Tadeus Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Drodzy, Ze względu na Kandsy/Lazaro pełno u nas jest użytkowników tej tylnej Alivio, więc liczę na to, że ktoś mi pomoże Czy to normalne, że ta zaznaczona blaszka wózka jest tak daleko od linii łańcucha? Kupiłem używaną i nie za bardzo mogę ją ustawić w 100% tak, jakbym chciał. Hak na pewno jest prosty, bo przy poprzedniej działało dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Z tego co widzę, to przerzutka jest jak by krzywo wkręcona, wchodzi do wewnątrz, wtedy sa problemy z regulacja. Popatrz na zdjęcie, śruba mocująca i korpus przerzutki powinien być równoległy do osi piasty a nie bardzo jest. Blacha bym się nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Co do blaszki to może tak być. Nie przeszkadza to w niczym. Przyjrzyj się, czy to nie jest od wygięcia, ale raczej wątpię, bo wtedy krzywo by kółka się osadzały. Co do przerzutki to nigdy nie będzie tak idealnie prosta i po mojemu jest okej. To, że jest przechylona to głównie zasługa efektu optyczne właśnie przez to przetłoczenie w wózku. Ja bym się nie martwił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 No właśnie sam nie wiem, co o tym sądzić. Ta część, która jest przykręcona do haka jest idealnie pionowo, skos się zaczyna dopiero na "luzie roboczym", czyli przy ramieniu/sprężynie, która jeździ wózkiem, tam zamiast równo poziomo lewo/prawo jest pod naciskiem łańcucha trochę pod kątem. Sama przerzutka wygląda tak, jakby jeżdżono nią tylko po bułki, jakby miało się jej coś stać wystarczająco mocno, by wykrzywić jakąś część, to raczej po takim wypadku byłby gdzieś ślad? Zastanawiałem się, czy regulacją naciągu linki nie da się jej trochę bardziej "wyprostować", ale wtedy biegi nie wchodzą gładko. Generalnie to już czwarta, czy piąta, z którą się bawię, ale jeszcze takich wątpliwości nie miałem. Może dlatego, że to pseudo-shadow pod 9rz, a w starych dobrych prymitywnych ogólnie było łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 To prawda ze 430tka ma spory luz roboczy ... może jak by lekko hak odgiął do zewnątrz ... a na czym polega nie do końca dobre działanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Nie mogę ustawić tak, by zawsze w obie strony biegi wchodziły gładko. Niby 9/10 razów wchodzi dobrze, ale potem np. raz muszę docisnąć manetkę, by wrzucić na niższy. Więc po takim doświadczeniu siadam i delikatnie podkręcam baryłkę. I wtedy jest z kolei problem ze zrzucaniem Przy czym to też na środkowych biegach, więc nie jest to kwestia źle ustawionych skrajów. Generalnie działa w 95%, ale nie do końca tak jakbym chciał. Nie mogę znaleźć złotego środka. Myślałem, że to może kwestia śrubki B, ale różne ustawienia też nic nie dały. Może to problem z manetkami, to jakaś prymitywna niska półka? Co nie zmienia faktu, że z Tourneyem działały dobrze i tam ten złoty środek znalazłem. Działały wolniej, głośniej i nie pod obciążeniem, ale łańcuch zawsze trafiał tam, gdzie miał trafiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Wydaje mi sie ze po prostu jesteś zbyt wymagający w stosunku do alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A może to nie zmieniarka - może linki i pancerze...??? może manetki...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ech sam nie wiem. Przed zmianą na tych samych linkach i manetkach dużo gorsza przerzutka działała poprawniej Ale może faktycznie się czepiam? A może ta przerzutka ma po prostu mocniejszą sprężynę i manetki z niskiej półki sobie z nią nie radzą? No nic, najważniejsze, że nie ma oczywistego uszkodzenia/skrzywienia wózka, o co się bałem. Może uda mi się jeszcze w tym sezonie zapolować na manetki alivio pod 3x9, to zobaczę jak to będzie działało z dedykowanymi wajchami Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Tak to już niestety jest. Ja z przerzutki ALTUS byłem bardziej zadowolony niż z obecnej ALIVIO. W dodatku ALIVIO ma masakryczny błąd konstrukcyjny, który uniemożliwia prawidłowe ustawienie kółka względem kasety, a sama przerzutka obija się o ramę. Tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja tam generalnie z samej kultury pracy jestem bardzo zadowolony i tu widzę wyraźną poprawę. Czytałem też o niej przed zakupem sporo dobrych opinii (ten model jako używka jest często na allegro droższy od deore :>). Dla mnie były tylko dwa problemy: 1. Dziwnie ten wózek wyglądał. 2. Nie mogłem jej doregulować do perfekcji. Myślałem, że dwójka była związana z jedynką. Ale teraz już nie wiem, co o tym sądzić Obawiam się tylko, że jeśli już przy ośmiorzędowym napędzie nie do końca trafia tam gdzie trzeba, to przy węższej 9tce będzie jeszcze gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.