Skocz do zawartości

[mapnik] jaki mapnik

render

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

poszukuję mapnika do unieszczenia w nim tradycyjnej papierowej mapy  (17X 24cm) z możliwością zamontowania na kierownicy do użytku amatorskiegow cenie do 50zł a lepiej gdy będzie taniej

Napisano

Dobry mapnik niestety kosztuje.

Nalepsze są mapniki Miry, ale to koszt ok. 250 PLN

Można też kupić za 100 PLN mapnik Harpagana: http://www.harpagan.pl/rajd/?page=sklepik

Torby na kierownicę mają mapniki, ale znacznie mniejsze niż 17x24.

Generalnie, żeby mapnik się sprawdzał, musi mieć dobre podparcie blatu, inaczej wszystko się telepie, cieżko używać w trakcie jazdy, a po jakimś czasie się rozlatuje.

Chcesz tanio, to polecam samoróbkę:

1. Długa śruba 10mm (Castorama)

2. Podkładka "samochodowa" (duża podkładka ze stosunkowo małym otworem (otwór min. 10mm) - Castorama)

3. Pokładka pod dokumenty z klipsem (tektura w grubej ceracie, podkładka z czystego plastiku pęknie) - papierniczy, ok. 8 PLN

3.1 Dwa duże klipsy do papieru (papierniczy)

3.2 Koszulka foliowa z zipem. (papierniczy albo AGD)

4. Miska metalowa fi 12-16 cm, np. z Pepco, 6 PLN

5. Nakrętka z kontrą (kontra jest ważna, inaczej będzie się luzowało - Castorama albo OBI

6. Obejma do rur na śrubę 10mm (Castorama). Uwaga, obejmy z OBI są na mniejszą średnicę śruby!

W misce wiercisz dziurę w dnie wiertłem 11-12mm i składasz wszystko wg kolejeności elementów.

Napisano

dzięki za pomoc, jednak jakoś nie mogę tego sobie wyobrazim .Może jakieś bliższe fotki, będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Ciekawi mnie po co w tym zestawie miska :icon_wink:

Napisano

Pytanie po co Ci ten mapnik? Jeśli do imprez na orientację, to przydałoby się coś obrotowego i dobrze tłumiącego drgania (a więc Mira, Harpagan albo jak sugeruje kolega jakaś samoróbka). Jeśli potrzebujesz "pokrowca na mapę" do jazdy turystycznej i nie zależy Ci na możliwości obracania mapy, w zupełności wystarczy takie coś:

http://allegro.pl/mapnik-na-rower-sport-arsenal-i4187538768.html

Napisano

Ciekawi mnie po co w tym zestawie miska

Miska podpiera blat, żeby nie latał na wybojach. Bez miski blat mocno lata i po jakimś czasie pęka.

budowa prosta: śruba, na śrubę nawlekasz: podkładkę (żeby blat nie przelazł przez łeb śruby), blat, miskę (szerokim do blatu), miskę podpierasz nakrętkę i to wszystko wkręcasz w obejmę do rur. A obejmę na kierownicę i jazda.

Kilosera ma rację, jeśli nie potrzebujesz dobrej stabilizacji i możliwości obrotu, to takie coś z allegro wystarczy. A jak nie wystarczy, to przepis na ubermapnik masz :)

Napisano

Dobry mapnik niestety kosztuje.

Najlepsze są mapniki Miry, ale to koszt ok. 250 PLN

Z pierwszym stwierdzeniem w 100 % się zgadzam. Z drugim...zdecydowanie nie. Najlepszym mapnikiem połączonym oczywiście z torbą na kierownicę są mapniki Ortlieba chociaż owego mapnika używałem na kajakach i było ok. Jednak cena jest znacznie wyższa niż wskazana powyżej. Ale jakość zawsze kosztowała.

Napisano

Dzięki serdeczne Panowie /Panie właśnie o coś takiego mi chodziło by było proste, tanie do jazdy typowo turystycznej i rekreacyjnej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...