Skocz do zawartości

[koła] "Strzela" w tylnim kole przy jeździe

sulex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po wymianie zamontowaniu koła z nową oponą coś "strzela" w tylnim kole podczas jazdy. Niezależnie czy pedałuje czy jadę na "luzie", choć bardziej gdy pedałuje. Nie potrafie powiedzieć nic więcej, ale udało mi się nakręcić filmik z dźwiękiem gdy jechałem, może to wam jakoś da więcej informacji. ****WRZUCE POD WIECZÓR FILMIK ****

Czekam na sugestie

Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

Napisano

Jeśli chodzi o klocki hamulcowe to sprawdzałem na odłączonym hamulcu i to samo. Opona nie uderza o ramę, to tak jakby coś z "rdzenia" tam w zębatkach, ale nie wiem dokładnie. Postaram się jak najszybciej ten filmik wrzucić.

• Mod Team
Napisano

Dać sie pewnie da, bo koło to nie jest skomplikowana konstrukcja ale co to może wydawać takie dźwięki ... Wyjmij koło sprawdzi jak się kręci oś i kaseta.

Napisano

Problemem tego "gruchotania" był najprawdopodobniej rozsypany wianek z kulkami, który będziesz mógł kupić za ok. 2zł

Złożyć jest bardzo prosto:wianek dajesz w tym miejscu gdzie był wcześniej(nasmarowany), następnie zakładasz oś, jak już ją wsadzisz musisz założyć z drugiej strony konusa(taka stożkowa nakrętka, nią dociskasz kulki), i skasować luzy( żeby koło chodziło płynnie, nie hamowało, nie ruszało się na boki). Za konusami daj nakrętki dystansowe.  Zakręć koło do ramy i gotowe.

Napisano

Miałbyś czas mi to jakoś narysować na tym zdjęciu? Byłbym bardzo wdzięczny, będę miał pewność że dobrze złoże. A te kulki do środka jak włożyć? Z jednej strony jest normalnie żeby je założyć a z drugiej strony (tam gdzie zębatki) jest w środku

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Koło złożone i gra ale jak jeżdżę to koło przestawia się na lewo i opona ociera o ramę. (najczęściej jak ruszam) Co zrobić?

Napisano

koło przestawia się na lewo i opona ociera o ramę

za duży luz pozostawiony na konusach zmniejsz go i będzie OK

Moja sugestia kup dwie koronki z kulkami , wyjmij z nich kulki i załóż same (bez tych metalowych koronek) i zapomnisz na przyszłość że je posiadasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...