwości jazdy autem bez rowerów, gorzej jak będzie stłuczka/wypadek i odszkodowanie z OC nie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Mam uchwyt rowerowy identyczny jak ten na linku z allegro. Uchwyt całkowicie nie zdaje egzaminu, nie jest w stanie zacisnąć się na kuli tak mocno żeby utrzymać rowery. Nie jest nawet w stanie żeby utrzymać nawet jeden rower. Zakończyłem na tym że kupiłem coś w tym stylu i dopiero zdało egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Wynalazki za 100-200 PLN z alledrogo raczej się nie sprawdzają chyba, że nie zależy komuś na lakierze i wgiętej blasze w samochodzie. Co niektóre patenty można stosować jadąc 50 km/h i unikając wszelakich dziur i nierówności. Oraz spoglądając co 1 km w lusterko czy rower jedzie jeszcze z nami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertd12 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Witam ! Zastanawiam się nad tanią opcją uchwytu/bagażniku do samochodu pod hak.Sprawdzałem Thule 970 lecz niestety nie pasuje mocowanie z przodu pod górną rurę a pod dolną zmieniło by to kąt i trzeba by było pierdzielić się z dodatkową tablicą i oświetleniem...Dziś sprawdziłem opcję taką podobną w budowie do wyżej wymienionego modelu uchwytu lecz z szerszym polem działania...i zdecydowanie niższą ceną ->>> http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-eas ... 37806.html Nie wiem czy warto i czy rzeczywiście mocowanie na samych pasach dobrze utrzyma rower na uchwycie i nie będzie nim na boki rzucało itp... Posiadałem tego typu bagażnik, szkoda pieniędzy oraz auta. Do tej pory mam rysy na błotniku i klapie. Dodatkowo aby zamocować dobrze rowery schodziło się bardzo długo. Poza tym podczas jazdy i tak się przekręcał..... z rowerami. Teraz posiadam platformę Thule i tylko to polecę. Nie musi być Thule, byle platforma. Mocowanie super szybkie i wszystko jest dobrze spięte, dodatkowo odchyla się aby dostać się łatwo do klapy bagażnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 A nie lepiej na dachu? Na haku/klapie rowery się brudzą, blokują dostęp do bagażnika, a przy stłuczce/wjechaniu w tył oprócz dodatkowo demolują tył samochodu no i same się niszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penetratore Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jak przeglądałem filmiki z testów ADAC, TUV i inne to zawsze polecają te na hak. 1. Niektóre dachowce nie wytrzymują ostrego hamowania a co dopiero stłuczki, 2. efekt "żagla" 3. spalanie 4. wygoda w ładowaniu. Poza tym możesz kupic platformę odchylaną. Oczywiście platformy też mają swoje minusy ... ale patrząc na skutki dla samochodu i otoczenia to wolę jednach platformę na hak niż mocownia na dach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ten bagażnik z pierwszego linku to jakieś nieporozumienie jest... To już nawet na zdjęciu widać, że to nie będzie dobrze się trzymać ani haka, ani roweru. Cena mówi sama za siebie. Lakierowanie klapy z klepaniem to 600 zł... Co ciekawe, mam thule 970, który jest pierwowzorem tego bagażnika z linku i powiem szczerze, że naprawdę to sprytnie i działa przede wszystkim. sorry, ale 220 zł za taki bagażnik to nie jest jakas straszna kwota.Jak szukacie taniego bagażnika na hak na krótkie dojazdy, to thule 970 jest idealny: mały, poręczny, montaż w 3 sekundy. Ja na nim woziłem 2 fulle i nie było problemu nawet z trasą do wrocławia autostradą. Niby rożnią się tylko szczegółami, ale te szczegóły robią kolosalną różnicę. Jskby go ktoś chciał kupić to mój jest na sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.