Skocz do zawartości

[piasty i szprychy] pomoc w wyborze nowych

Czopsztejn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydaję mi się, że jednak przeczytałem...może Ty zrób to ponownie z moim.

Kolega ma rację ale nie tyle nie czytasz co nie wyciągasz wniosków. Co to znaczy lepsze?? Jeśli idzie o umiejętne serwisowanie, użytkowanie to żadna piasta na maszynach nie dorówna tym na kulkach. Poniekąd przykład tych jednak "średnich" u Ciebie to potwierdza. Wiele osób natomiast nie wybiera z tego powodu maszyn. Mają inne priorytety. Jeśli umiesz je serwisować, masz do tego sens to taka SLX pożyje u Ciebie bardzo długo. Ja tak mam więc korzystam z kulek a jedna z piast STX RC jest u mnie od końca lat 90-ch. Już nawet nie wiem jaki ma przelot bo się zgubiłem przy 30 kkm. Wspomniane Novatec D041SB i 42SB jak na maszyny i cenę są naprawdę bardzo przyzwoite. Ktoś się tu kiedyś pochwalił kilku sezonowym przebiegiem bez serwisowania.

Co do obręczy to wszystko zależy od tego gdzie je użytkujesz, ile ważysz. Poza tym sama obręcz nawet ta z twardych jest nic nie warta bez umiejętnego zaplotu i dobrych szprych. Mocne obręcze robi DT Swiss, francuski Mach, dużo kół jest poskładanych na obręczach Accent Airplane. Uprzedzając pytanie odnośnie szprych to ja korzystam albo z DT Swiss lub ostatnio z Sapim.

Napisano

Może po prostu się nie sprecyzowałem, ale decyzja zapadała i będę chciał zgodnie z Waszymi radami kupić całe koła.

Pytam, bo nie wiem czy uda mi się dorwać którąś z tych ofert co mi porzuciliście, ze względu na to, że czekam na wypłatę. Dlatego chciałbym mniej więcej, jakie parametry takowa obręcz miałaby mieć. Ważę około 70kg. Rower to dla mnie głównie: maratony, jakieś zawody, ale też długie wycieczki i jazda przez cały rok, czasem coś bardziej wyczynowego jak jazda w górach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...