ST43 Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Rama do sztycy 27.2 - zmierzone - 27.2 Sztyca 27.2 - zmierzone - 27.2 Niedowierzałem, więc porobiłem kreseczki markerem. Po 10km jeździe po lesie wjechała 12-15mm Porawiłem, zacisnąłem mocniej...naprawde mocno. I po kolejnych 5km znów 5mm niżej. Miał ktoś taki problem ? Jak temu zaradzić ?
szybkilopez Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Pytanie czym mierzyłeś? A druga sprawa wyczyść dobrze w środku rurę podsidłową i przetrzeć sztycę też nie zaszkodzi wodą z płynę do mycia naczyń.
R4ttle Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja w starym rowerze miałem za małą sztycę, owinąłem wokół niej kartkę A4, tylko ciasno. Włożyłem do ramy, zacisnąłem zacisk, do tej pory siedzi i nawet się nie ruszy. Mocno to druciarstwem zalatuje, ale u mnie się sprawdziło. Nie trzeba owijać całej kartki, można kawałek. Tyle ile trzeba. Edit: Do jazdy w terenie raczej nie polecam, chociaż nie próbowałem. Na drodze asfaltowej się sprawdza bardzo dobrze.
djmolo Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Wyjmij sztyce. Wyczyść a najlepiej odtłuść wnętrze ramy i sama sztyce. I zaciśnij na maxa. Ja jak mi sie kiedys opuszczala to wyciołem z puszki po piwie taki pasek i wsunąlem między rame a sztyce. Moze mało profesjonalnie ale skutecznie. Tapatlknięte z Galaktycznej es czwórki
copone Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Może gwint na zacisku jest wyrobiony albo pęknięty (zmęczony) zacisk
szybkilopez Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Rama do sztycy 27.2 - zmierzone - 27.2 Sztyca 27.2 - zmierzone - 27.2 Gdyby tak było jak podałeś to tej sztycy nigdy byś nie włożył do rury podsiodłwej Sztyca musi mieć parę dziesiątek mm mniej od średnicy otworu.
ST43 Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Napisano 27 Kwietnia 2014 Mierzyłem średnicówką i mikrometrem - takich narzędzi pomiarowych akurat u mnie na warsztacie nie brak Muszę spróbowac tego płynięcia do naczyń.Puszka po piwie na pewno zniszczy ramę, więc jak na razie odpada.Zacisk też niby spoko. Nie wydyrdany, ślizg pod krzywką żwawy, twardy i prosty.Trzeba będzie jeszcze raz umyć wszystko benzynką ekstrakcyjną.
szybkilopez Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Mierzyłem średnicówką i mikrometrem - takich narzędzi pomiarowych akurat u mnie na warsztacie nie brak W sumie to lepiej tu by się sprawdziła zwykła suwmiarka aż takiej dokładności w tym przypadku nie potrzeba
copone Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Jeżeli Szyca i rura wchodzi suwliwie na 0 to nie ma miejsca na zacisk może podszlifuj sztuce
beskid Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Sztyca aż tyle nie powinna zjeżdzać. U mnie zawsze winnym był za słabo dokręcony zacisk. Nawet wtedy kiedy była lekko przesmarowana smarem stałym. Inna opcja to zmiana zacisku na przykręcany imbusem.
wiater Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Miałem podobny problem i u mnie winowajcą był zacisk (zaciskałem z całej siły a i tak po pewnym czasie sztyca zjeżdżała) - wymieniłem na wersje skręcaną imbusem i problem znikł (dokręcam 5Nm) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.