render Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 poszukuję mapnika do unieszczenia w nim tradycyjnej papierowej mapy (17X 24cm) z możliwością zamontowania na kierownicy do użytku amatorskiegow cenie do 50zł a lepiej gdy będzie taniej
dasaj Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Dobry mapnik niestety kosztuje. Nalepsze są mapniki Miry, ale to koszt ok. 250 PLN Można też kupić za 100 PLN mapnik Harpagana: http://www.harpagan.pl/rajd/?page=sklepik Torby na kierownicę mają mapniki, ale znacznie mniejsze niż 17x24. Generalnie, żeby mapnik się sprawdzał, musi mieć dobre podparcie blatu, inaczej wszystko się telepie, cieżko używać w trakcie jazdy, a po jakimś czasie się rozlatuje. Chcesz tanio, to polecam samoróbkę: 1. Długa śruba 10mm (Castorama) 2. Podkładka "samochodowa" (duża podkładka ze stosunkowo małym otworem (otwór min. 10mm) - Castorama) 3. Pokładka pod dokumenty z klipsem (tektura w grubej ceracie, podkładka z czystego plastiku pęknie) - papierniczy, ok. 8 PLN 3.1 Dwa duże klipsy do papieru (papierniczy) 3.2 Koszulka foliowa z zipem. (papierniczy albo AGD) 4. Miska metalowa fi 12-16 cm, np. z Pepco, 6 PLN 5. Nakrętka z kontrą (kontra jest ważna, inaczej będzie się luzowało - Castorama albo OBI 6. Obejma do rur na śrubę 10mm (Castorama). Uwaga, obejmy z OBI są na mniejszą średnicę śruby! W misce wiercisz dziurę w dnie wiertłem 11-12mm i składasz wszystko wg kolejeności elementów.
render Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 dzięki za pomoc, jednak jakoś nie mogę tego sobie wyobrazim .Może jakieś bliższe fotki, będę wdzięczny za wszelką pomoc. Ciekawi mnie po co w tym zestawie miska
kilosera Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Pytanie po co Ci ten mapnik? Jeśli do imprez na orientację, to przydałoby się coś obrotowego i dobrze tłumiącego drgania (a więc Mira, Harpagan albo jak sugeruje kolega jakaś samoróbka). Jeśli potrzebujesz "pokrowca na mapę" do jazdy turystycznej i nie zależy Ci na możliwości obracania mapy, w zupełności wystarczy takie coś: http://allegro.pl/mapnik-na-rower-sport-arsenal-i4187538768.html
dasaj Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ciekawi mnie po co w tym zestawie miska Miska podpiera blat, żeby nie latał na wybojach. Bez miski blat mocno lata i po jakimś czasie pęka. budowa prosta: śruba, na śrubę nawlekasz: podkładkę (żeby blat nie przelazł przez łeb śruby), blat, miskę (szerokim do blatu), miskę podpierasz nakrętkę i to wszystko wkręcasz w obejmę do rur. A obejmę na kierownicę i jazda. Kilosera ma rację, jeśli nie potrzebujesz dobrej stabilizacji i możliwości obrotu, to takie coś z allegro wystarczy. A jak nie wystarczy, to przepis na ubermapnik masz
robertrobert1 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Dobry mapnik niestety kosztuje. Najlepsze są mapniki Miry, ale to koszt ok. 250 PLN Z pierwszym stwierdzeniem w 100 % się zgadzam. Z drugim...zdecydowanie nie. Najlepszym mapnikiem połączonym oczywiście z torbą na kierownicę są mapniki Ortlieba chociaż owego mapnika używałem na kajakach i było ok. Jednak cena jest znacznie wyższa niż wskazana powyżej. Ale jakość zawsze kosztowała.
dymcio111 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 http://www.otwock.org.pl/artykuly/2005.12.10.mapnik/index.htm Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2
render Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Dzięki serdeczne Panowie /Panie właśnie o coś takiego mi chodziło by było proste, tanie do jazdy typowo turystycznej i rekreacyjnej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.