Skocz do zawartości

[nowa opona] Napis "front wheel". Czy można założyć na tył?

Dorszu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Kupiłem dziś nową oponę, aby wymienić starą przebitą, z tyłu. Nie spojrzałem, że na oponie jest napisane "front wheel". To zwykła opona z decathlonu za ok 40 zł, z mało agresywnym - uniwersalnym bieżnikiem (dobry na asfalt i lekki teren). Wydaje się, że niczym nie różni się od innych. Czy można założyć ją na tył? Pierwszy raz widzę na oponie napis, na które koło jest przeznaczona...

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Piotrek :)

Napisano

Ciekawe, jakie ma parametry dopuszczalnych ciśnień. W motocyklach jest takie coś a o rowerach nie słyszałem ale dzięki za zwrócenie uwagi na problem

Napisano

Są opony przeznaczone specjalnie na przód i na tył. Inna sprawa gdyby to była opona do np. dh albo w ciężki teren - jeśli ma być na asfalt i lekki teren to nie powinno być problemu.

Napisano

A to nie chodzi na przykład o wytrzymałość? Ta tylna jest bardziej obciążona, jeśli jeszcze ktoś waży parę kilo, to "dostaje" zdecydowanie mocniej, niż przednia.

Copone, maks 5 atmosfer.

Napisano

@@Dorszu, Często w rowerach przeznaczonych w ciężki teren czy do ostrej jazdy inną oponę zakłada się na przód a inną na tył. Modele do DH mają zwykle nieco inny bieżnik na przód i na tył. Przykład Kenda Kinetics. Podejrzewam, że w Twoim przypadku nie będzie mieć to żadnego znaczenia.

• Mod Team
Napisano

A to nie chodzi na przykład o wytrzymałość?

Kształt i kierunek bieżnika zazwyczaj wyznaczają miejsce montażu. Dla lepszego napędu można np. przednią (z lepszą trakcją) założyć odwrotnie na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...