Dorszu Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Witajcie. Kupiłem dziś nową oponę, aby wymienić starą przebitą, z tyłu. Nie spojrzałem, że na oponie jest napisane "front wheel". To zwykła opona z decathlonu za ok 40 zł, z mało agresywnym - uniwersalnym bieżnikiem (dobry na asfalt i lekki teren). Wydaje się, że niczym nie różni się od innych. Czy można założyć ją na tył? Pierwszy raz widzę na oponie napis, na które koło jest przeznaczona... Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam Piotrek
copone Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Ciekawe, jakie ma parametry dopuszczalnych ciśnień. W motocyklach jest takie coś a o rowerach nie słyszałem ale dzięki za zwrócenie uwagi na problem
Piter233 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Są opony przeznaczone specjalnie na przód i na tył. Inna sprawa gdyby to była opona do np. dh albo w ciężki teren - jeśli ma być na asfalt i lekki teren to nie powinno być problemu.
Dorszu Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 A to nie chodzi na przykład o wytrzymałość? Ta tylna jest bardziej obciążona, jeśli jeszcze ktoś waży parę kilo, to "dostaje" zdecydowanie mocniej, niż przednia. Copone, maks 5 atmosfer.
mklos1 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 @@Dorszu, Często w rowerach przeznaczonych w ciężki teren czy do ostrej jazdy inną oponę zakłada się na przód a inną na tył. Modele do DH mają zwykle nieco inny bieżnik na przód i na tył. Przykład Kenda Kinetics. Podejrzewam, że w Twoim przypadku nie będzie mieć to żadnego znaczenia.
Mod Team michuuu Napisano 28 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2014 A to nie chodzi na przykład o wytrzymałość? Kształt i kierunek bieżnika zazwyczaj wyznaczają miejsce montażu. Dla lepszego napędu można np. przednią (z lepszą trakcją) założyć odwrotnie na tył.
premier2 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 A nie jest tak, że na tej oponie jest po prostu zaznaczony kierunek montażu bieżnika? Zdjęcie tej opony mocno ułatwi sprawę.
Dorszu Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 premier2, dzięki za podpowiedź. Załączam zdjęcie. Zaraz, coś mi nie wyszło, chyba muszę je zmniejszyć.
premier2 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 jak podasz pełną nazwę opony, zdjęcie nie będzie potrzebne - poradzimy sobie. Podaj markę i model opony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.